iskenderin iran seferinde zerdüşt dinine ait bütün yazılı kaynakları yok etmek istemesi üzerine, arda viraf zerdüşt dinin yok olmasının engellemek için 7 günlük bir uykuya yatar uykusunda sürüş ile tanrı azer ona ahiretle ilgili bilgiler verirler. arda viraf uyandık dan sonra bu bilgiler ışığında Ardavirafname adlı eseri yazar. eserle ilgilenler içinse pinhani yayıncılıkdan kitabın ilk türkçe tercümesi çıktı. kibarca söylemek gerekirse dantenin ilahi komedyası bu eserden esinlenilerek yazılmıştır, hatta kibarca söylemiyelim dante bu kitaptan araklıyarak ilahi komedyayı yazmıştır.
prof. dr. nimet yıldırım tarafından Türkçe'ye kazandırılmış kitap. mecusi ardaviraf'ın cennet ve cehenneme yaptığı 7 günlük astral yolculuğu konu edinir. zerdüştilik inancının cinvad köprüsü ile islamiyetin sırat köprüsü benzerliği ilgi çekicidir.
Prof dr nimet yıldırim tarafından türkçeye kazandırılmış pehlevice asıllı bir eser. Eserde zerdustluk dininde yer alan bir miraç hadisesi anlatiliyor. Elimdeki pinhan yayinlari tarafindan basilan kitap 80. Sayfadan basliyor. Peki 80 sayfa boyunca ne yaziyor. Adeta bozuk bir plagi dinler gibi hissediyorsunuz. Surekli olarak su cumleleri okuyorsunuz
-"Bu kitabın aslı pehlevicedir"
- "miraç hadisesi bircok toplum ve inancta yer alan bir anlatidir."
- "Ardaviraf yasadigi donemde bir evliya veya aziz olarak kabul gorulen kimseydi."
-"Eserin yazım nedeni Iskender fethleri sonrasi dagilan Zerdustluk inancini yeniden diriltmektir"
-"Bu eser ozellikle Hindistanda cok onemsenmektedir."
-"Sasanilerden gunumuze butunuyle kalan tek eserdir"
Evet ozellikle konunum uzaginda olan bizlere eseri tanitmak icin bunlar gerekli ve guzel bilgiler ama hocam neden ucuncu sinif internet haber siteleri gibi her sayfada iki kere ayni seyi okuyorum.