tur şirketlerine 1 haftalık hızlı bir tatil için kişibaşı 1.000 euro bayılmaktansa biraz plan ve programla azıcık sinir stresle ve cesaretle kişibaşı 500 euro'ya 16 gün tatil yapmak mümkün efenim. çeşme'de kuşadası'nda bodrum'da 5 yıldızlı otel diyerek kişibaşı 1.000 lira bayılıp 5 gün otelde kümes hayatı sürmektense yeni bir aksiyon bu dediğim.
tur rehberine, bilen birine gerek yok. şöyle bir çıktı sayesinde rahatça avrupayı dolandık
sırasıyla gezdiğimiz ülkeler; bulgaristan-macaristan-çek cumhuriyeti-hollanda-belçika-lüksemburg-avusturya-sırbistan
tabi o bir sayfa kağıt için kaç zaman uğraştım ben bilirim.
detaylar geliyor...
öncelikle arabanız olması lazım tabi. şahsıma ait aracın lpg'li olmasından mütevellit özellikle lpg'li araçla yola çıkacaklar için elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. cesur olsunlar efenim lpg orada da var, sadece lpg kiti farklı. ülkeden ülkeye değişen kitleri temin etmek gerekiyor. birde örneğin almanya'da araçlar direk lpg tankıyla üretiliyor. yani bizdeki gibi tüp taktırmak diye birşey yok. o yüzden lpg pompası normal benzin pompası gibi aracın altından dolum yapmak imkansız. bu nedenle aracı krikoyla kaldırmak gerekiyor. üşenmedim, utanmadım yaptım efenim. insanlar 'ne yapıyor lan bu?' derken olaylar gelişti. almanya'ya kadar benzinliklerde personel çalışıyorken, almanya'dan itibaren 'kendin doldur kendin öde' sistemi var. sonra bu adamlar neden mülteci alıyor? pompacıları bile yok mk hehe. ülkeden ülkeye değişen kitler hakkında bilgi için link
kiti temin etmek içinde internet siteleri mevcut: link
anlaşılır olması için başlık başlık gideceğim. umarım yardımım dokunur. hangi sınır kapılarında nasıl arama oluyor, almasanızda olacak olan belgeler neler, boşuna aracıya 60-70 euro bayılmadan vize nasıl alınır hepsini açıklayacağım. bu arabayla avrupa turu mu yapılır demişlerdi, yapılıyor dostum, insanın içinde olacak azıcıkta sıkış tıkış olsakta maksat gezip eğlenmekti zaten. https://galeri.uludagsozluk.com/r/712796/+
1) gidilecek yol arkadaşının seçimi:
sorumluluk sahibi insanlarla yola çıkmanız gerekir. plana, programa uyacak. şoförü çok yormayacak, yardımcı olacak birileri lazım. arka koltuktaki sigara saracak, yan koltuktaki su-yemek servisini esirgemeyecek. yahut arka koltuktaki bebekle ilgilenecek, yan koltuktaki servis yapacak. kişinin mevcut durumuna göre değişiyor bu durum tabi.
2) gidilecek yol güzergahının belirlenmesi:
öncelikle burası çok mühim. bizim tatil hedefimiz amsterdam'dı. vergi levhası asılı dükkan açmış abilerden mantar alıp kafa yaşamak ve bisikletle tüm şehri turlamaktı hedefimiz. son güzergah olarak hollanda olacak şekilde bir harita çizdim. harita çizimi için google maps'ten 'harita oluştur' demek yeterli. kabataslak yol haritasını çıkarmakla işe koyuldum öncelikle.
özellikle lpg'li araçlar için diyorum misal sırbistan'da benzin almak, lpg'den daha ucuza geliyor. hani bunları da dikkate alarak bir bütçe hesabı yapılabilir.
vinyet yani bizdeki hgs: avrupa ülkelerinde almanya ve batısından (fransa hariç) herhangi bir yol ücreti talep edilmemekle birlikte birçok ülkede geçiş ücreti zorunludur. ülkeler ve fiyatları şu linkte mevcut: link
bulgaristan-avusturya-macaristan'da tek seferlik haftalık yada 10 günlük vinyet alınırken sırbistan'da yolların bitiminde parça parça para ödeniyor. özellikle sırbistan'da para üstü vermeme gibi bir durum var o yüzden bozuk paraları biriktirecek bir cüzdan ayarlayınız. 0.50 euro'dan düşük parayı kabul etmiyorlar.
gidilecek ülkelerde geçerli vizeler, vizesiz geçiş, ülkelerin hız sınırları ve sınırda yasaklı olan malzemeler ve kotaları hakkında bilgi almak için dışişleri bakanlığının şu sitesi gayet açıklayıcı: link
örneğin; bulgaristan'da kişibaşı 2 paketten fazla sigara sıkıntı. benzer şekilde kişibaşı 1 litreden fazla alkolde sıkıntı. hani arayıp taradıklarından değil de gözlerine sokmayın. zulalayın çantaya şayet fazla aldıysanız...
