MÖ. 11.-8. yüzyıllar arasında Suriye'de yaşamış Sami (semitik) bir kavimdir. Aynı dönemde Mezopotamya'da da büyük toprak parçaları ele geçirmiş ve buralarda çeşitli krallık ve prenslikler de kurmuşlardır.wikipedia
Kutsal kitaplarda, Suriye ile Mezopotamyayı içine alan bölgeye «Aram», burada oturanlara da «Aramî» denirdi. Aramîler Sami ırkından bir kavimdi. Önceleri göçebeyken, sonradan Mezopotamyada yerleşip bir devlet kurdular; Fırat Irmağını geçip, Asur sınırlarına kadar dayandılar. Fırat Irmağı üzerinde, özellikle de Habur vadisinde birçok devletçikler kurdular. Suriyede Arpad, Halep bölgelerine yerleştiler, Amanos Dağ- larında Samal Krallığını kurdular. Hama yı da ele geçirdikleri sanılıyor. Aramîler Aram dili konuşurlardı. Bu dil, Samî dil ailesinin batı koludur; M.O. 300. M.S. 650 yılları arasında çok geniş bir bölgeye (italya, Mısır, Anadolu, Suriye, Filistin, Irak, Hindistan, Orta Asya) yayılmıştır. Aramcanın birçok diyelekleri vardır.
M.Ö 1190'lı yıllarda Anadolu bölgesinde büyük göç hareketleri meydana gelmiş ve bu göçlere Ege Göçleri veya Deniz Kavimleri Göçleri de denmektedir.
Bu göçlerin yaşanmasına sebep olan olaylar hala tartışılmakla birlikte kuraklık, ekonomik, askeri ve siyasi olayların sebep olduğu düşünülmektedir.
Bu göçler içerisinde ele alacağımız konu Aramilerin göç hareketleri olacaktır. Suriye ve Mezopotamya'da yaşamış olan Sami kökenli bir kavim olan Aramiler, Sami lehçelerinden olan Aramca dilini kullanmışlardır.
incil'e göre Aram; Nuh peygamberin torunu Sam'ın oğlu olup Aramilerin atasıdır. Bugün Türkiye Devleti topraklarında yaşayan Süryanilerin Aramicenin bir lehçesini konuştukları düşünülmektedir fakat bu topluluğun Aramilerden mi yoksa Asurlulardan mı geldiği tartışılmaktadır.