arch linux

    8.
  1. Şu işletim sistemlerini daha kullanışlı yapma gayretindense zorlaştırma çabasının bir örneğidir.
    2 ...
  2. 1.
  3. Sadeliği kendine hedef edinmiş dağıtımdır. Maksimum derecede özelleştirilebilir. Paketlerinden man sayfalarını çıkararak boyutlarını küçültmüştür. Ama acemilere göre değildir, bütün ayarları elle yapmanız gerekir. (bkz: el emeği göz nuru)
    1 ...
  4. 2.
  5. ikili paketler kullanarak kendi sisteminizi oluşturabileceğiniz linux dağıtımı.
    1 ...
  6. 4.
  7. Linux dağıtımlarının kralı.

    Kesinlikle her linux severin kullanması gereken dağıtımdır. Hızlı ve sadedir. Sadece kurulumu biraz sıkıntılı geçebilir ancak kurulum belgeleri mevcut. orada yazanlara uyarak çok rahat bir kurulum yapılabilir.

    En çok yakışan masaüstü ortamı ise KDE'dir. Mutlaka deneyiniz.
    2 ...
  8. 5.
  9. Bir önceki entryimde yerden yere vurduğum Arch Linux'u biraz daha yerden yere vuralım.

    Arch Linux çok fena değil, kurduktan sonrası gayet hoş. Ancak bu dağıtımın kurulumu gerçekten uzun sürüyor. Saat 18:30'da kuruluma başladım ve sistemi KDE yüklü bir şekilde elime aldığımda saat gece 1'di. (Ben yapılandırmayı kurulumun içinde sayıyorum.) Bu detay gerçekten önemli, Pacman'in bağlandığı yansılar 100 kb/sn hızı anca sağlarken (Olabilir yani sonuçta bu projenin arkasında Novell gibi bir şirket yok.) kurulumda paketleri internetten indirtmek gerçekten eziyet. Yani düşünsenize, çok fazla sayıda bilgisayarın yöneticisiniz ve kontrolünüz altındaki bilgisayarlara Arch Linux yükleyeceksiniz. Şimdi demeyin bana "Diğer dağıtımlar paketleri veriyorda ne oluyor kurduktan sonra güncellemelerde kol gibi liste geliyor.", günlük iso kalıbı çıkaran mis gibi dağıtımlar var. Ayrıca günlük iso kalıbı kullanmasanız bile güncellemeler yapılırken en azından X.org'a ulaşmış oluyorsunuz. Ayrıca daha önce bu dağıtımı kurarken bu denli zorlanmamış olmamın nedeni geçenlerde kurulum scriptini kaldırmalarıymış. Lan oğlum amacınız ne açıklayın bir anlam verelim, kurulum scripti size batıyor muydu? KISS felsefenizin bokunu çıkarmak zorunda mıydınız? Sade yapılı olacak diye kurulum scriptini kaldırmanın anlamı ne? Oldu olacak sade olsun diye pacmani falan eklemeyin kendimiz derleyelim. Hatta shell falanda koymayın telekinezi ile biz kendimiz derleriz onu. (Pacmansiz gelen Arch'i görürsem hiç şaşırmam, yapar bunlar.)

    Dağıtımı seçmek için bir neden yok. Özelleştirilebiliniyor falan demeyin bayağı bayağı kurulumunda "Base" ve "Base-devel" paketleri kurarken zaten önceden hazırlanmış bir dağıtımı kuruyor oluyorsunuz. Belki metin bazlı çalışan bir kurulum scripti kurulacak paketleri adam akıllı seçmemize yardımcı olurda KISS diye bir şey icat etmiş gavurun oğulları. Öyle çok hızlı falan değil, gidin Netrunner, Mageia, Fedora, Manjaro (Manjaro'nun Arch'ın adam olmuş hali olduğunu biliyoruz atlamayın.) gibi dağıtımlar kurun tamam bir parmak daha yavaş olacaktır ama çok bir şey fark edeceğinizi zannetmiyorum. Ha, donanım tüketimi konusunda (Aşağıdaki linkte görebileceğiniz gibi) gerçekten insanı hayrete düşürüyor ama sonuçta 4GB ramle 2500K işlemciyle Linux kullanınca insanın umrunda değil biliyor musunuz?

    http://galeri.uludagsozluk.com/r/arch-linux-718946/
    1 ...
  10. 6.
  11. Kurulumu g(üven)ö(zveri)t(ecrübe) isteyen dağıtımdır. Kısmetse bu akşam kuracağım, çok esnek ama çok güncel bir dağıtımdır.
    1 ...
  12. 17.
  13. Zen installer ya da anarchy gibi yollarla kurulumu kolaylaşan linux tabanlı işletim sistemi ama google chrome gibi yazılımları yüklemeniz zaman alan işletim sistemi.
    0 ...
  14. 3.
  15. bilgisayarım kaldırsa 1 saniye düşünmeden geçebileceğim harika bir linux dağıtımıdır.

    2 gb ram ve 512 mb ekran kartıyla kasmakta, kaldırmıyor evet.
    0 ...
  16. 5.
  17. 4. sürüm pacman ile signed packages özelliği gelen linux dağıtımı.

    adı üstünde mimar. kendi linux dağıtımınızın mimarı oluyorsunuz. istediğiniz gibi şekillendiriyorsunuz. diğer linux dağıtımlarında da yapabilirsiniz bunu ancak arch linux kadar esneklik yok.

    diğer linux dağıtımlarında yapıp arch linux'da yapamayacağınız bir şey yok.

    bsd'ye benzetiyorum ben arch linux'u. bu dağıtımı kullanan biri başka linux dağıtımına bakmayı bırakın, windows bile kullanmaya tenezzül etmez.
    0 ...
  18. 3.
  19. işletim sistemini kendi istekleri doğrultusunda baştan inşa etmek isteyenlerin seçebileceği en güzel linux dağıtımı. pacman isimli paket yöneticisi fevkaladedir. linux bilgisi olmayan kullanıcıları kurulum ve yapılandırmada biraz zorlayabilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük