hayatsuyu anlamına gelen 'aqua'(su) ve 'vit' (hayat) kelimelerinden oluşan çok etkili bir içkidir. 15. yüzyılda ticaret gemilerinde tayfaların tüketimi için depolanan iskandinav rakılarının, ekvatoru geçip geri dönen gemilerde daha lezzetli bir tada kavuştuğu farkedilince, bu yöntem bilinçli olarak uygulanmaya başlamış, günümüze dek devam etmiştir. iklim farklılığı ve deniz kokusu bu içkiye özel tadı ve kokusunu kazandırır. tok karnına bile çok etkilidir. çok soğuk (-5 veya daha soğuk) ve dondurulmuş shot bardaklarında yemek üstüne kafayı bulmak için içilir. aç karnına 1 shot içildiğinde çakır keyif, 2 shot'ta sarhoş olabilir, 3. shot'ta ise zurna olabilirsiniz. **
aç karnına biraz daha zorlarsanız film kopması'na uğrayabilirsiniz. kaliteli olanlarının şişelerinde içkinin hangi gemi ile ve kaç kere ekvator geçtiği yazar.
Aquavit, patatesten damıtılan alkolle yapılır. içine tat ve renk versin diye, çeşitli otlar ve baharatlar (kimyon) katılır. Alkol derecesi 42 ile 45 arasındadır. Aquavit in piyasaya sürülmeden önce ekvatoru iki kere geçmesi gerekiyor. "Hayat Suyu" anlamına gelen Aquavit, bir dizi rastlantıyla oluşmuş bir içki.
Öyküsü şöyle:
1850 yılında Norveçli bir içki üreticisi, damıttığı Aquaviti Avustralya ya götürmeye karar verir. Yanında çalışanlar içkiyi yanlışlıkla, içinde daha önce (bkz: sherry) saklanmış fıçılara doldururlar. Fıçılar Gymer adlı gemiye yüklenir. Sallantılı ve uzun bir yolculuktan sonra gemi Avustralya ya varır. Ama içkilerin sahibi karaya ayak basmadan ölür. Kaptan fıçıları ne yapacağını şaşırır. Tekrar gerisin geriye Norveç e götürüp, içki tüccarının yakınlarına teslim eder. Fıçıların tıpası açıldığında ortaya çıkan içki herkesi şaşırtır. Aquavit, uzun yolculuk sırasında sallana sallana fıçıya sinmiş olan sherryi içine çekmiş ve olgunlaşmıştır. Bu bambaşka bir içkidir artık. O gün bugündür Aquavitler aynı yolu izleyip, sherry fıçılarında ekvatoru iki kere geçerler. Bugün bu yolculuğu Wilhelm Wilhemsen şirketi düzenlemektedir. Şişelerin arka yüzündeki etikette, içkinin ekvatoru geçiş tarihleri ve yolculuk ettiği geminin adı yazılır.