3) gidilecek zamanın belirlenmesi:
herkese uygun bir zaman belirlenmesi gerekiyor bunun için. planlamayı düzgün yapmak lazım özellikle schengen vizesi, araç sigortası vs. hallettikten sonra planda değişiklik olması durumunda yazık olur.
4) pasaport-vize işlemlerinin halledilmesi:
yeşil pasaportu olanlar yaşadı efenim. pasaportun süresinin bitmesine 3 aydan az kalmışsa yenileme imkanı varsa yenileyin, yenileme imkanı yoksa yurtdışına çıkışı kesinlikle bulgaristan üzerinden yapmanız gerekmekte çünkü yunanistan'la olan dış politikadaki tutarsızlıklar dolayı kıllık yapabiliyorlar.
yeşil pasaportu olmayanlar; öncelikle 5 yada 10 yıllık bir pasaport çıkarttırın efenim. ardından schengen vizesi almanız gerekmekte arabayla yurtdışına çıkacağınız için vizenin 'multi' olması gerekiyor buna dikkat aksi halde sırbistan'dan sonra macaristan almayabilir. schengen ülkelerinde geçerli olan bu vize yeşil pasaport kadar yardımcı olacaktır size. bilmeniz gerekenler; sırbistan schengen'e dahil değil lakin transit geçeceğinizi yada 2-3 gün kalacağınız söylediğiniz takdirde sorun çıkartmıyorlar. bir diğer bilgiyse; bulgaristan schengen ülkelerine dahil olmasına rağmen vize vermeye yetkisi yok.
vize işlemlerini yunanistan üzerinden yapmanızı tavsiye ediyorum. ekonomik krizden de dolayı en hevesli vize veren ülke 2015 itibariyle. vize işlemleri için tur şirketlerine gitmenize gerek yok dostlar, konsolosluğa da gitmenize gerek yok. konsolosluk işinizi çözmediği gibi, tur şirketleri de toplamda 80 euro'ya mal olacak bu işi size 150 euro'ya hallediyorlar cahilliğinizden faydalanıp. konsolosluklar evrak işlerini tamamlamak için aracı firmalar kullanıyorlar detaylı bilgi için: (bkz: vfs global/#22713918). birçok şehirde şubeleri bulunmakta.
schengen vizesini; en çok kalacağınız ülkeden yahut ilk giriş yapacağınız ülkeden almanız gerekiyor. türkiye çıkışını Bulgaristan üzerinden yapacağız 400 lira cebimize kalacak, ilerleyen satırlarda buna da açıklık getireceğim. hiç yunanistan'a uğramadan nasıl olur da yunan schengeniyle avrupa turu yaparım? diyecek olursanız şöyle ki; yunanistan'a yunan adalarını ziyaret etmek amaçlı vize başvurusunda bulanacaksınız. günübirlik feribotlar var izmir çeşme'den kalkmaktadırlar. gidiş dönüş bilet fiyatı 25 euro civarı, biletle birlikte evraklarınızı tamamlayıp başvuruyorsunuz, vize çıkıyor. zaten en az 15 günlük veriyorlar. işsizseniz, ailenizden bir sponsorun dilekçe yazması gerekmekte çok mal varlığı vs. gerek yok kullandığınız bankanın hesap özeti de gerekiyor. bir şekilde para bulun ve vizeye başvurmadan önceki aydan itibaren arkadaşınızdan para transferi yapın hesabınızda hareket görünsün yani. vizeyi aldıktan sonra bir sabah vapurla yunan adasına gidip, iki bira içip denize girip akşamına ülkeye döndükten sonra pasaporta yunan damgasını vurduruyorsunuz ve ardından bütün avrupa ülkelerine giriş-çıkış yapmakta özgürsünüz. (bkz: schengen vizesi/#28186022)
5) araç için gerekli evrakların tamamlanması:
araç sigortası: kesinlikle yapılmak zorunda dostlar. tureng diye bir kurum var oradan 15 günlük 63 euro bedelle aracınızı sigorta ettirebilirsiniz. tatilinizi 20 gün planlamış olsanız bile 15 günlük almanız yeterli çünkü bu evrağa yurtdışına çıkarken bakıyorlar özellikle ülke girişlerinde ve dönüşte kimse sormadı. olur da polis çevirirse belki ufacık bir ihtimal bakabilirler ama zannetmiyorum polis falan yok hiçbir yerde. birde gidilecek zamanın iyi belirlenmesi bu noktada çok önemli. planda değişiklik olduğu takdirde sigorta şirketi yurtdışına çıkmasanız bile gününü değiştirmiyor. 63 euro'nuz çöpe gitmesin.
