ultra-süper-lüks ve azam ül-azam bir tada sahip olan yemek. yanında hamuru da vardır lakin tercihim değildir. içine limon tozu ve güneşte kurutulmuş biberleri de serpiştirdikten sonra yiyeceksin. tadı damaktan kolayca çıkmayacak bir lezzettir. ayrıca sivaslılar da bu çorbayı fazlasıyla tüketmektedir.
videoyu izlediğim kadarıyla çok iğrenç bir çorba açlıktan ölsem içmem çiğ hamuru yuttuktan sonra çorba mı içilir o kadar mı midesiz la bunlar izlerken bile midem kalktı. bir kez daha şükür ettim sivaslı olduğum için. biz arap falan bilmeyiz bizim yerli ve milli çorbamız mercimek hellemiz vardır.
doğru ismi arabaş çorbası esasında, isminin gelme sebebi ise eski türklere aittir.eski türkler'de obaş,bubaş,arabaş denen zaman dilimi vardır, burda arabaş geceyarısına ait zaman dilimi oluyor.bu çorba geceye yakın içildiğinden ismi böyle söylenegelmiş,pek çok kişi bunu arap aşı,yani araptan gelme sanıyor,arap ile alakası yoktur.
antalya konyaaltı mevkinde bulunan adıyaman sofrasında pek bir güzel vaziyette hazırlanıp servis edilen lakin antalya, ısparta ve burdur yörelerine ait çorbadır. adıyamanlı şeyhmus ustaya sorulduğunda da zaten "ben bunu antalyalı ustam ömer şişmancadan öğrenmişim" diyecektir.
antalya çorbasıdır. biraz ısparta, ustam oradan az da burdur çek.
iç anadolu yöresine ait genellikle kış aylarında tercih edilen çorbadır. Et olarak en uygunu tavşan etidir. Hamur ile yenilir fakat bazı yörelerde hamur sevilmemektedir.
tavukla yapılan acı mı acı iç anadolu çorbası. yanında bir de hamuru vardır. hamur ağza atılınca çiğnenmeden yutulmalıdır. acılığı bile haz veriyor bu çorbanın. iç anadolunun en leziz yemeklerindendir.
hamurunu yutmanız gerekir, çiğnerseniz sizin için iyi olmaz, genellikle soğuk havalarda içilmesi tavsiye edilen, daha çok konya ve ilçelerinde yaygın olan bir çorba çeşidi.
isminin kökeni, ara aşıdır ve halk dilinde transformasyona uğramış; arabaşı olarak anılagelmiştir. yörüklerin, akşam yemeği ile yatma arasında hamuruyla birlikte yedikleri bir çorbadır.
salçası içine atılacak bir diş sarımsak ve karabiber, tadını bambaşka boyutlara taşır.
konya karaman yöresine ait olduğunu bildiğim* içinde tavuk parçaları bulunduran, tercihe göre soğuk hamur ile servis edilen koyu renkli* anadolu çorbası.
tahta kaşık ile yenmesi tavsiye edilir zira o kadar sıcak servis edilir ki bırakın metal kaşığı ağzınıza sokmayı elinizde tutamazsınız. soğuk hamur ile beraber yendiğinde durum değişebilir.
Çocukluk günlerime götüren, iç Anadolu yöresinin de ünlü yemeklerinden tavuklu çorbası ve hamuru ile ünlü yemektir.
Kaşığın içi önce soğuk hamurla doldurulur, ardından sıcak çorbaya daldırılan kaşık ağza götürülür. Hamuru bütün yutulur. Ancak çocuksanız ve egeliyseniz sadece çorbası ile idare etmek zorunda kalırsınız ve hamurun çiğnenmeden yutulmasına (çocuk aklınızla) bir türlü anlam veremez ve arabaşı yemeğini haliyle de sevemezsiniz. Yiyebilenlere afiyet olsun.