sırasıyla rab; nuh, hud, salih, lut, şuayb, musa peygamberlerden ve onların zalim, inkarcı, fitneci topluluklarından bahseder. birebir diyalog şeklinde allah ve peygamberlerinin konuşmalarına yer verir. ayrıca surenin henüz başında şeytan ve allah'ın diyaloğu vardır. ciddi dersler çıkartılacak bir başka sure.
Mekke'de nazil olmuştur. 206 ayettir. 46. ve 48. ayetlerde A'râf'ta yani cennet ve cehennem ehli arasındaki yüksek bir yerde bulunan insanlardan söz edildiği için sûreye bu ad verilmiştir.
Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez . Allaha korkarak ve (rahmetini) umarak dua edin. Muhakkak ki iyilik edenlere Allahın rahmeti çok yakındır.
"insanlar hz. adem'in tipinde yeniden yaratılacaktır" şeklinde belki en son olarak anlam çıkartılacak surenin ayeti.
daha öncede yazmıştım kıssalar suresi adeta allah her peygamberden bir kısım bahsetmiş muazzam bir sure. "ilk defa sizi yarattığı gibi yine o'na döneceksiniz" ifadesi aslında bir uyarıdır. yani allah ayağımızı denk almamızı istiyor. itidal üzere olmamızı namazı(namaz nezdinde diğer ibadetleri yapmamızı) kılmamızı emrediyor. allah'ın ölçülerine göre yaşayalım ki tekrardan o'na döndürüldüğümüzde yaratana karşı mahçup olmayalım. bu yüzden allah bizleri uyarıyor. tip, şekil kastı olduğunu düşünmüyorum.
Ateşin halkı cennet halkına seslenir: "Bize biraz sudan ya da Allah'ın size verdiği rızıktan aktarın." Derler ki: "Doğrusu Allah, bunları inkar edenlere haram (yasak) kılmıştır." ayetleri ile insanı düşünmeye iten ateş gibi yakıcı suredir .
Araf Suresi 179. Ayet - Andolsun biz, cinler ve insanlardan, kalpleri olup da bunlarla anlamayan, gözleri olup da bunlarla görmeyen, kulakları olup da bunlarla işitmeyen birçoklarını cehennem için var ettik. işte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. işte bunlar gafillerin ta kendileridir.