inanç meselesidir. sen mezarlık yanından , önünden veya mezalıktan geçerken müziği kapatırsın ben kapatmam görecelidir yani. buarada mezarlıktan arabayla geçebilmiş olmak takdire şayan bi durumdur kanımca.* (bkz: başlık açma kuralları).
uzun uzadıya, ve de uzadıkça manasını yitiren cümleler kurmak yerine, kendi arabasıyla geçsin, ya da toplu taşıma araçlarıyla geçerken mp3'ünü kapatsın, ölülere olan saygısını bir şekilde yerine getiren insandır.
herkesin bildigini tekrar yazmaya gerek yok, yazilis amaci belli olan ve bu sefer icerisinde kesinlikle zeka piriltisi ya da elle tutulur bir temel barindirmayan cikarimlarin oznesi olmus insandir.
eger burada yapilan elestiri, bu eylemin artik rituellesme surecine girmesi ve refleks olarak yapilmasina ise bir derece hakli olabilir. fakat burada yapilan daha ziyade bu olayi arkasinda hicbir mantik tasimayan sade bir rituel olarak lanse etme cabasi oldugundan insanda "yeter artik aq "b.v." iyice bokunu cikardin trollugun" dusunceleri hasil etmektedir.
dusunun ki ailenizden birinin ya da sevdiginiz baska birinin bulundugu bir mezarligin yanindan geciyorsunuz. bir anligina bile olsa gercek dunyadan siyrilip o kisiyle yasadiginiz anilari gozunuzun onune getirmeniz ve hatiralara duydugunuz saygiyi muzigin sesini kisma seklinde gerceklestirmeniz bile insanlarin trolluk araci olarak kullanilabilecegi metalar olmus ya ben ona yanarim.
olayin dramatizasyonu bi yana, orada esas olan zorunlu gorulen robotik bir eylemi gerceklestirmenin cocukca sevincini yasamaktan ziyade insani bir anligina bile olsa dunyanin dinamik ve surukleyici temposundan kurtarip kisiye dusunme ve hayattaki varolus sebeplerini tekrar gozden gecirme firsati vermesidir. bu hakkin gerekleri yerine getirilmiyor diye bu masumane ve saygi iceren hareketi sadece 3. dunya ulkesi vatandasi primat insanlarin yaptigi davranislar kategorisine sokmaya calisirsaniz sadece mide bulandirirsiniz.
kusura bakmayin ama bu dusuncenin '-sal' eki iceren kelimelerle desteklenmesi, onun dogruluguna hicbir katki yapmamaktadir.
ölen biri için saygı duruşu neden yapılıyorsa bunu da aynı sebepten yapan insandır. ölen kişi müzikten tabiki rahatsız olamayacaktır artık ancak insan bakın insan diyorum saygı göstererek hele bir de camlar açık yüksek seste geçiyorsa 30 saniyeliğine kapatır müziğini sonra yoluna devam eder.
bunu yapan insan da vardır, mezarlığın karşısına kafe açıp her gece canlı müzik eğlencesi yapan da. öyle ki; kafenin adı "mezarlık kafe" olarak dillenmiştir.
Ölülerin ölü olmadan önce müzikten nefret eden insanlar olduğunu düşünen insandır, Kendileri deli emin ruhuna sahip değillerdir ki annesinin sevdiği türkü çalınca mezarına radyo neyin götürsünler.Kendilerine saçma saplantılar edinmiş insanlardır.ben ölünce mezarımın başında bir november rain çalın diyeceğim insanlardır.
zorunluluk değildir, islam inancına sahip kişiler mezarlık yanından geçerken(içinden geçerken demiyorum, yanından geçerken bile) dua okuyacakları için, ve dua kavramı da ölü kavramı da onlar için anlamlı ve saygı duyulacak şeyler olduğu için müziği kapatır.
bu yalnızca müzik kapatmakla sınırlandırılmaz. konuşmaya ara verilebilir, uzanır şekilde oturmuşsa ya da yatıyorsa daha düzgün bir pozisyona da geçebilir.
içten gelen bir şeydir. bunu yapanlar nasıl yapmayanlara saygı duyuyorsa, aynı saygıyı da beklerler. en azından dillendirilmesin isterler.
herşeyden önce saygılı insandır. empati kurmasını bilen, kendine yapılmasını istemediği davranışı başkaları üzerinde uygulamayan, öbür dünyaya inanan en azından ruh kavramına inanan bilinçli kişidir. hatta bu kişiler bazen müziği kapattıklarını unuturlar bütün yol sessiz sedasız yolculuklarına devam ederler.
Gereksizdir. Müzikle ne saygısı olur ki lan ölüye. Kemikleri mi sızlar, mermeri mi yamulur. Cami yozu gibi adamlarsınız. Ben öldüğümde mezarımdan geçerken frank sinatra çalın. Sesi biraz yükseltin toprağın altından zor duyulur.