Mekanın adı ister arap şükrü olsun ister çingene faruk istersede kürt haydar... Kimden çıkıyorsa bu ses ve kimin ellerinde hayat buluyorsa bu darbuka helal olsun. Yıllardır müptezeliydim zaten artık başka birşey dinleyemez oldum.
arap şükrü'de gündüz vakti temizlik yaparken çay içen atletli dayılar favorimdir. hatta birazdan mık'a gideceğim, yine o atletli dayıların arasından geçecem.
Eski popularitesini kaybetmis, artik restoranlarin musterileri yolunacak kaz olarak gordugu, fiyatlarin acayip derecede yuksek oldugu bursa altiparmakta bulunan sokak adi. Tek artisi sehir merkezinde olmasi ve alkol aldiktan sonra nerede oturuyorsaniz oturun evinize kisa surede gidecek vasita bulmanin kolay olmasi.
Yaklaşık 8 sene önce bir akşam buradan balık almıştım. Eve geldim balığı kizartmak için tavaya koydum ve balik paramparça oldu. Sonra internetten falan baktım bayat olabilir diyordu. Neyse yedik o balığı kimseye birşey olmadı ama bir daha da Arap şükrü den balik almadim. Aslına bakarsanız galiba bir daha balık ta almadim.
bursada ağırlıklı olarak balık restoranlarının bulunduğu ünlü bir sokak. balıkçı reşatın dükkanından başlar aşağıya doğru sağlı sollu sandalyelerle çevrili akşamları müzik sesinin eksik olmadığı bir ortam. buralı olmamızdan mütevellit çoğuna uğramışlığım vardır ama favorim deniz tabağı restorandır. gitmeden şu adresten menüleri kontrol edin http://www.deniztabagi.com.tr sonra aradığınız bulamazsanız suçlusu biz olmayalım.
görüldüğü üzere şükrü bey aslında bir arap olmamakla birlikte kendisi selanklidir. Savaş sonrasında yolu onu Ayvalık’a götürmüştür. ilk lokantasını da burada açmış. Ayvalık’ta ilk eşi Servinaz Hanım’la evlenir. Bu evlilikten Nermin ve Nevin adında iki kızı olmuştur. Servinaz Hanım’la evlenme hikayesi de ilginç…
Ayvalık’ta bir Arap kıza aşık olur, fakat o günlerde arkadaşlık imkansız olduğundan mektuplaşırlarmış. Arap kız mektuplarını o günlerde yeni yetişen Servinaz’a verip arap şükrü ye yollarmış. Arap Şükrü, Ayvalıklı Arap kızıyla mektuplaşırken, bu Arap kızı ile araları bozulmuş, mektuplarını taşıyan Servinaz Hanımla evlenmiş…
Kızları çok küçükken Bursa’ya gelmişler ve şimdiki Tayyare Kültür Merkezi’nin olduğu yerde Şar Kulübü işletmeciliği yapmış. Şar Kulüp, o günlerin ileri gelenlerinin gittiği bir kulüpmüş.
arap şükrü mekanını kapadıktan sonra faytonuyla yahudilik çarşısına gelir ( şimdiki adı arap şükrü sokağı) ve demlenirmiş.
ve daha sonra sokağa işkembe, kuru fasülye, kelle paçacı dükkanı açmış ve yavaş yavaş olaylar gelişmiş.