50000 lira civarı ceza yemenize sebep olabilir. hız limitine göre ceza var ya. gerçi polise yakalanana kadar araba patlar muhtemelen ama varsayım tabi neticede..
bildiğim kadarıyla jet yakıtı moleküler bağları nedeniyle kerosen olarak adlandırılıyor ve bu molekül bağları benzine çok benzesede aynı değil. Amerika'daki M.I.T yetkililerine göre jet yakıtını dizel aracınızda kullanabiliyorsunuz ama soğuk motorda sorunlu çalışabiliyor. üstelik iddiaya göre jet yakıtı düşünülenin aksine benzinden daha az verimli ve benzinli aracınızı istenilen hıza bile ulaştıramıyor.
teknik olarak belki ilk kontakta ateşleme gerçekleşebilir ama sonrasında motorda çeşitli fiziksel deformeler olacağı için araç stop eder ve bir daha da çalışmaz. kısaca motoru eline almak tabirine mazhar olunur.
Günümüz benzinli motorlarının, piston, silindir yuvası ve subap gibi parçaları motoru hafifleştirmek için eskisi gibi karbonla zenginleştirilmiş yüksek yoğunluklu Çelik yerine magnezyum ve alüminyum alaşımlı materyallerden üretilmiştir. Teorik olarak günümüz motorlarının parçaları 20-30 yıl öncekiler kadar “sağlam” olmasa da motor iç parçaları öngörülen basınç ve sıcaklığa mukavemetli olarak üretilmiştir. Olası bir problemde sürücüyü ikaz eden bir yığın sensör bulunur ve önceden belirlenmiş arıza kodlarıyla yakıt hava, basınç, sıcaklık, subap, silindir arızaları konusunda sürücü bilgilendirilir. Bazı benzinli motorlara standart LPG dönüşüm kitlerinin uygulanamamasının nedeni budur. Çünkü genellikle subaplar lpg/benzin/hava karışımının yüksek basınçlı yanmasına dirençli değildir. Bu Bilgi cepte dursun.
Gelelim jet yakıtına. Benzine çok benzeyen bu yakıtla benzin arasındaki temel fark jet yakıtının kerosenle zenginleştirilmiş olmasıdır. Bundan dolayı jet yakıtı benzine göre biraz daha zor tutuşsa da daha güçlü yanma/patlama sağlar. Bu nedenle günümüz Euro 5/6 tip benzinli motorları jet yakıtıyla çalışsa da ciddi silindir yuvası ve subap arızaları verebilir, motor içindeki bir yığın sensör zarar görebilir. Ancak eski tip motorlar jet yakıtıyla yüksek performanslı olarak çalışsa da yine dönüşüm ve bakım maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü gündelik hayatta kullanmak için uygun bir tercih olmaz. Zaten gösteri amaçlı drag yarışları haricinde jet yakıtının (klasik) benzinli motorlara uygulandığı bir alan da yoktur.
Bir diğer husus karayolunda dolaşan araçların kullandığı akaryakıtlarda ulusal mevzuatımız gereği marker(işaretleyici) katkı maddeleri bulunur. Hava ve deniz taşıtları için kullanılan akaryakıt(benzin, motorin) türevleri ötv’den Muaf olduğu için onlarda marker yoktur. Bundan dolayı mesela ötv’siz alınan tekne mazotu daha ucuz olsa da dizel araçlarda kullanıldığında akaryakıt kaçakçılığından cezai yaptırımları vardır. Aynı mantıkla jet yakıtının otomobillerde kullanılması da kanunen uygun değildir.
arabaya gaz yağı koymuş olursunuz, teorik olarak benzin ile gaz yağı arasında hidrokarbon dizilişi ve donma noktaları dışında bir fark yoktur ama pratikte ne olur bilemem.
(bkz: kerosen)
eski dizel motorlarda sorunsuz calisir ama verimli olmaz. modern dizel motorlarda sorun cikartabilir. en büyük hasarlari püskürtme sistemleri ve yaglanmadigi icin akaryakit pompasi alacaktir. bu yüzden 100 litre kerozine 2 litre 2t-yag doldurulmali. ayrica; yakalanildiginda vergi kacakciligindan uzun yillar hapis yatma riski bulundurur. havaalanindan baska yerde jet yakiti bulmak pek kolay olmadigindan, kacakcilik yapanlari da ele vermis olursunuz.
benzinli motorlarda pek calisacagini sanmiyorum. büyük ihtimal benzinli motora mazot doldurmus gibi olur.