Lise Edebiyat derslerinden aklıma mıh gibi çakılmış bilgilerdendir. ilk Realist roman? "Araba Sevdası- Recaizade Mahmut Ekrem"
Gelin gelelim ilk realist romandan bu yana Araba Sevdası içinde bizler bunu Devrim Arabaları ile başardık. Proje kapsamında 4 adet otomobil ve 10 adet motor yaptık. Bütün parçaları neredeyse kendimiz ürettik. Sonuç hepinizin malumu. Detaylarla sizi sıkmaya gerek yok.
Bundan 5 yıl önce "Araba Sevdamız" tekrar hortladı. O dönem kimse taşın altına elini koymadı. Tübitak ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gidip 40 milyon Euro' ya isveç' li SAAB' ın üretim bandını satın aldılar. Gelin gelelim günümüzde hiç bir elle tutulur bir şey olmadı. Bu para zaten bugün haberlerde de gördüğünüz gibi boşa gitmiş bir harcama olarak göze çarpıyor.
Gelelim şimdi olanlara "5 Babayiğit" çıktı meydane. Hepsi de birbirinden merdane.
Türkiye' nin önemli Otomotivcileri, iletişim Sektörünün En Büyüğü ve Türkiye' de üretim üssü kurmayı başararak önemli işlere imza atan bir "Dev" var.
Akıllara şu soru gelebilir "Koç- Oyak- DMA vb." neden yok bu işin içinde?
Cevap olarak belki şu verilebilir;
"Her yeni dinamizm, beraberinde "zihni bu yönde düşünen" insanlar tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bunu yapabileceği beklenen "en büyük" olandan değil! Çünkü "en büyük" olanın zaten kendi odağı vardır." şeklinde bir vizyon ile açıklanabilir.
Otomotiv neden önemli?
Mercedes otomotiv uzmanlaşmasını kullanarak savunma sanayinde Tank teknolojileri geliştirmeye başladı. Rols Royce otomotiv uzmanlaşmasını evirerek "Uçak Motoru" alanında 1 numara oldu. Tesla firmasının hikayesi herkes tarafından malum zaten. Adamlar elektrikli araba üretirken bir anda roket teknolojileri vb. alanlarda da gelişim gösterdiler. Otomotiv sizlere bambaşka sektörlerin kapısını açıyor.
Yani kısacası aslında mesele sadece "Araba Sevdası" ndan ibaret değil.
Peki gelelim başka bir tarafa!
1- Bu aracın yakıt türü ne olacak?
Eğer araç "Dizel- Benzin" gibi konvansiyonel yakıt motoru ile çalışan bir araç olursa çok büyük bir hataya düşülmüş olur. Artık ülkeler ki buna Çin' de dahil, hibrit veya elektrikli otomobillere geçişi hızlandırmaya çalışıyor. Konvansiyonel yakıt motorlu araçları yakın zamanda trafiklerinden men edecekler. Çünkü artık dünya bambaşka bir yere kayıyor.Türkiye maalesef "Dünyanın Dizel- Benzinli Araba Çöplüğü" olmaya aday ülkelerden bir tanesi.
2- illa Araba Üretmek Zorunda mıyız?
Hedef savunma sanayine katkı vs. ise belki fakat "Depolama Teknolojileri- Yapay Zeka- Yenilenebilir Teknolojilerin Verimlileştirilmesi ve Geliştirilmesi- Siber Fiziksel Teknolojiler" gibi alanlarda dünyanın daha fazla yatırım hızlandırdığını ve harcamaların bu kalemlere kaydığını çok net görebilmekteyiz.
3- Araç türü Nasıl Olacak?
Bence Otonom olmalı. Hatta hem elektrikli hem otonom olmalı.
Velhasıl kelam.. Bu devirde teknoloji üretmek çok önemli. Şu anda tüketici kısmındaki Türkiye' nin bundan sonra atacağı adımlar çok önemli. Özellikle üretim anlamında bence konsantrasyon sadece arabaya verilmemeli.
Yapay Zeka- Uzay Teknolojileri- Enerji Dönüşümü ve Verimlileştirme bizi bekler efendiler!