Genelde güneş tanrısı helios ile karıştırılır. Apollon ışığın tanrısıdır. Güneş ve ışık yunan mitolojisinde aynı şey değildir. Apollon, Zeus'un leto'dan oğluşudur. Liriyle (lyra) sanatı simgeler ve ayrıca kahin tanrıdır. Yüce dionysos kadar olmasa da beğendiğim bir tanrıdır.
1891'de izmir'de kurulan ve yunanistan'ın yaşadığı küçük asya felaketi sonrası atina'ya taşınan yunan kulübüdür. renkleri mavi-beyaz olan bu kulüp 1924, 1938, 1948 ve 1958'de Atina bölgesi şampiyonluğunu kazanmış, bugünkü statüsüne 1959-60 sezonunda ulaşan yunan 1. liginde 1959-1969, 1970-1972, 1973-1974, 1975-1986 ve 1987-2000 arasında oynadıktan sonra 2007-2010 arasında yunan 4. ligi delta ethniki'ye kadar düşen ve sonrasında toparlanarak 2011-2013 arasında üstüste 2 şampiyonlukla 1. lige dönmesine karşın 2013-14 sezonunun son haftasında deplasmanda şampiyon olympiakos'a 1-0 yenilerek 2. lige düşmüştür.
yunan tanrıları arasında bu nitelemeye en çok yakışanıdır. 10 parmağında 10 marifet vardır.
kehanetlerde bulunur, sur yapımında oldukça başarılıdır. lir çalarken etrafındakiler büyülenir. diğer tanrılar önünde tir tir titrer. kendisinin bir anadolu göçmeni olduğu da, söylenir. ağaç gövdesinden yukarı doğru çıkmaya çalışan bir kertenkeleye, elindeki sivri cisimle vurup, ölümünü keyifle seyretmesi kendisinin despot yönüne ışık tutar.
güneş olarak addedilmesi hatalıdır. güneş helios'tur. apollon insanlığı aydınlatan her şeyin tanrısıdır, sanat da bu kapsamdadır. luciferle ilişkili olduğuna dair iddialar olsa da grek mitolojisinde phosphoros adında bir başka güç vardır, sabah yıldızı deriz biz ona. latinler ise lucifer derler. o apollon'dan bağımsız bir güçtür.
anadolu kökenli tanrılardan biridir. anadolu tanrılarının özelliği kişisel hırslarının olmamasıdır, apollon'da da bunu görürüz. hera ve athena gibi tanrı(ça)larda ise muazzam bir ego vardır, alt edilmelerinin hırsını troya'dan çıkarışlarına troya destanında şahit oluruz. anadolu tanrıları ise burada savaşı durdurmaya çalışır bir rol izlerler, aphrodite bu sırada yaralanır. ilyada apollon'un diğer tanrıların adaletsizliğine sinirlenmesi ve diğer tanrılara bağırmasıyla başlar zaten. troya'nın koruyucu tanrısı olduğundan ilyada'yı tanrılar düzeyinde okursak saldırılan taraf kendisidir. buna rağmen, savaşa doğrudan karışmamayı tercih etmiş ve şehri yerle yeksan edilmesine rağmen, diğer tanrılar her türlü hile ve hurdaya karışmasına rağmen o böyle bir yolu seçmemiştir. özellikle athena bütün çirkefliğiyle troyalıları kandırmış ve yaptığı oyunlarla başta hektor olmak üzere birçok anadolulunun ölmesine sebep vermiştir.
apollon'un kendi hırsına yenik düştüğü tek efsane vardır, o da marsyas efsanesidir. marsyas bir çobanmış. bir gün bir ırmakta bir kaval bulmuş. bu aleti ilk defa görüyormuş çünkü bu tanrıça athenanın bir icadı imiş. tanrıça kavalı çala çala yürürken ırmakta yansımasını görmüş de kavalın yüzünü çirkinleştirdiğini düşünüp suya atmışmış. marsyas başlamış kavalı çalmaya. o kavalını öyle güzel çalmış ki bütün orman onu dinlemiş çaldığında. apollon da lir çalarmış, çok da güzel çalarmış. insanlar marsyas ile apollon'u karşılaştırmaya başlamışlar, bu da apollon un kulağına gitmiş ve çobana bir yarışma teklif etmiş. tanrılardan birini de yargıç tutmuşlar. ikisi de birer türkü çalmışlar aletleriyle. tanrı dinlemiş dinlemiş karar verememiş ikisi de çok güzel çalıyor. bunun üzerine apollon aletleri ters tutup çalmayı teklif etmiş. lir tersten de aynı sesleri çıkardığı halde kavaldan hiç ses çıkmayınca marsyas yenik düşmüş. o sırada oradan geçmekte olan kral midas apollon'un hile yaptığını; ama yine de kavalın lirden daha üstün olduğunu söylemiş. apollon çok sinirlenmiş buna, midas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirmiş. yetmemiş marsyas'ı bir ağaca bağlayıp derisini yüzmüş. bir süre sonra hırsı geçince çok pişman olmuş apollon, yaptığının kendisine yakışmadığını ve marsyas'ın yarışmayı hak ettiğini düşünmüş. hem bu haksızlığı düzeltmek hem de marsyas'a hak ettiği ödülü vermek istemiş ve çobanı gür bir ırmağa dönüştürmüş. ırmak çağıldadıkça kavalını çalacak ve sonsuza dek ormanı müziğiyle dolduracak, şarkılarını sonsuza dek söyleyebilecekmiş.
