aptal saptal televole tarzı magazin programların bir sonucudur bir bakıma. diğer bir bakış açısıyla da ezberci eğitim sisteminin sonucudur. herşeyi ezberlettiğiniz bir nesilden düşünmesini bekleyemezsiniz ama o nesil sizden beyninize birşeylerin empoze edilmesini isteyebilir. zaten o nesil bunu istemese de , ya onları apolitikleştirerek ya da genç nesillerin beynini örümcek ağlarıyla kaplayarak yani düşünüp doğruyu bulmalarını sağlamak değil de onlara sürekli doğru olanı (!) empoze ederek , yani diğer bir deyişle metazori usulü bir nesli köreltip yok ediyoruz. genç neslin bir kesmi apolitik olup marka delisi olmuşken , hangi mankenin nerde tatil yaptığını ya da kimin kimi aldattığının bütün ülke geleceğinden daha önemli olduğunun farkındayken(!) diğer bir kesimi de iran rejiminin türkiye geleceği için ne kadar parlak (!) olduğunu savunuyorsa eğer atamın kemikleri sızım sızlar yattığı yerde. ama atam müsterih ol , sayımız az da olsa senin ışığın altında ilerlemeye çalışan ve değişime uğramayı kabul etmeyecek kadar kafası çalışan bir azınlığız biz. ne apolitiğiz ne de örümcek ağlarına sahibiz. biz senin gençliğiniz.
12 eylulun meyvelerinden biridir. bu dunyada hesap sorulamayan kenan pasayla cehennemde ayni kazani paylasmak hos olacaktir. en azindan orda ona hesap sorulmasini engelleyecek bir anayasa yok sanirim.
akademisyenlerce gazetelerde ve televizyonlardaki tartışma programlarında, günümüzdeki türkiye ve dünya gençliği için kullanılan tabir.
aslında apolitik kavramını iki farklı şekilde düşünebiliriz. ilki yaşadığı dünyaya ve sorunlarına ilgisiz, popüler kültürün verdikleriyle yetinen, hakim sistemin (demokrasi sanrısı) oluşturmak için çabaladığı insan tipi için kullanılan. diğeri ise etkin olarak apolitikliği seçmiş, mevcut politik sistemi eleştiren ve dışında kalan (politikanın değil, politik sistemin) kişiler için. buradaki ayrımın anahtar noktası, edilgen-etkin farkıdır.
sistem sizden siyasi partilere üye olmanızı, oy kullanmanızı ister. bu durum tüm ideolojilerde geçerlidir. amaç sistemin 'meşruluk' kazanma istemidir. kişi birşeyler yaptığı sanrısına kapılır ve sistem varlığı için tehlikeli olabilecek arayışları bu sanrıyla törpüler. bu durum ilk bakıldığında sistemin karşısında gibi görünen oluşumlar için dahi geçerlidir.
ıskalandığını düşündüğüm etkin apolitik kavramı, üzerinde çokca düşünülmeyi hakeden bir öneme sahiptir. çünkü dünyaya bakarken nerede duracağını bilememek zor bir meseledir.
çünkü adorno'nun söylediği gibi;yanlış hayat doğru yaşanmaz!
apolitik olmak için yeterince sebebi olan gençliktir. ülkesi kolonyal bir tecrübeyi hiç yaşamamış, siyasetin ekseni (bi 10-15 seneyi saymazsak) merkez-çevre ya da din-laiklik ekseninden emek-sömürü eksenine bir türlü geçememiş, politika hakların tartışıldığı, alındığı-verildiği bir platformdan çok varolan ekonomik dağıtımın tasdik edilmesinden ibaret olmuş ve bu şartlarda bu ülkenin genci aslı dünyanın kim bilir neresinde tartışılan politika konularını magazinselleştiren bir ortamda büyümüştür. laikliği fransa ile, islamcılığı malezya ile, avrupa birliği üyeliği doğu avrupa ülkeleri ile, etnik ayrımcılığı ispanya ile karşılaştırılan bir ülke bu tartışmaların ancak pasif bir gölgesi durumundayken gencinden de dört başı mamur bir politik duyarlılık beklemek ne kadar doğru sizce?
ozal'in baslattigi, kaymagini erdogan'in yedigi jenerasyon gencligi. Bu kusak icinde sivri cikislar yapan kisilere de, ya sev ya terk et lafi atan; sozum ona kendince milliyetci, istanbul kolesi, entellektueliteden nasibini alamamis, kitap okumayi hobi sanan genclik kusagi.
tezatlar şampiyonasında memleketimizi altın madalyaya boğacak gençliktir.
biliyorsunuz bu apolitik gençler bir-iki ay önce hem apolitik olduklarını itiraf edip hem de sadece sokakta sayıca üstünlük kurdukları için hükümete politik dayatmalarda bulunmuşlardı. azalarak bittiler, geri gelecekler. çünkü apolitik onlar. geri gelmeleri hiç zor değil.
aynı apolitik gençler, malum meydan-cadde- park işgallerinde daha çok anarşizm dokusunu kullandılar. v for vendetta temalı tişörtler, pankartlar vesaire havada uçuştu. metrekare başına 6,78 anarşizm sembolü çizildi. şimdi aynı anarşist gençler, rock'n coke ambiyansını gezi parkı'nda yaşamak uğruna birçok kazanımımızın içine sıçan ve anarşik olduğunu vurgulayan gençler bugün ergenekon kararlarından ötürü militarist oldular. böyle büyük bir tezatlık için iki ay çok kısa bir süre.
Apolitik aileler tarafından yetiştirilen gençliktir. Ayrıca devrimlerin unutulduğu, Ekonomik olarak tek düze bir dünyada yaşayan ve bundan memnun olan gençliktir. En önemlisi politikanın değil paranın iktidarda olduğunu bilir kendini yakmaz.
Yani politik görüşü değil, Bu görüşünün sebebi tartışılmalıdır.