Şunu da belirtmek isterim;iki versiyon arasındaki tek fark, arıza seslerin ilk versiyonda naturel yani batı müziğinde de bulunan halleri, ikinci versiyonda ise Türk müziğinde diyez 2 bemol 2 diye adlandırılan hallerinin kullanılmasıdır.
Müzik dediğimiz olgunun ki bu olgu birçok hadisenin bir araya gelmesiyle oluşur (beste-güfte-aranje-yönetim-esntrumanistlik). biz bunlardan aranje dediğimiz yani düzenleme dediğimiz hadiseye parmak basalım insan ruhuna etkisine bakalım.
Bir şarkı nasıl olurda 5 farklı şekilde düzenlenir ve bunların insan ruhuna etkisi farklı olabilir? işte bunu sağlayan şey bestekarın yeteneği ve aranje denen hadisedir.
Orhan gencebay ın bir eserinden yola çıkıcam, başka örnekleri olan varsa sıralayabilir ama bunu ülkemizde yapabilecek nadir yetenekte müzisyen olduğu için başka örnek bulmanız biraz zor olabilir.
Tam 5 farklı versiyonu var eserin. Film müzikleri için kullandığı besteler. Şarkı sözleri tamamen karamsar gibidir. Ama düzenlemeyle ne hale geldiğini göreceğiz.
ilkine gelelim;
Bestenin ilk girişi sanki bir ege sahilinde olduğunuz hissini, daha sonra acı çeker bir ruh halini, son kısmı da yine aynı şekil acı bir ruh halini yansıtır. Yani bestekar burda iki farklı duyguyu birden hissettirmiştir. https://youtu.be/6XpyJTmmT_I
ikinicisine gelelim;
Burda ise tamamen keman ve elektro bağlama atışması var ve tamamen hüzün ve acı dolu bir duygu var. Bir ara acıdan ziyade duygusal bir hal alıyor. Bağlama sonra değişik duygularla karışık finale kadar acısını devam ettiriyor. https://youtu.be/KEEjzYF0hhU
Üçüncüsüne gelelim;
Evet o acı dolu beste bir anda umut dolu, mutluluk dolu bir besteye dönüştü, bunu yapan neydi? Tamamen müzisyenin yeteneği ve duygusu. Yaylılar piyano ve akustik gitar ile bambaşka bir duyguya büründük. https://youtu.be/fL-Y7L-nud8
Dördüncüsüne gelelim.
Eveeet en ilginci ise bu versiyon. Tamamen mutluluk tamamen umut dolu bir hava var. O acı dolu beste bir anda umut dolu, mutluluk dolu bir hale geldi. O yüzden aranjenin önemi büyük. Bu da bestekarın duygu ve yeteneği ile alakalı.