vekaletname: şayet araç üstünüze değilse aracın sahibiyle birlikte notere gidip yurtdışına çıkışına izin verdiğine dair belge almanız gerekiyor. türkiye çıkışında o evrağı kesinlikle kontrol ediyorlar.
bu belgeye 400 lira gibi bir para ödememek ve sınırda sorun yaşamamak için yurtdışı çıkışını bulgaristan üzerinden yapacağız dostlar. ülke çıkışını Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapıyoruz. bulgaristan bu belgeyi sormuyor lakin yunanistan zaman zaman sorabiliyor. aslında yasal olmayan bu hareketlerine diş gösterecek bir hükümet olsun isterdim ama yok. ha birde burada free shop var. içki gayet ucuz. özellikle viski sevenler için türkiye fiyatı 100 lira olan ürünü 15 euro'ya almak mümkün. votkada aynı şekilde 10 euroydu türkiye fiyatı 80 lirayken.
6) otel, ev, hostel ve camping rezervasyonu:
balkan ülkelerinde ev kiralamanızı tavsiye ederim gayet ucuz. çek cumhuriyeti'de bu ucuz ülkeler arasında (bkz: booking.com) bu konuda süper bir site. otel, ev, hostel için detaylara kesinlikle bakmanız gerekiyor. otoparkı ücretsiz olan bir yer bulmanızı tavsiye ederim. günlük otopark ücreti 20 euro'ya kadar çıkabiliyor ve bazı ülkelerde şehir vergisi alınıyor detaylara dikkat etmek lazım. 5-10 euro ucuz olsun derken 50 euro kaçmasın hehe. birde internet şart.
camping içinse google'dan arama yapın. her ülkenin camping yerlerini anlatan özetleyen siteleri var misal lüksemburg sanki sadece camping için kurulmuş bir ülke hehe. almanya, macaristan, lüksemburg, belçika, hollanda gibi ülkelerde otel ve ev kiralamak aşırı pahalı olduğu için camping'i tavsiye ederim. özellikle amsterdam'da zeeburg camping hem gayet ucuz hem çok güzeldi. bisiklet kiralamak kolaydı ve şehre gayet yakındı. konum olarakta gölün kenarında olması süper bir olay. kafan düşmüyor. kalabalık olması biraz problem ama o kadarda olur.
kuzenim, kız arkadaşım, kardeşim çıktık yola. aracı tek başıma sürdüm, aracı tanımadıkları için ve yol deneyimleri olmadığı için emanet edemedim maalesef. benim açımdan epey yorucu oldu ama değdi sonuçta hiçbiri yabancı değildi böyle bir zamanı onlarla geçirdiğim için bu beni motive etti. zaman zaman yorgunluktan gerilsem, sinirlensem de epey eğlendik. kalma planı yaparken iki lokasyon arasındaki mesafenin 900 kilometreyi aşmamasına dikkat ettim. ortalama 10 saat kadar aralıksız araba sürebiliyorken, 10. saatten sonra uykumun geldiğini bildiğim için böyle bir karar aldım. insansın sonuçta almancı gibi transit geçip ölüp gebermeye gerek yok çünkü bu tatil. yol planı 7.000 kilometre olmasına rağmen bir şekil 8.000 kilometre yol yaptık şehir içinde gezmelerdir, hadi şuraya gidelimdir derken oldu bunlar.
