Henüz sizlerin düşündüğü kadar güçlü bir rüzgar tribünü veya alternatör mevcut değil. Bu su demektir, madem güneş bedava ve elektrik veriyor neden herkes bedava elektrik kullanmıyor?
Sebebi ise yine fizik verir. Bir ilçenin yaklaşık 20mw gücünü karşılamak için o ilçenin iki kat büyüklüğünde güneş paneli kurmamız lazım. Sebebi ise mevcut güneş panellerinin tam anlamıyla verimli olmadığı içindir. Daha iyi bir teknoloji mevcut değil.
Aynı şey elektrikli araç için geçerli. Bizim 50 amperlik araç aküsü yaklaşık olarak kendi adaptörü ile saatte 10amper doldurma gücü var diyelim. Böylece beş saatte şarjlı şekilde girecektir.
Ama biz bunu tekerlek rüzgar ile yapalım dersek, rüzgar olamaz çünkü aracın gücünü ve hızını keser. Onu güvenlik sebebiyle çizelim.
Tekerlek? Tekerlek için ise şöyle:
Dört tekerlek bir alternatör e bağlı olsun. Bunların toplam 50 km ortalama hız da yaklaşık saatte en fazla 1 veya 2 amper elektrik üretimi yapsın. Ama bizim akü toplam hacmi 50 amper. Hiç durmadan araç ilerlesin. Bu araç iş saatte beş amper harcama yapsın.
Harcanan enerji; 5A/saat
Üretilen enerji: 1A/saat
Mevcut enerji: 50A
Toplamda 12 saat aktif kullanım süresi.
En çok iyi diyebilirsiniz ancak çok iyi değil. Aracın içine kocaman bir sisem koyup bundan böyle verim almak pahalı ve yorucu bir sistemdir. Bu yüzden bu tür uyumsuz projeler kabul görmez.
Cevap; öncelikle sınırsız enerji üretmek şuan için imkansızdır.
Hali hazırda faal olan nükleer santrallerin radyoaktif maddelerden yapılan enerji çubuklarının dahi yarılanma ömrü söz konusudur.
Dahası, fosil yakıtlardaki verimlilik düzeyi yüzde 30 u geçmez. Enerjinin yüzde 70 ten fazlası ısıya dönüşerek kaybolur. ilk hareket için gerekli kuvveti sağlayacak itki kuvvetini oluşturmak için kullanılan fosil yakıtların verimliliğinden yukarıda bahsetmiştik.
Hal böyle iken devasa rüzgar enerjisi santralleri ile küçük arabaları kıyaslamak çok büyük bir hata olacaktır.
Nitekim elektrikli araçlarda hali hazırda fren enerjisi geri dönüşüm sistemi vardır. Ancak bu da sadece menzili artırmaktadır.
Eğer bir gün harcanan enerjiden daha fazlasını üretmemiz söz konusu olursa bunu da füzyon reaksiyonu ile ileride bir gün gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz.
Basit tabirle, Füzyon reaksiyonu ile 1 birim enerji ile 10 birim enerji üretmek mümkündür. Hatta füzyon reaktörleri ve füzyon motorlarıngeleceğin teknolojileri arasında görülmekte olup roket biliminin geleceğini bu alanındaki araştırmalar şekillendirecektir.
Hali hazırda dünyada çeşitli araştırma merkezleri esasen güneşte gerçekleşen reaksiyon olan "füzyon"u dünya üzerinde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu alanda yapılan çalışmalarda dünya üzerinde harcanan enerjiden daha fazlasını elde ettirecek bir füzyon reaksiyonu üretmenin kilit noktasının tepkime sıcaklığının 150 milyon derecenin üzerine çıkarmak olduğu konuşulmaktadır. Ama neden? Güneş şartlarında 15 milyon derecede gerçekleşen füzyon reaksiyonu dünyada güneşteki kadar basınç olmadığı için güneşten kat kat daha fazla sıcaklık gerektiyor.
Her geçen gün daha da ileri giden araştırmalar sonucunda japon bilim adamları son olarak 100 milyon dereceye ulaşarak 20 saniyeliğine de olsa plazma(yapay güneş) üretmeyi başardılar.
Sadede gelirsek, günümüz teknolojisi sınırsız enerji kaynağı bulmaya uzak değil ancak çok da yakın sayılmaz.
Burada üzerinde durulması gereken Kilit nokta ise henüz anlayamadığımız kuantum fiziğini daha çok anlamaya çalışmaktır. Böylece temel fizik yasalarının geçerli olmadığı bu alandan faydalanarak ileride sınırsız enerjiyi elde etmemiz mümkün.