bir zamanlar batılıların deniz dedikleri su birikintisinin şimdiki durumunu görünce içimiz sızlıyor.
bir de bu durumu tersine çevirmek yerine gerizekâlı gibi kabûllenip tuzlu su balıkçılığına geçilmesi de ayrı manyaklık. arkadaşım, o kanalları düzeltseniz de göl kurumasa ya!
bir zamanlar gölün çevresinde olan sulak ve verimli topraklar artık en yakın su birikintisine 150 km. uzakta. çölleşme had safhada. ticari kaybı geçtim, aral gölü'nün türkler için manevi değeri var. onu geçsek işin doğa kısmı var ki o manevi değerinden de önemli.
ekleme: seyhun ırmağı ve ceyhun ırmağı'nın analarını belleyip, göle yeterince su gitmemesini sağlayanların tamamının gözlerinden öpüyorum. insan değilsiniz!
Aral Gölü; tarihi anayurdumuz Türkistan topraklarında bulunan, günümüzde Kazakistan ve Özbekistan arasında yer alan, bir zamanlar Orta Asya'nın en büyük, Dünya'nın 4. Büyük gölüydü. Aral Gölü, Karadeniz ve Hazar Denizi(Gölü) gibi eski Paratetis Denizi'nin kalıntılarından birisidir. Sovyetler Birliği'nin 1960'tan beri pamuk tarımı uğruna yanlış tarım politikaları sebebiyle Aral Gölü, yıllar içinde küçüldü ve kurudu. Aral'ın kurulmasıyla birlikte Maveraünnehir bölgesinin oluşturan Seyhun ve Ceyhun nehirleri de eskisi gibi coşkulu bir şekilde akmaz oldu. Katil Rusya!.. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2407938/+
maalesef artık yok. literatüre aral sea* olarak geçen bu doğa harikası, pamuk üretimi yüzünden tarih oldu. pamuk, yetişmesi esnasında suya en çok ihtiyaç duyan bitkilerden birisi.
vakti zamanında marmara denizinden 6 kat büyük olan, stalin'in yavşaklığı yüzünden de 100 kat küçülen göldür. 1991 yılında batı türkistan'da 5 devletin bağımsızlığına kavuşması neticesinde nazarbayev önderliğinde toplanan ülke liderleri gölü kurtarmak adına projeler geliştirmiş ve kısmen ilerleme de kaydetmişlerdir.
1960lı yıllarda sovyetlerin kazakistandaki pamuk üretimini arttırmak amacıyla seyhun ve ceyhun ırmaklarının yönünü değiştirme fikri yüzünden kuruyan göldür. çevreci geçinen, doğayı seven sovyet sevicilerin tokat yemişe dönecekleri faciadır bu kuruma.