arapça vs türkçe

entry41 galeri1
    1.
  1. kıyaslanamayacak iki dil... bırak 5 bin kelimelik türkçeyi, ingilizce, fransızca bile kıyaslanamaz arapçanın büyüklüğü ile...

    hintçe, çince, arapça... gerisi çömez dillerdir.
    4 ...
  2. 2.
  3. (bkz: arapça vs türkçe)

    ayrıca, türk'ç'edeki ünsüz sertleşmesi.
    1 ...
  4. 3.
  5. bazı şovenlere laf anlatmanın imkansız olduğu kapışma...
    genellikle arapça hakkında bildikleri hiçbir şey yoktur.
    araplar müslüman oldukları için düşmandırlar, hepsi o kadar...

    hadi iki arap gördünüz anladım da, ne biliyorsunuz arapçayı siz.
    ne kelime sayısı, ifade gücüne ve hünerine baksana sen...
    bir devenin yürüyüşünü 70 değişik yönüyle anlatıyor adam...

    goethe'yi oku bak, arapça neymiş ondan öğren...
    2 ...
  6. 4.
  7. tabiki arapca dünyanın en üstün dilidir. türkçe arapcanın yanında; okyanusun yanında damla gibidir.
    0 ...
  8. 5.
  9. geri zekalı, cahil, dil bilimi diye bir şey hakkında fikri olmayan, arap götü yalayan şakirtlerin 'arapça tabi ki' diye höykürdüğü karşılaştırmadır.

    her dilin kendi üstünlükleri ve dezavantajları vardır. hiçbir dil, diğer dilden üstün değildir. bu modern dil bilime aykırıdır. burada arapça ya da türkçe daha iyi diyen arkadaşlar yanlış yapıyor. iki dilin de çok ciddi avantajları vardır. ama tıpkı başka dillerde olduğu bu iki dilin de başkalarına üstünlüğü yoktur.
    6 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. anlam ve ifade zenginliği açısından arapça türkçededn fersah fersah ileridedir.

    illa bir karşılaştırma yapılacaksa arapça latince daha uygun olabilir.
    1 ...
  13. 8.
  14. Her ne kadar Türkçenin birçok kelimesini Arapçadan da alsak özlerinde çok farklı iki dil.Bunu Arapların tamamen gırtlaktan konuşmasından ve 'ü'harflerini söyleyememesinden de anlayabiliriz. (bkz: )hıssam abbas ya habibi
    0 ...
  15. 9.
  16. sözcük türetmede türkçe anlam genişliği bakımdan arapça ama zaten türkçe arapçanın bi kopyası gibidir.
    0 ...
  17. 10.
  18. arapça medeniyet dilidir türkçe ise konar göçer dili barbar dilidir.
    2 ...
  19. 11.
  20. diller en fazla içerik bakımından kıyaslanabilir. bu nedenle üzülerek belirtmeliyim ki, bu konuda arapça türkçe'den fersah fersah ileride. türkçe kökenli bir selamlaşma kelimesi dahi yok. hatta bu entry içerisinde yer alan kelimelerin belki de yarısı türkçe kökenli değil. öyle bir durumdayız işte.
    1 ...
  21. 12.
  22. karşılaştırılamaz. çünkü türkçede ki kelimelerin çoğunluğu arapçadır. hatta hocamın lafını alıntılayarak konuşuyorum ki şöyle demişti; türkçedeki arapça kelimeleri cikartirsak birbirimie anlaşamayız. bu ancq arapça vs arapça oluyor.
    2 ...
  23. 13.
  24. Türkçe'nin asilliğiyle geçeceği karşılaştırmadır.
    2 ...
  25. 14.
  26. her dilin kendine özgü özellikleri var olduğundan kıyaslanmanın neye göre yapılacağı önemli bir etken.

    bu özellikler dili var eden milletin özellikleriyle doğrudan alakalıdır. mesela deve için arapçada onlarca kelime varken bir ekmek için yahut at için türkçede onlarca kelime bulunabilir. aynı yamyam kabilelerde yeşilin tonları için onlarca kelime bulunduğu gibi.
    (bkz: sapir whorf)

    kelime sayısı kıstas kabul edilirse arapçanın yanında türkçeden söz edilemez bile ne yazık ki. ama tarihi serüvende incelerken 19.yüzyılın ikinci yarısında hazırlanan redhouse lugatının ön sözünde 'bu lugat dünyanın en geniş iki dilinden biri olan ingilizce için hazırlanmıştır. diğeri türkçedir' ibaresini görülebilir. ama ne yazık ki dönem dönem uygulanmış dilde sadeleştirme hareketleri sonucunda dilimiz ihtişamını kaybetmiştir. şu an ingilizcenin en kapsamlı lugatın da 1.200.000 kelime görürken türkçenin en kapsamlı lugatında 600 bin küsür kelime ancak vardır. ve bu lugat için söz varlığını teşekkül ettiren, deyimler, kalıplaşmış ifadeler, terimler gibi 8 unsur bir araya getirilerek bu sayıya ulaşılabilmiştir. bu dilimizin giderek genişleyeceği yerde giderek gerilediği gösteriyor bize.

