döviz piyasalarındaki kur farklılıklarından yararlanarak dövizi ucuz olduğu piyasadan alıp, pahalı olduğu piyasada satmaktır. Yani iki farklı piyasa arasındaki fiyat farklarından kaynaklanan durumu ifade eder. fiyatlar eşitlenip denge noktasına ulaşıncaya kadar da devam eder.
Genellikle piyasa işleyişindeki bozukluğun sonucudur. Düzgün bir piyasada aynı menkul kıymetler için tek bir fiyat oluşur ve arbitraj mümkün olmaz. Ancak makas açılmışsa, örneğin;
borsalar arası uygulanan ve genellikle döviz işlemlerinde kullanılan bir alım satım işlemidir.
kurun düşük olduğu ülkeden döviz alıp, kurun yüksek olduğu yerde satarak kur farkından kazanç elde edilir.
borsaları iyi takip etmek lazım bu işlem için.
Farklı piyasalarda, yurt içinde ve yurt dışında ortaya çıkan fiyat dalgalanmalarından faydalanmak gayesiyle döviz, değerli maden ve kıymetli evrak alım-satımı yapmak. Mesela yabancı paraların kur farklarından kazanç sağlamak gayesiyle, bir dövizin ucuz olarak satıldığı bir piyasadan alınıp, pahalı olduğu bir piyasada satılması “Arbitraj” işlemidir.
yani çekersin japonyadan % 0,5 yıllık faiz ile krediyi, yatırırsın türkiye de % 9,5 ile mevduat faizine alın size arbitraj. paraya doymam dersen tahvile yatırırsın vergisi yok cardı yok curdu yok. elin adamı böyle zengin oluyo vatandaş, uyuma vatandaş.
Akbank işlemlerde 71 pip gibi yüsek bir meblağ alırken Garanti 26 pip gibi beraber kazanalım mantığını gütmektedir. günlük değişimlerin 115 pip olduğunu düşünürsek, iyiki varsın garanti.
piyasalar arası kuru evirip çevirip; alıp satıp; deli gibi kar hedeflemenin adıdır. fakat 50 bin liram var kârın dibine vurmak istiyorum derseniz yanılırsınız. bu iş milyonlar ile yapılmaktadır. aksi taktirde paranın uçup toz dumana karışması içten bile değildir.
spekülasyon dan ayıran en büyük özellik, hiç bir risk taşımamasıdır.
tüm piyasalardaki kurların birbirine eşit olması gereklidir. arbitraj bunu sağlar. bu bakımdan ekonomi için faydalı ve desteklenen bir eylemdir.
iki farkli piyasa arasindaki fiyat farklarindan kaynaklanan durumu ifade eder. fiyatlar esitlenip denge noktasina ulasilincaya kadar arbitraj devam eder. denge noktasinda ise (equilibrium point) artik arbitraj imkansizlasir. cunku kar elde etmek olanaksiz hale gelmistir. arbitraj cesitli sekillerde olabilir. iki uclu arbitraj ve uc uclu arbitraj bunlara ornektir.