7) navigasyon programı:
(bkz: sygic) navigasyon. çevrimdışı navigasyon. böyle birşey yok dostum öyle eski kült filmlerdeki gibi haritadan yol aramak derdine son. teknolojiden dibine kadar faydalanıyoruz. sygic programını kuruyoruz, gidilecek ülkeleri indiriyoruz yaklaşık 2 gb kadar bir yer olması lazım telefonda birde kalmasanız bile yol güzergahı üzerindeki ülkeleri de indirmeyi unutmayın. ben hatırlatayım da hehe. birde yoldaki herkesin programı yüklemesini tavsiye ederim olur da telefon bozulursa sıkıntı çekmeyin, şayet benimki bozuldu. birde araç içi şarj cihazı alın uzun yollarda şarjınız bitmemeli.
programı indirdikten sonra 1 hafta kadar premium paket aktif. 20 euro'ya kıyıp ömürboyu kullanmakta mümkün, ben tavsiye ederim eğer paranız varsa alın çünkü emin olun değecek. ben almadım aynı programı arkadaşlara da kurduk benim premium bitince onların programı aktifleştirdik. premium olunca; özellikle virajlarda ve şehir içinde yola yakınlaştırıp yanlış bir dönüş yapmanızı önlüyor.
haritaları indirdikten sonra rezervasyon yaptığınız yerlerin tam konumunu bulup işaretleyin. gideceğiniz sıraya göre numara verin. özelliklere gelin 'otoyolları' seç deyin. bazen kısa olsun diye toprak yola sokabiliyor durduk yere teker falan patlarsa tüm tatiliniz ziyan olur. varsın olsun yol 50 km uzasın ama kafa rahat olsun.
8) kalınacak yerde yapılacak aktivitelerin ayarlanması:
trip advisor isimli bir uygulama var. telefona indirin. gideceğiniz şehirlerin gezilecek yerlerini indirin bu programı da çevrimdışı olarak kullanmak mümkün. amsterdam hariç her ülkede 2 gün kalma planı yaptık. ikindin varış, hostele eve giriş, yemek yeme, içme dışarı çıkıp gezme ertesi günse aktiviteleri bu program sayesinde seçtik. tabi ertesi gün sabahtan yola çıkmaca. benim açımdan en yorucu kısmı buydu sanırım. hemen hemen her gün her an ıslak kuru ne var ne yok içtik. herkes bayılıp kalırken ben telefonun alarmını kurma, sabah erkenden kalkma derdine düştüm. gerçekten sabırlı, sakin ve yol deneyimi çok olmayan biriyseniz tek başına soförlük olayına girişmeyiniz. açık ve net.
8) yolculuk öncesi konserve depolamaca:
gıda mühim bir olay tabi. şok market konserve konusunda en ucuz market toptancıları dahi gezdim en uygunu şok. yaklaşık olarak 50 ton balığı 40 mısır 20 pilaki alıp aracın bagajının alt kısmına depoladık. üstüne de bez örttük. bu kadar gıdayı yurtdışına sokmak problem teşkil edebilir belki diyerekten zulaladık yani, lpg tankının olduğu yere zulala zulala. ama resmen bizi kurtardı, yaşattı. özellikle camping'te kalırken rahat ettik. yurtdışında ton balığı konservesi yoktu yada biz bulamadık. mısırsa hem pahalıydı hemde bizdeki mısır gibi değildi, sikim sonik birşeydi kocaman ve sertti mısır taneleri.
9) iletişim sorununun çözümü:
mobil veri fiyatları 50 mb 45 lira civarıydı. çevrimdışı navigasyon bulduktan sonra telefonu uçak moduna alın yada hattı çıkartın riske girmemek adına. rezervasyon yaparken kalacağınız yerlerde internet olmasına dikkat edin! (kesinlikle!) whatsapp'tan yazışırsınız yada facebook'tan. zaten çoğu yerde parklarda wireless ücretsiz. boşuna gsm operatörlerini zengin etmeye gerek yok. 50 mb 45 lira nedir mk.
10) olası hastenelik durum için önlem:
sağlık sigortası yaptırmanızı tavsiye ederim. bunu büyük sigorta şirketleri ve bankalar gibi aracı firmalarla değil de direk sigorta işiyle uğraşan bir yerden yaptırırsanız kafanız rahat eder. olur ya hani kaza olur hepsini geçtim yemek yerken elini keserken pansumanlık bir durum olur, hastane masrafı riskine girmemek için kesinlikle yapılmasını öneriyorum. 15 günlük sigortayı 8 euro'ya yaptırdık arkadaşın çalıştığı bir şirket aracılığıyla. bankalar 20 euro'ya yakın para talep etmişti. yeşil pasaport için sağlık sigortası zorunlu değil ama yaptırın efenim.
