70'li yıllarda kırdan kente yeni göçmüş ve şehir yaşamına ayak uydurmaya ve kök salmaya çalışırken büyük sorunlar ve zorluklar karşısında çaresizlik duyguları depreşen yoksul insanların özlemlerini, duygularını, ezilmişliklerini ve nihayetinde başkaldırışlarını düzen sınırları içinde sönümlendiren bir müzik türü olan arabesk, kitlelerin kapitalist sisteme zaman içinde boyun eğip ayak uydurması ile işlevini yitirdiği için tedricen yok olmuştur.
arabeskten kasıt ibrahim erkal, etkin gibi insanlar ise bitmiş denilebilen nesildir ama ahmet kaya, Fikret kızılok hayranları hala arabeski ayakta tutmaktadır. her arabesk dinleyen kro değildir, krolar arabesk dinler. oha bu lafı şimdi buldum lan.
arabesk, sadece bol yaylı sazlarla yapılan ağlak bir müzik türü değildir. kayahan da gitarıyla arabesk yapmıştır sezen aksu da. arabesk denince akla gelen müslüm gürses ya da ferdi tayfur olmamalı.yeni yükselen trende göre şimdi batı alt yapılı hafif acılı arabeskler dinlenmektedir hepsi bu.hayat sadece televizyon seyretmek değildir.televizyon da göremiyorsak bu,onlar bitti demek değildir. halen turnelerde bir numara olan kibariye var hakkı bulut var. bunlar kemikleşmiş kitlelerdir. ayrıca görünmüyor denilen arabesk sanatçılarının eserleri durmadan cover yapılıyor. cover yapanların arasında rock grupları da var.
maalesef artık iyiden iyiye kendini gösteren durumdur.
--spoiler--
arabesk dinleyenler kro değildir, krolar arabesk dinler
--spoiler--
demiş birisi.
aslında krolar hiç arabeskçi olmadı, sadece yaşadıkları dönemde çok dinlenen müzikleri dillerine doladılar o kadar. arabeskin zayıflaması krolarında farklı türler dinlemesine yol açtı. artık krolar da günümüz rap, pop gibi günümüz müziklerini dinlemekte.
ama merak etmeyin arabeskçilerin soyu tükenmedi, tükenmeyecek.