    tek heceli kelimeler kıstas kabul edilirse türkçe dünya dilleri içerisinde 1 numarayı görür. savaşçı bir millet olmamız nedeniyle - tek hecelik kelimelerin vurguda sertlik barındırması özelliği bizim bu noktada gelişmemizi sağlamıştır. git, gel, vur, kır, as, kes....

    belagat, talakat, fasahat ve edebiyat kıstas kabul edilirse ki bence aslolan bunlara bakmaktır arapça türkçeden kat kat öndedir. milliyetçi damarla olaya bakmamak gerek her milletin öne çıkan bazı yönleri olabilir. bunları adeta bir sidik yarışına dönüştürmek hoş değil. savaş 'sanat'ında da türkler araplardan kat kat öndedir.

    haa unutmadan bende biraz ırkçılık yapayım gençler sessiz harf sayısında ubıhça dünyanın en zengin dilidir.
    0 ...
  27. 15.
  28. konuşma dilinde kulağa hoş gelmesi bakımından türkçe öndedir.
    1 ...
  29. 16.
  30. arapca cekimli dildir ve cok cok zevklidir.alfabesi de cok estetik. fakat turkce her sey icin daha ideal.
    0 ...
  31. 17.
  32. sırf kuran dili diye arapça'ya sarılanlara sadece acırım. cahil cühela takımının basit safsatası...

    tarrak var canına koduklarım tarrak var. eksilemezseniz hepiniz inbesiniz. yanına kodumun arap götü yalayıcıları sizi..
    11 ...
  33. 18.
  34. Arapçanın kelime haznesi bakımından alacağı versus. Tabi arapçadansa türkçe kulağa daha iyi geliyor şahsen orası ayrı.
    0 ...
  35. 19.
  36. maharet kullanılan lisan da değil, ifade etmeyi bilen insandadır fikrini akla getiren karşılaştırmadır.
    1 ...
  37. 20.
  38. icine farscanin ilave edilmesi durumunda osmanlica hüvviyetinde bâbi kanser eden, ne ural altaya ne sami ne hint avrupa dil grubuna aidiyet gosteren bir melez karsimiza cıkar ki hic biri birk öz türkce etmez.
    3 ...
  39. 21.
  40. tarafsız bakılınca bile türkçenin alacağı karsılasmadır şöyleki:

    türk dilinin kökü mö 16bine kadar iner ve 5 kez süper dil olmuştur. tarihde bukadarr cok süpergüc olan bi dil yokdur ve bu dilin coğrafyasıda kelime hazneside birokadar geniştir ve ural altay dil ailesinin en çok konuşulan dilidir.
    arap dilinin ortaya çıkışı malesef mö 4bin ila 7binlere kadar gider ve bbu dil hayatında sadece birkez superguc olmuştur ses bakımından ahenkli olan bu dil hami sami dillerinden bir dildir ve bu dil ailesinin en çok konuşulan diliidir.

    görüldügü üzre kafa kafaya gibi gözüksede turkcenin tarih bakımindan alacaagı bir dildir.
    0 ...
  41. 22.
  42. Kelime sayısı ve anlatım gücü olarak arapça alır ancak türkçe arapçanın bir alt koludur demek tam anlamıyla arap şeysi yalama faliyetidir, en basitinden 'sen ne diyorsun lan dalyarak' cümlesinde 1 adet bile arapça kelime yoktur terimsel kelimelerin başka bir dilden alınmasında hiçbir sakınca yoktur(porno yerine sikiş diyince başımız göğe ermiyor sonuçta) kaldı ki ingilizce tıp ve kimya terimlerinin çoğu arapça olup ingiliz dialektiğiyle söylenmektedir çünkü tıp ve kimya ile ilgili ilk ciddi gelişmeleri araplar yapmıştır bu örneğin tersi olarak da arapçada domates dumatum patates de butatum dur çünkü* bu sebzeler amerika kökenlidir ve bunlara ilk ismini veren de ecnebilerdir meeting kelimesi yerine toplanmayı kullanmıyorsak bu bizim tercihimizdir diller yıllar içerisinde kelime üretebilirler ithal de edebilirler bu onların fakir yada kıt olduğu anlamına gelmez. selamlaşma cümlemizin olmaması da yalama faliyetini bırakıp düşünen herkesin görebileceği gibi sosyolojik bir olaydır selam cümlesi kurmakta ne var amk ihtiyaç duyulsaydı habara hübere diye de selamlaşabilirlerdi seslere anlam yükleyen insandır sonuçta ama adamlar ihtiyaç duymamış(bugün insanların yaşadığı en büyük sıkıntı ve stres de bu selam mevzudur) Türkçe ise basit yapılarla zengin anlatım yapabilmesi ile savaşçı ve göçebe bir kavmin tüm iletişim ihtiyacını rahatlıkla karşılayan arapça kadar olmasada zengin bir dildir fiillerin çoğu tek heceli ve emir kipidir arapçada ise fiil kökü geçmiş zaman 3. tekil şahıstır fiil köklerinden örnek vermek gerekirse git(zehebe) vur(darabe) yaz(ketebe) özetle her iki dil de gayet özgün zengin dillerdir birini diğerinden tam olarak aşağı yada üstün tutamayız.
    0 ...
  43. 23.
  44. kuran türkçe inseydi tam tersini düşünürdünüz sahte müslümanlar sizi.
    Türkçe öğrenmek Arapça öğrenmekten çok çok daha zordur. mesela bitti kelimesini tükendi,kalmadı,taze bitti,hiç yok gibi kelimelerlede ifade edebiliriz. boşuna arapperestlik sergilemeyin Türkçe teoride daima arapçadan üstündür. arapça sadece edebiyat dilinde Türkçeden bir adım önde olabilir.
    5 ...
  45. 24.
  46. Bugün bir arap öğrenci, hariri'nin 1000 küsür sene önce yazdığı makamat'ı alır, okur, anlar...
    bugün bir türk öğrenci, 150 sene önce yazılan namık kemal'in kasidelerini alır, okur, sözlüğe bakmadan anlayamaz...