11) olası kaybolma durumu için önlem:
öncelikle toplu gezmek lazım. ingilizce biliniyorsa derdinizi anlatabiliyorsunuz lakin yine de geçerli bir dil değil. almancayı herkes biliyor diyebilirim. kaybolma durumu için hostel-ev-camping adresleri, numaraları, maillerini word'de yazıp herkese birer tane verdim. bunu kesinlikle yapmak lazım kimse kaybolmadı tabi de sonuçta kafalar kafalar...
tüm bu bilgiler ışığında oluşturduğum excel dosyasının resmi de şudur. yol boyu arabada durdu ve hemen her konuda yardımcı oldu tabikisi: https://galeri.uludagsozluk.com/r/832672/+
not: vinyeti 10 günlük aldığımız yerde tekrar vinyet almamak için ona göre plan yaptım. benzin-lpg fiyatlarının yazılı olduğu yerde benzinin daha makul olduğu yerleri kırmızıyla işaretledim ki o ülkedeyken ne yapacağımı şaşırmamak adına.
artık yolculuğa hazırız. tüm evrak işleri, konserve vs. zulası tamam. şunu yedik, bunu yedik, şöyle içtik, böyle içtik diye yardıracak değilim de merak edenler için birkaç konuya değinmem şart. donanımhaber, gezelimgörelim, ay biz ne zenginiz Eşimle yine yunanistanda tatildeydik ay.com'a çevirsem de ben çok aradım böyle bir yazı bulamadım, umarım arayan bulur ve yardımım dokunur.
12) ülkeden çıkış ve sınır kapılarındaki güvenlik seviyesi:
türkiye'den çıkarken araç sigortası, ruhsat, yeşil pasaport yeterli. birde yurtdışı çıkış pulu almak gerekiyor. sanırsam bir türkiye'de var böyle bir nane. kişibaşı 15 liraya dandirik bir kağıt parçası satın alıp pasaporta yapıştırıyorsunuz. madem geziyorsun, paran vardır senin mantığıyla yardırıyorlar ama bu kağıt şart. sınır kapılarından temin edilebiliyor.
bulgaristan sınır kapısı: türkiye'den çıkarken herhangi bir arama yok. zaten türksün, vergisini ödemişsindir üstünde ne varsa mantığıyla. bulgaristan'da da herhangi bir rüşvet vs. teklifi olmadı. öyle dedikodular var, itibar etmeyiniz. hoşgeldin komşi dedi. bagajı bile açmadım, geç dedi direk. hatta ben araçla muayene yerine gireceğiz sandım o da olmadı. 'devvam, devvam' dedi.
sırbistan sınır kapısı: schengen ülkesi olmadıkları için burada da bir sınır kapısı var. iyi insanlar, sıkıntı yok. gülerseniz onlarda sizi seviyor. adam söylemeden bagajı açtım, elimle gösterdim buyrun diye. elini çantaların arasına soktu gözgöze geldik. göz kırptım tamam mı dercesine, tamam dedi ve geçtik.
