alkolün kusmadan ve sapıtmadan da içilebileceğini öğreten sokak. aslında içki içmenin ne kadar keyifli olduğunu hatırlatır. rakı içmenin ne olduğu idrak edilir.
bursa'nın rakı-balık mekanı. eski bursa evleri dolu bir sokakta yine o eski evlerde hizmet veren balık restorantlarının olduğu sokak. sabahları gençlerle dolu olan sokakta gecenin ilerleyen saatlerinde yaşlı başlı, bıyıklı göbekli amcamlar boy gösterir, felekten bir gece çalarlar. paralarının bol olduğu zamanlarda gençler de uğrar. güzel yerdir. *
yıllar önce bu sokak yenilenirken hangi akal hizmet edildiyse yerlere plaket şeklinde bazı sanatçılarımızın ismi yazılmıştır.. her geçerken bu isimlere basamamak için özel bir dikkat sarfetmeme neden olan bu isimlerin bir an önce oradan sökülmesi kanaatindeyim
Bursa Altıparmak caddesinin gelirken sağ arkada giderken sol arkada kalan güzide sokağı. Bir zamanlar olayların hiç bitmediği geceleri caddeye bakan evimizde silah-polis-sarhoş üçlemesine bolca tanık olduğumuz diğer bir adıyla yahudi sokağı.
girisinde "tarihi yahudilik mekanina hosgeldiniz" seklinde bir tabela bulunan meyhaneler sokagi..
muhtesem otesidir.. her dertli ve keyifli gecenizde gidip efkarinizi atabileceginiz/eglenebileceginiz bursa'min nadide yerlerinden birisidir..
fasıl alemlerinin vazgeçilmezi. sıralı restaurantların yaz mevsiminde masalarını dışarıya koyduğu ve türk sanat müziği şarkılarıyla eğlenilen güzel sokak.
1324 yılında Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethinden sonra; Orhangazi, Bursa'daki Musevilerin, bu sokakta yerleşmelerine ve burada ibadetleri için bir Sinagog yapmalarına izin verir. 1492 yılında ispanya'dan göçe zorlanan Yahudiler de, Padişah II. Beyazıt'ın isteği ile Bursa'da bu sokağa yerleştirilirler. Bu nedenle, yakın geçmişe kadar bu bölge "Yahudilik Mahallesi" olarak anılmaktadır.
Sokak dokusu ve sivil mimarlık örnekleri korunmaktadır.
Zaman içerisinde, Arap Şükrü olarak tanınan esnafın girişimi ile sokağın gelişimi başlamıştır. 1991 yılında Osmangazi Belediye Başkanı Erhan Keleşoğlu tarafından yeniden düzenlenerek araç trafiğine kapatılan sokak 2002 yılında Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Şensoy, sokak esnafının kurmuş olduğu Arap Şükrü Koruma ve Geliştirme Derneği ile Türk Tuborg firmasının ortak çalışması sonucu yenilenmiş haliyle, Haziran 2002 tarihinden itibaren hizmete girmiştir.
Arap Şükrü Sokağının tarihi biraz da Bursanın tarihidir. Bunu, adının dönemden döneme değişmesinden anlıyoruz. Resmi adı Sakarya Caddesidir. Yahudilik diye de anılmaktadır. 20. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak yeni bir oluşum sürecine giren sokak, yıldan yıla yayılıp genişleyerek günümüzdeki görünümüne bürünmüştür. Bursada yaşamlarını sürdüren 50-60 hane Yahudi nüfusun ibadete açık olan Geruş Sinagogu da bu sokaktadır. Arap Şükrü, Bursa gecelerinin sokağıdır. Bu gecelerde insanlar, yudum yudum Bursayı demlenir, içtenliğin gezintisine çıkarlar.
Arap sükrü icin kaynak ve resimler: http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=15838
internet aleminde en çok indirilen müziklerden birini (darbuka,ayrılacağım) söyleyen şahıs. kendisi sivaslı'dır efendim. hatta çavuşbaşılı arap şükrü diye bilinir. çavuşbaşı'nı da bilen bilir. yukardaki linkte dinleyebileceğiniz bu kayıt, *bir alem ortamında söylenmiştir ve kendileri darbukacıdır.
geceleri pencereden süzülen keman sesleriyle, onikiden sonra balığın ardından kokoreç kokularının geldiği, yıllar sonra bugünleri bu koku ve seslerin hatırlatacağı Bursa'nın en güzel mekanı.
Bursa ilinde altıparmak caddesine komşu, yahudilerin sıkça yer aldığı, sokak dahilinde bolca balık restaurant, meyhane ve cafe işletmelerinin olduğu. Sinagog'un da yer aldığı bir sokaktır.
23 ekim 2007 günü şehitlerimizin anılması esnasında kalabalık bir ülkücü grubun istilasına uğrayıp birbirine katılan güzelim sokak.
bereket vere meyhanalere zarar gelmemiştir. ancak meyhanelerin ilerisindeki alternatif cafe olarak tabir edilen bir çok kafenin camı çerçevesi bu grup tafaından indirilmiştir.
bu şiddeti yapanlar kendilerine sorsanız şehit anmaktadır, bu kafeler pkk yanlısıdır efendim o insanların hepsi satanisttir.
bu nasıl bir mantıktır? şehit anmak adına böyle bir şiddet nasıl olur?
alaturka ve meyhane müziğinin en iyi seslerinden biri. özellikle ayrılacağım şarkısıyla efsane olma yolunda ilerliyor. bu başlık altındaki entryleri okuyunca, üstadın ismini bu sokaktan almış olabileceğini düşünmeye başladım.
bursanın yeşili,kestanesi kadar ünlü olma yolunda giden sokaktır.bu sokağın kedileri şarkılardan mıdır, orada çevirilen rakı muhabbetinden midir, balık bolluğundan mıdır ya da hepsinin karışımından mıdır bilinmez fazlasıyla miskin ve şişmandır.
istanbullu uludag universitesi öğrencilerinin nevizade özlemini dindirmek için gittikleri güzel bursa sokağıdır.
ancak mezun olduktan seneler sonra farkedilen odur ki; nevizade'den daha güzel olandır.
3-4 kaldırımaltı meyhanenin yanyana dizilip "bursa'nın en populer yeriyiz lan, icin verin paraları" kıvamında musteri cekmeye calıstıgı mekan.
bildigin ara sokak...
bursa bu sokaktan ibaretse, daha da kotusu bursa burayla ovunuyorsa, super en populer yerim burası diyorsa, vay bursa'nın haline..