ışık tanrısı olduğu için, simgesi ışık olan şeytanın oğlu lucifer ile ilişkilendirilip, antichrist, deccal olduğu, hristiyan ve yahudi çevrelerce, masonlarca dile getirilen, deccal olduğuna inanılan tanrıdır. amerika'daki rockefeller center'ın önünde apollon heykeli olması buna işaret etmektedir. ayrıca abd'nin uzaya gönderdiği mekiğe apollon- 13 adını vermesi de manidardır.
ismi yunanca değildir. hitit yazıtlarında cezalandırmak anlamına gelir. anadolu tanrısı olarak bilinir, tipik olympos tanrılarından farklıdır. hektorun koruyucusudur. leto ile zeusun çocuğudur. doğumu; kral tanrı doğumu olarak geçer. öngörme yetisiyle insanları; falcı, kahin vb. yapar. ilyadanın ilk dizelerinde okçu tanrı olarak geçer. ilyadanın konusu agememnon ile akhilleusun kavgası ise; sebebi apollonun öfkesidir. okçuluk yeteneğini kardeşi athena ile paylaşır. sanat ve müziğe yeteneklidir. ozanların babası olarak bilinir (linos, orpheus, aristaios). adı hekim tanrı olarak genellikle oğlu asklepios ile birlikte geçer.
mekanı tenedos, türkçe ismiyle bozcaada olan tanrı. tenedos un kralı olarak betimlenir ilyada'da. mitolojinin en cool tanrısıdır. olympostan aşağı inerken gece gibi öfkelidir.
truva savaşı'nda truvalıları destekleyen bir tanrıdır kendisi. akhilleus onun tapınağını yıktığında akhalara gıcık olmuş sonunda da paris'in okuna yol göstererek akhilleus'un topuğuna isabet etmesini sağlamıştır. böylece akhilleus da ölmüştür.
ayrıca pan ile aralarında kim daha iyi enstrüman çalıyor diye bir kavga çıkmıştır. pan adından da anlaşılabileceği gibi flüt çalmaktadır. apollon ise lir çalar. aralarındaki tartışmada frigya kralı midas'ı hakem seçmişlerdir. midas pan'ı daha çok beğendiğinde apollon midas'ın kulaklarını eşek kulağına çevirmiştir. çoğumuzun duyduğu midasın kulakları eşek kulakları hikayesi de işte böyle başlar.
Zeus'un ve Leto'nun oğlu olan Yunan tanrısı. Artenüs ve ikiz kardeştirler. Delos adası üzerindeki Kynthos dağında doğmuştur.
Apollon, tarım ve sürülerin tanrısı, gelişen gençliğin koruyucusudur. Dünyanın aydın tarafının egemenidir ve okları ile dünyanın karanlık kuvvetlerini yok eder. Geleceği önceden bildirir. Musa'ların ilham ettiği her türlü çalışmanın, özellikle şairlerin ve bestecilerin koruyucusudur.
yunan mitolojisinde müziğin, sanatların ve şiirin tanrısıdır. ayrıca kehanet yapan, bilici tanrıdır. zeus ve leto'nun oğlu, artemis'in ikiz kardeşidir. gümüş yayıyla oku en uzağa o atabilir; okların tanrısıdır. tıbbı insanlara o öğretmiştir; hekimliğin tanrısıdır. asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır.
kutsal ağacının defne olmasının nedeni, nehir perisinin kızı daphne'dir. apollon daphne adlı nympheye hayrandır. fakat daphne, bakire kalmaya yemin etmiştir. peşine düşen apollon'dan kaçabilmek için artemis'ten kendisini saklamasını ister ve orada bir defne ağacına dönüştürülür.
geleceği haber veren tanrıdır.genellikle şiir ve müzik tanrısı olarak bilinir.apollon un ana niteliği,geleceği haber vermektir.homeros, onu lykia lı ve bu yüzden de yunanlıların düşmanı olarak tanıtıyor.oysa, yunanlılar onu en kutsal tanrı saymışlardır.tanrılar tanrısı zeus un leto dan doğma en sevimli çocuğuymuş.tanrıların en güzeliymiş.tanrıça artemis in de ikiz kardeşidir.leto, hera nın kıskançlığından doğuracak yer bulamamış ve ilden ile kaçmış.sonunda,ikizlerini delos adasındaki kynthos dağında doğurmuş.ışık-güneş tanrısı olarak beliriyor.elinde güneş ışınlarını simgeleyen eoklar taşır.
şiir ve müzikte de kutsal çoşkunluğun uyandırıcısı sayılıyor.hem hastalık saçar,hem iyileştirir.tanrılık gücün sözcüsüdür.heykelleri,erkek güzelliğinin simgesi olabilecek ölçüde yapılmıştır.