yunan mitolojisine göre arakne lydia'lı çok ama çok güzel bi kızcağızdır.
Aynı zamanda dillere destan bi şekilde gergef işler, oya yaparmış.. işinin ehli bu kızı kimse seyre doyamazmış. Bi gün arakne'yi izlemeye gelen nymphe'lar nerden öğrendin bu kadar güzel gergef işlemeyi, yoksa tanrıça athena mı öğretti diye sormuşlar.. bizim hem güzel hem maharetli arakne'yi bir gaz almış yürümüş ve o kim ki bana işimi öğretsin ben ondan bile iyiyim şeklinde tanrıça athena'ya sallamaya başlamış.
Mit bu ya yeşilçam tadında devam ediyor ve athena gel sen duy bunları kapıdan.. delirmiş haliyle.. madem benden iyisin göster o zaman kendini şeklinde çekmiş resti. Başlamışlar dokumaya.. ama athena bi de bakmış ki arakne harikalar yaratmış, ondan bile iyi.. tanrıça olmanın lüksüyle esmiş gürlemiş.. seni öldürmeyeceğim ama benle aşık attığın için sana bi ders vereceğim diyip arakne'yi örümceğe çevirmeyi uygun görmüş..
o gün bugündür arakne, sanatını gizli köşelerde hala şaşkınlık verecek güzellikte yapmaya devam edermiş.. *
(bkz: araknofobi) de işte burdan gelmiş.
athena insanlarin yaptigi bütün sanatlarin ve islerin, özellikle kadinlarin yaptiklari ince nakislarin islemelerin koruyucusu idi. hera'nin gelinligini kendi elleri ile hazirlamisti. bu gibi islerde oldukça basarili olan yunanli kadinlar sanatlarini athena'yi çalisirken seyrederek ögrendiklerini, onun ögütlerini dinlediklerini söyleyerek övünürlerdi. fakat iyi kalpli yumusak athena'nin da zaman zaman öfkeye kapilip kalp kirdigi, intikam aldigi olurdu. efsaneye göre lydia'li güzel bir kiz olan arakne gergef islemekte, oya yapmakta o kadar basariliymis ki arada sirada nympha'lar bile, ormanlardan ve su baslarindan ayrilarak onu izlemeye gelirlerdi. bir gün periler ona bu güzel sanati bu kadar hos geregef islemeyi sana zeka tanriçasimi ögretti diye sordular. arakne ise "o kim benimle boy ölçüsebilir, ben bu iste herkesi hatta athena'yi bile geride birakirim " diye karsilik verdi. athena bütün bunlari duymustu. ihtiyar bir kadin sekline girerek arakne'nin yanina geldi. "kizim " dedi " ihtiyarlik insana yalniz keder ve üzüntü getirmez, tecrübe de getirir. ögütlerimi yabana atma, evet sen sanatinda çok basarilisin, bütün kadinlari, kizlari geçebilirsin fakat bir tanriçanin gücü, sanati herseyin üstündedir. kendini okadar büyük görme. "ben gurura kapilmiyorum, kendimi büyük görmüyorum, gerçegi söylüyorum. isterse athena gelsin, ben onunlada yarisa girerim dedi. "iste geldi" diyerek zeka tanriçasi ihtiyar kadin seklinden çikti ve kendi tanrisal görüntüsüne büründü. "sen ölmeyeceksin fakat benimle boy ölçüşme cesaretini gösterdigin için hayatini ag üstünde asili olarak geçireceksin" diyerek arakne'yi bir örümcege çevirdi.