apt-get install ettercap-gtk, ettercap kurulumunu yapar sonrası genellikle faciadır. Serveriniza giren birisi root hakkı elde edip böle bir komut kullandıysa ağa bağlı olan bütün serverlardaki bütün sitelerin her türlü ftp ssh smtp v.s şifrelerinin değiştirilmesi zaruret haline gelir.
eğer root yetkilerine sahip değilseniz sizden root hakları ile çalışmak adına sudo isteyecektir, rahat olun. bir de bundan daha mübarek bir diğer komut apt-get install moo komutudur.
deb uzantılı paketlerin kurulumunu yapmak için kullanılan komuttur.
sonuna parametre olarak repo(depo)'lardaki program ismi ve varsa ekstra olarak kurulacak programın bir diğer parametresi eklenir.
windows ortamındaki katılımsız(unattended) program kurulumun eşdeğer olduğunu söylemek pek yanlış olmaz bu konuda.
çünkü apt get install komutu ilk olarak programın kurulumunu yapacak script'i indirir. script sayesinde programa müdahale edilmeksizin kendi kurulumunu tamamlar.
kurulumlarda sıkıntı çıkmaması için root olmak gerekir. bunun için "su root" ile shell üzerinden root yetkisi devralınabileceği gibi sadece programı kurmak için anlık "sudo apt get install program ismi" yetkilendirmede yapılabilir.
yetki olayının mantığı; kurulum dosyalarının kopyalanacağı dizindeki permission ayarları genel olarak yazma engellidir. bu durumlarda dizine yazma hakkını aktifleştirmek için yetkili olmak gerekir. burda illaki root olmak gerekmez. gerekli yetkilendirmelerin ayarlanmış olduğu başka bir kullanıcıda duruma göre sorunsuz kurulum yapabilir.
efenim o kadar şeysini anlattık bi tanede örnek vereyim, nasıl kuruluyor diye:
bakınız canceğizlerim -> mozilla firefox içün: sudo apt-get install firefox-mozilla-build
bide bu apt-get install olayı sadece belli başlı dağıtımlarda değil ubuntu ve ubuntu'dan türeyen(kubuntu, backtrack....) bütün sistemlerde çalışır. ubuntu'da zaten kendi içinde debian tabanlı bi işletim sistemidir.
kurulum paketleri zall ağamızında belirttiği üzere sadece dbm paketleme sisteminden ibaret değildir bunun haricinde en yaygını rpm(ped hat package manager)'dir. bide bizimkilerin çıkardığı pardus denen işletim sistemi olma aday adayı sistemde de pisicik diye bişey kullanıyolar. hiç hoşuma gitmed, ıyy dedim * . illa farklı bişeyler yapacaz ayağına sistemi bok etmişler afedersiniz.
debian paket yönetimi kullanan debian, ubuntu, knoppix gibi linux dağıtımlarındaki paket yükleme komutudur. rpm paket yönetimini benimsemiş redhat türevi dağıtımlarda ise bu komut "yum install paketadi" şeklindedir. türkçe pardus kendine has pisi adında paket yöneticisi vardır. paketleri kurarken "pisi install paketadi" komutu kullanılır.