macaristan sınır kapısı: dostum işte burası sıkıntı. buradan sonra herhangi bir sınır kapısı vs. yok. ülke değiştirdiğini bile anlayamıyorsun sanırım o sebepten fena arama var. ben bulgaristan, sırbistan rahatlığıyla kafam güzel arabadan inmedim bile. eliyle işaret yaptı. arabadan indim. 'others?' dedi. araçtaki herkesi işaret etti. hepimiz aşağıya indik. bagajı açmaya yeltendim. 'uzak dur.' diyerek azarlar gibi konuştu. tabi kafam düştü. anlam veremedim. bagaj zaten ağzına kadar dolu. elini eşyaların arasına soktu. (tahminim insan mı kaçırıyoruz diye yapıyorlar.) ardından ben o kafayla 'tamam herhalde len' diyerek arabaya binmeye yeltendim. 'ne yapıyorsun?' dedi. şaşırdım mk. tekrar 'uzaklaş' dedi. aracın içine girdi. kokladı. kokuyu aldı. 'don't smoke so much' tarzı birşey söyledi. bende güldüm. meğer espri değilmiş. arka koltukları yokladı eliyle üstüne bastırdı. arka koltuktaki poşet ve çantalara baktı. ön koltuğun altlarına baktı. orada da ketil ve içkiler vardı. kuzenime 'kaç tane' diye sordu. '4 tane' dedi. kuzenim göstermek için arabanın içine girmek üzereyken tekrar 'uzak dur' dedi. ardından ön koltuğa geçti torpido gözünü açtı, içine baktı. defter, kağıt doluydu. ardından kül tablasını açtı. o an sıçtık dedim zaten elim ayağım boşaldı. ********************* diyeceğim o ki; macaristan'da sımsıkı taş gibi arama var. benden önceki sırp arabalarını o yoğunluk testi midir nedir ona soktular. biz girmedik zaten araç küçük olunca tatmin oldu. saklayacak yer yok mk. ne bilsin elin oğlu lpg tüpünü hehehe. bu arada tedirgin olduğum asıl konu bagajdaki sigara paketleriydi. 30'a yakın sigara paketimiz vardı. en ucuz sigara 'sirbistan'da olduğundan dolayı abanmıştık.
uyarı: macaristan'dan çıkarken en ufak bir arama olmadı. bagajı dahi açmadım. yani girişte aşırı yoğun bir arama var, çıkarken herhangi bir sorun yok. varsa getirilecek bir emanet şampuan kutusunu içine zulalayın içini de lastik topla doldurun yada ne bileyim çantanın altına saklayın. adamlar bagajı bile açmadı, o kadar rahattı. dönüşte sırbistan'da uygulama aynıydı girerken yine hey yo naber falan takıldık. bulgaristan'da aynı durum. türkiye'ye girişi dereköy sınır kapısında yaptık en üstte kız arkadaşımın bikinisi vardı, bagajı açınca düştü. adam tayyip bıyıklı bir abimiz. 'özel eşyalar herhalde hepsi değil mi?' dedi. 'yani evet gezip geldik.' dedim. 'tamamdır, bir kaç evrak işi var halledin gelin.' dedi. konu kapandı.
not 1: ALmanya'da benzin istasyonlarında tuvalet paralı. 0.50 euro kişi başı. tabi tek yolculukta 2 sefer dursan ediyor sana 4 euro. tuvalete girerken bir fiş alıyorsun, alışveriş yaptıysan ya da yakıt aldıysan fişi veriyorsun toplam paradan düşüyorlar. biz dönüşte fark ettik elimizde 10 euro'ya yakın tuvalet bileti kala kaldı hehe.
not 2: Gideceğiniz yerlerde bisiklet kiralanacak yerleri öğrenin bence. araba için otopark ücretleri aşırı pahalı ve değmez zaten. arabayla ne kadar gezilir ki? Özellikle budapeşte, amsterdam, viyana için bisiklet kiralamanızı şiddetle tavsiye ederim. viyana'da roller coaster, korku tüneli vs. olan bir park var devasa oraya gidin. eğer planlayabilirseniz almanya'da on numara oyun parkları var. sabah erkenden gidip günlük bilet alıyorsun akşam 6'ya kadar sınırsız eğlence. vakti ayarlarsanız onu da yapın. çok eğlenceli hehe
not 3: araba için bolca plastik bardak alın, lazım oluyor ve aradığında hiçbir yerde bulamıyorsun. akşamları kapalı zaten çoğu yer.
not 4: su aşırı derece pahalı. yani zaten normal su diye içtikleri bizim sularımız gibi değil mineralli sikim sonik bir şey. litresi 3 euro onun, türkiye standardında sularsa 5-10 euro arası değişiyor 1 litresi. en ucuz bulacağınız 3 euro olur o bile çok. 4 kişi su tüketimini hesap et kafanda yani. o sebepten dolayı yollarda 'çeşme' işareti olan yerlerde durup su depolayın bol bol. plastik kap alın 5 litrelik yada yolculuk için olanları var ondan alın.
not 5: misal belçika'da saat 5'den sonra petrolleri kapatıyorlar. kredi kartı dışında yakıt alınamıyor. önce bir makineye gidip karttan çektirip, kendin pompayla dolduruyorsun yakıtı. lpg içinse kredi kartı falan da geçersiz. lpg tankının pompasını kilitleyip gidiyorlar. fazla para vereyim doldur hocam desen bile umurlarında olmuyor. adam dükkanı kapatıp hemen arkasındaki bankta oturup bira içiyor arkadaşlarıyla. acayip.