    Arapça zengin bir dildir(bunu diller hakkında biraz malumatı olan bilir); fakat türkçe de yabana atılacak bir dil değildir. Türkçe'nin yapısı çok kuvvetlidir ve tarihi eskiye dayanmaktadır. Orhun kitabeleri 8. asırda yazılmış olsa da bir dilin o seviyeye gelmesi için yüzlerce sene geçmiş olması gerekmektedir. bu da türk dilini miladın başlangıcına ve hatta daha gerisine kadar çok rahat bir şekildi götürür. Türkçe doğal olarak türklerin yaşamından etkilenmiş bir dildir. Göçebe bir yaşam süren atalarımız daha çok harekete dayalı fiiller üzerinden dillerini geliştirmişlerdir. Kavramların ve bazı hayali unsurların dile girmesi yerleşik yaşamla olur, milletimiz ise yerleşik hayata geç geçtikleri için sıfatlar ve kavramlar azdır ve bunlar yabancı dillerden lisanımıza girmiştir.

    Arapça'nın zenginliği ise zaten bilinmektedir. Kur'an-ı kerim'in arapça olarak inmesinin sebeblerinden birisi zamanın mucizesi olmasıdır. Mesela hazreti Yusuf o zaman rüyaları tevil etmesiylekendini o zamanki değerli görülen rüya tabiri ilmiyle ispat etmiştir ve Allah'ın varlığını ona isnad etmiştir. Hazreti yusuf'tan iyi o dönem rüya yorumlayan yoktur çünkü o da allah'ın inayetiyle bu işi yapmaktadır. bir başka misal: mesela hazreti musa. o da sihrin aşırı revaçta olduğu bir dönemde onların nezdinde yaptıklarının allah'ın inayeti olduğunu söyleyerek tebliğini gerçekleştirmiştir. O bir sihirbaz değildir, sihirden anlamayan birisi olarak allah yardım ederek ona hiç bir sihirbazın yapamayacağı mucizeleri yaptırmıştır. Efendiler efendisi(sas) ise o zaman revaçta olan söze aynı şekilde gönderilmiştir. cahiliye de araplar dil olarak çok gelişmiş bir haldeydiler. şiirler ve şairler çok fazla iltifat görmekteydi. O zaman yazılan şiirlerden arapça'nın şaheserleri arasında hala yerine koruyanlar vardır. böyle bir ortamda allah resulunü sözle serfiraz kılmıştır. Ümmi olan habibinin, Efendimiz(sas)'in en büyük mucizesi Kur'an-ı Kerimdir.
    1 ...
  47. 25.
  48. Arapça çok zengin bir dildir. Fakat bu zenginliğini gelişebilmesine borçludur.
    Aynı zamanda yumuşak sesleri çok olduğundan ve bol uzatmalı olduğundan insanı uyutur hüzün verir.
    Türkçe matematiksel bir dildir. Fakat islamiyeti başka yerinden anlayan büyüklerimiz türkçeyi geliştirmek yerine her haltı arapçadan farsçadan almışlardır. türkçe de var olan kelimelerin bile arapçasını alıp kullanmışlardır bir zaman sonra.
    Atatürk dili türkçeleştirmeye çalışırken karşı çıkılan da budur. istendi ki arapça farsça kalsın türkçe öksüz haliyle devam etsin yaşamına. Ama öyle olmadı. Binlerce kelime türetildi. Türetilen kelimelere uydurukça diyen kendini bilmezler türedi zamanla. Sanki her dilin tüm sözcükleri binlerce yıldır varolmuş gibi.
    Kimisi de işin cılkını çıkararak fazlasıyla dile yerleşmiş yabancı sözcüklerin zorlamayla türkçesini bulmaya çalıştı.

    Arapça türkçe olayına geri dönünce türkçenin onlarca lehçesi ve şivesindeki sözcükler toplamını ele alırsak arapçadan aşağı kalacak bir dil değildir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük