bu başlığı açacak ve altına bir dolu kendi kendiyle dalga geçecek beyinler oldukça bizlerde -ki kendimi ayrı tutmuyorum- asla tutmazdı tabi ki. oluşmazdı asla apple gibi bir marka. çünkü bu halk, bu insanlar iyinin yabancı tarafından yapıldığına, güzelin gevur menşeisiz olamayacağına ve yeniliğin mutlaka onlardan gelmesi olayını o kadar kanıksamış ki kendisi araba üretmeye kalktığında eleştirinin bini bir para etmez olmuştur efenim. kendisi uçak savar üretmeye kalktığında 'ya bi otur kardeşim yerine, bak ne güzel bunu elin yahudisi yapmış alalım onlardan' demeyi adet edinmişizdir.
bunları derken türk milleti asildir, türk milleti çalışkandır, biz onlardan çok daha zekiyiz, biz en iyisini yapabiliriz demeye getirmiyor ve bu şekilde düşünenlere elbette bende gülüyorum lakin mesele şu ki onu geliştiren insanın benim mühendisimden pekte bi farkı yok. kendini geliştirmiş ve çılgınca fikirleri korkmadan 'ayol ne derler' demeden hayata geçirmeye çalışmış ve başarmış ardından bize de 'helal olsun adam yapmış ya' demek kalmış. yani bu işin milletle falan alakası yok. tek mesele ülkemde bu insanların alacağı riskleri alıp yoluna devam edebilecek insanın az olması ve onlarında karşılarına çıkan engellerle işlerini yapamamaları. bize düşende o çılgın fikirlere sahip olmasak da olanlara destek olup 'neden olmasın' diyebilmek.
işe zaten benim baktığım şeklide bakıp sadece mizah katmak isteyenlere elbette ki lafım yok. başlığa uygun cevap verecek olursak, eğer apple türk markası olsaydı insanlar 'iphone um, ipad im var cicişim elitim ben' moduna girmezlerdi muhtemelen.
reklamlarında cem yılmaz, şahan gökbakar gibi şahıslar oynardı.
Daha çok türkte birer iphone olcağı için, blackberry, htc gibi markalar tiki gözünde daha değerli olurdu.
Apple in başarısının hükümetin gidişatıyla alakalı olmadığı şeklinde görüşler muhalefet tarafından sürekli dile getirilirdi.
kurucusunun bir nüfus cüzdanı sureti veya ikametgah örneği eksik olduğundan şirket kurulamaz, marka lisansı verilemezdi. başvurduğu firmalar, üniversiteler "aman icat çıkarma şimdi" der kapıdan yollardı. sonuçta apple yine amerikan markası olurdu ya da mahallenin delisini fikri olarak tarihe gömülürdü.