not 6: konserveleri türkiye'den aldın. tabi ki yetmeyecek yani. alışveriş yaparken süpermarketleri seçin. aşırı derece fiyat olarak fark ediyor, çok ucuz oluyor. konserve almayın bence yurt dışından ne mısırı, ne bir şeyi bizimkilere benziyor tadı çok kötü.
not 7: yakıt fiyatları verdiğim siteyle hemen hemen bire bir uyuşuyor lakin şehir merkezlerinde benzin, lpg, dizel fiyatları litre başında 0.50 euroya varacak kadar fiyat olarak ucuz. ucuz dizel, benzin neyse olan yeri belirlediyseniz depo fulleyeceğiniz de yakıtı merkezden alınız. fiyat olarak 9.000 km olarak düşününce toplamda 100 euro kadar kar edebilirsiniz. en azından vinyet paraları çıkmış olur.
not 8: aga vinyet dediğin nedir mk ben almayacağım, demeyin. özellikle bulgaristan için olanı kesin alın. 5 euro ama petrollerdeki dayılar bahşiş mahşiş deyip 7-8 euroya kitliyor. varsın olsun ya, veri verin lo. ülkeye dönerken sınır kapısında aldığım vinyeti okuttular misal. olmasa ceza yiyordum cezası da az bir şey değil. macaristan'da vinyeti petrolden alıyorsun herhangi bir kağıt parçası vs. vermiyorlar fiş veriyorlar. onu da alın. olur da polis çevirirse falan tatil zehir olur.
not 9: hız sınırlarına kesinlikle uyun dostlar. çek cumhuriyeti, avusturya'da yollar bir anda köyün içine giriyor. hani 50 km diyorsa yavaşlayın çünkü insanlar yola atlıyor yaya geçitlerinde hiç yola bakmadan ve her köy kasaba girişinde radar var. zaten yolları çok süper, geze geze gidiyorsun gaza gelmeye gerek yok yani limitlere uyun.
not 10: almanya'dan itibaren yol kenarında dinlenme yerleri var. olur da plan şaşarsa ya da bir aksilik olursa aracın yanına çadır kurup gece kalabilirsiniz. herhangi bir problem olmuyor hatta sabah uyandığımızda insanlar bizi 'güleryüzle' karşıladı. mutlu mutlu 'günaydınlar efenim' dediler. genç nüfus az, böyle şirinlikler hoşlarına gidiyor sanırım. hatta hollanda'da yol kenarında direk camping alanı var parasız. yolda kaldıysan çadır kur, yeter ki uykulu araç kullanma diyerekten hehe. yolda uykunuz gelir diye ya da kafanız güzelse diye hangisini seçersen artık asfaltı renkli kalemlerle boyamışlar dikkat dağınıklığını önlüyor.
not 11: bulgaristan-sırbistan-macaristan'da sınır kapılarında bekleme olabiliyor 1 saate kadar. yolculuk planı yaparken bunları hesap etmeye unutmayın. almanya'da otobanda hız sınır yok 200'le de gitsen olur yani.
aklıma geldikçe not olarak ekleyeceğim. sorusu olanlar sorabilirler. umarım yardımım dokunur birilerine...
doğru bilgiler verilmiş. kesinlikle faydalı olacağını düşünüyorum. birde şayet illaki alış veriş yapılacaksa almanyadan yapılmalıdır. en ucuzu almanyadır. luxembourgda yaşıyorum. örneğin büyük nutella burada 8 küsür euro iken almanyada 3. küsür euro(burası çok pahalı) kazığın tillahida fransadır(eğer gidecekseniz) oradan sigara felanda almayın sakın yine almanyadan alın. marlboro 20 lik paket burada 6 euro fransada 9 euro. ha birde ek olarak yollarda çok fazla çalışma var. ooo otobanı bulduk yapıştır gitsin yapmayın. buna dikkat edin. navigasyonlarda göstermeyebiliyor. dikkatli olmakta fayda var.
kardeş temmuza 1 aylık araçla avrupa seyahati planlıyorum eşimle. mailini verirsen atayım sana rotayı. bu güzergahta yazdıklarının haricinde yardımcı olacağın bilgiler olursa sevinirim. paylaşım için teşekkürler çok faydalı bilgiler.