liseyi besiktasta uniyi kadikoyde okuyan biri olarak tikky cevreler dahil herkesin ilk duyusta ıyy kıro seklinde tepki verdigi ama 2. dinlemeden itibaren asık olunası adamdır, bursada sokagın ismidir.
rakı sofralarının vazgecilmezidir. bursaya gelmeye and icmisligim vardır.en guzel sarkıları icin buyrun:
restaurantlar bölümünden geçerken, ' insanlarımız fakir ' sözünün gerçeği yansıttırmadığını düşünen, içkili mekanların artması ile mekan seçme imkanı fazlalaşan ancak olay çıkma yüzdesi artan sokak.
1893 Vodina (Selanik yakınlarında bir kaza) doğumlu olan Arap Şükrü, askeri okulda okuyup subay olduktan sonra Akıncı Şükrü olarak Kurtuluş Savaşına katılmış, Kütahya yakınlarında esir düşmüş bir savaş gazisidir. Esaretten kaçarken kolundan yaralanan ve malulen emekli olan Arap Şükrü, ilk lokantasını Ayvalıkta açmıştı. Daha sonra ilk eşi Servinaz Hanım ve iki küçük kızı ile Bursaya gelen Arap Şükrü, bugünkü Tayyare Kültür Merkezinin yerinde bulunun Şar Kulübünün işletmeciliğini yapmıştı. Ardından Yahudi kökenlilerin işlettiği meyhanelerin bulunduğu Yahudilik Çarşısı (bugünkü Arap Şükrü Sokağında dükkân kiralayan Arap Şükrü, meyhanesinde müşterilerine kurufasulye, pilav, paça, işkembe çorbası türünde yemekler sunmuştu. Giderek ünlenen bu lokantaya Bursa civarından atlarla müşteriler gelmekteydi. ileride 5 erkek çocuğunun da işi sürdürmesi sonucu Arap Şükrü, bir marka haline geldi ve eskiden beri meyhaneler sokağı olan sokak Arap Şükrü Sokağı olarak ünlendi.
Resmi adı Sakarya Caddesi olan Arap Şükrü Sokağı bu adını Bursada bir meyhane kültürü oluşmasına katkıda bulunan, 1960'da hayatını kaybeden iş adamı Şükrü Değişmezden alır. Şükrü Değişmez, Arap lakabını dedesinin Yemende bir Arap kızı ile evlenmesi nedeniyle almıştır.
Öğrencilik yıllarımda bolca gittiğim, gitmekten zevk aldığım ve her gidişimde rakının dibini gördüğüm ve şimdilerde hasretle yad ettiğim yer. Yapandan Allah razı olsun (May the Rakı be with you!)
"gece hayatım bittiiii kadehi yere attıım beni kutlamalısıın sigarayı bıraktım. gece hayatım bittiii o sayfayı kapattııım en sonunda başardıım sigarayı bıraktııım."
halikulade insan. içki masasında dinlenesi, içilmese bile efkara bağlanılası, arabesk camiasında sevdiğim tek kişi canım arap şükrü m.
"hakkın yoktu sevgilim beni böyle üzmeye. çekmem artık kahrını, ayrılacağım. hıçkırığa boğuldum satırları yazarken. fakat kararım kesin, ayrılacağım."
karşıdan gelenlere, göz teması kurulmadan dikkatle bakılması gereken bursa sokağı. sarhoş ya da apaçi olabilir, ki bunlardan arap şükrü' de çokça vardır.
yaz aylarında masaların dışarıya kurulmasıyla ve rakı yudumlanırken yanınıza gelen çalgıcılarıyla eşsiz bir gece yaşanmasına ev sahipliği yapan sokaktır. öss geceleri sınavdan çıkıp kafa dağıtmak isteyen öğrencilerin ilk adresidir.
öncesinde hayatım boyunca gitmediğim bursa'ya üniversite için ilk gittiğim ki bu süreç üniversite hayatımın ilk üç gününe tekabül eder, çevremden adını duyduğumda altıparmak civarında dolaşan bir mafya babası zannettiğim, ardından kendisinden bahsederken arap kadri olarak dilimin sürçtüğü, geçen yabancılık dolu üç günün ardından mevzubahis şeyin minik bir nevizade olduğunu öğrendiğim bursa'nın barlar sokağı.
edit: 2003'te mezun olmuş ve bursa'ya gittiğinde sadece arkadaş ziyaretleri yapmış bir insan evladı olarak aldığım uyarıya istinaden barlar sokağı kükürtlü'ye taşınmış. zaten sevmezdim arap şükrüdeki barları. beni okul yıllarında oraya çeken şey meyhaneleri ve fasıl yapan birkaç mekandı.