-kayıt yeniler
-profunda doçentine yardımcı doçentine asistanlık eder, derslerine girer, ama ders ücretlerini hiçbir zaman alamaz
-tezini yazmak zorundadır bu süreçte
-tez dönemine geçmemiş olanlar için devam eden ders dönemi vardır ki ödev paper bombardımanı altındadır
-fakülte tanıtımı bile yaptığı görülmüştür. (bkz: kendimden biliyorum)
-akademik yükselme sağlayabilmesi için ,daha doğrusu doktora bitip yardımcı doçentliğe atanması için gerekli yayın sayısı mevcuttur. bu nednele bir yandan tez yazar bir yandan makaleydi, bildiriydi, konferanstı dolanır.
-her zaman bu noktaya hakkıyla gelen vardır.
-aldığı ücret düşüktür, ancak tezi için sahip olması gereken kitapların fiyatları maaşın 3 katını bile bulabilir.
-sinir hastası olma eğilimi yüksektir.
-sürekli öğretim üyesi olsam off şu angaryalardan kurtulsam diye hayaller kurar.
-bıkar, bıktırır, eve her gün bir kucak kitapla gelir.cinnet geçirmesi beklenir.
geçecek bu günler...elbet öğretim üyesi olunacak diye kendi kendini teselli eder.
yüksek lisans/doktora çalışmalarını sürdürmek üzere üniversitelerde ikame edilen ve fakat ıvır zıvır işlerden -ki bunlara sınav gözetmenliği v.s. girer, bu işlerini yapmaya fırsat bulmak için gece gündüz çalışmak zorunda kalan yaşlı olsalar eli öpülesice diyeceğim fedakar ve cefakar bilim emekçileridir araştırma görevlileri.Ve fakat ülkemizde akademik çalışmalar yapmak öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Maddi olanaksızlıklar bellerini büker ve bir araştırmaya kaynak bulmak en meşakkatli adımdır araştırmalarda. öyle birkaç entryde rastladığım gibi kimseye yalakalık yapmalarına da ihtiyaçları yoktur. Doğru düzgün araştırmalar yapsınlardır, yeterdir. Kaldı ki o bahsedilen yalakalardan her meslekte mevcuttur, e bunların içinden de çıkacaktır tabi el etek öpenler.
cumhuriyet dönemi mimarisi dersine giren, ikinci dünya savaşı sırasındaki şehirleşmeyi anlatırken " getto" ları sorduğumda, " getto" yu bir mimar ismi sanan sevgili asistana sonsuz saygılar.
o şu an yardımcı doçent, ben işsizim.
iş tanımı belli olmayan akademisyen. araştırma görevlisi kadrosu için asgari şart (bkz: ales) 70, (bkz: yds) 50 puan olmalıdır. ancak okullar şartlarını; x bölümünde yüksek lisans yapıyor olmak, doktora yapıyor olmak vs. şeklinde ayarlayabilir. ilk etapta okul ortalaması çok önemi olmamasına rağmen, yüksek tutmakta fayda vardır.
şöyle ki; her açılan kadro için ön değerlendirme yapılır. bu ön değerlendirmede ales %60, yds %40 olacak şekilde puanı en yüksekten en düşüğe doğru sıralama yapılır, kadro sayısının 10 katı kadar aday değerlendirme sınavına girmeye hak kazanır. ön değerlendirmeye giren adayların puanları %30 ales, %30 okul ortalaması, %30 bilim sınavı (okulun kendi yaptığı sınav) ve %10 yabancı dil puanı olacak şekilde yeniden hesaplanır. yeni oluşan puanlara göre ilk sırayı alan kişi kadroya atanmaya hak kazanır.
kadro tipleri 33/a, 50/d ve 35. madde olacak şekildedir. 35. madde geçici görevlendirmedir. 33/a daimi kadro, yani iş güvenceli kadrodur. 50/d ise eğitim süresince verilen kadrodur. en güvencesiz olanı 50/d olan kadrodur, şöyle ki; doktora bittiğinde kapının önüne konulma tehlikesi kapıdadır.
- araştırma görevlisi olduktan sonra, her türlü angarya işe hazır olmak gerekir (angaryanın size ne ifade ettiğine bağlı).
- her kesim tarafından eleştirilse de idealist insanlar için iş güvencesi de varsa hiç sıkıntılı olmayan bir süreçtir.
- unutulmamalıdır ki, bu meslek sırf para kazanmak için yapılamaz. çünkü görevli, kitaptan veya makaleden çok öğrencilerle, danışman hocasıyla, diğer hocalarla iletişim kurmak zorunda kalacaktır.
- maaşı son zamdan ötürü (%35 zam geldi) yeterli durumdadır, diğer yandan ösym sınavlarında gözetmenlik yapıp ekstra gelir elde edebilirler.
- bu meslek "oldum" demek için değil, yolun başındayım demek için bir adımdır, burnu havada gezip ayağı takılan çok kişi vardır.
- herkesle iyi anlaşabilmek bu insanlar için çok önemlidir, kişiliğinden taviz vermedikçe zaten bu güzel bir şeydir.
- sabah 8 akşam 5 değildir, çünkü mesai kavramı yoktur.
- bilim üretmek, dünyayı yıldızlara taşıyabilmek için vardırlar.
edit: bu başlık sol frame denilen sikindirik bölgede yoktu, aklıma geldi, bizim yolumuzdan yürüyen gençler olabilir diye bilgi vermek amaçlı yazdım. be anasınıyla işemeli sıçmalı cinsi münasebette bulunduğum onun bunun çocuğu, be bakkala borcu olup annesini ödemek için gece bakkal amcasının evine gönderen it! ne diye eksiliyon, yorum var mı orospu çocuğu bu entry'de!
edit2: çok uzun küfür etmişim sana, hakketmişsin ama.
edit3: 35. madde kadro tipi değil, görevlendirme maddesidir, bir de 39. madde vardır. kadro alınan okulda yüksek lisans ve doktora programı yoksa bu iki maddeden biri kullanılarak görevlendirme yapılır. 35 daimi görevlendirmedir, lisansüstü eğitim sonrası kadro alınan okula dönülür. 39 ise git-gel anlamı taşır, 3 aylık verilir.
isimlerinin önündeki ünvana bakınca bilim dünyasına yenilikler kazandırmak üzere araştırmalar yapan kişiler olarak tahmin edilsede aslında onlar profların akademik ünvanlı emir erleridir.
Yükseköğretim Kanunu'nun 33. maddesine göre, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır.... en çok üç yıl süre ile atanırlar, bu sürenin bitiminde yeniden aynı usulle atanabilirler.