turkiyede politik birey yoktur parti başkanlarına tabi olan koyun sürüleri vardır, diyerek herkese giydiren bireydir.
kendi IQ seviyesi cok yuksek oldugu icin beyinsizlerin kendisini yonetmesini istemedigi, mazeretini sunar ve bu yuzden tum politik/siyasi yaklasımlara karsıdır.
daha geçen gün tepemizde bombalar patladı. iki dindar grubun it dalaşı yüzünden yüzlerce insan öldü. her gün onlarcası şehit. hukuksuz, hakkının yendiği bir düzenin içerisindesin. ama sen apolitiksin?
yarın çocuklarının herhangi bir sınavda hakkı yendiğinde, bir tweti yüzünden tutuklandığında apolitiğim ben dersin.
''zihniyeti yerinden sökmek neredeyse imkansız, gerçekçi hedeflerle uğraşmalıyım'' insanıdır apolitikler. türkiye için böyledir. türkiyede siyaset düpedüz saçmalıktır.
Zamanında siyasetin dibine vurup bu sistemden toplumun karlı çıkmadığını düşünen çoğunluğu bencil eğitimsiz, eğitimli ve çıkarcı topluluklardan oluşan partilerin hizmet adı altında vatandaşı soyduğunada kanaat getirmiş olabilir.
ilk olarak apolitik tipler bir kaç grupta incelenmelidir. bunlardan birincisi liberalizmin dibine vurmuş neoliberal olan fakat bunun farkında olmayan tiplerdir. yani dünyada ve ülkede ne olursa olsun kendi kafalarına göre takılan ve umursamayan insanlardır. ikinci tür politiktir yalnız kör bir politiktir. bunlar genelde milliyetçiliği ve muhafazakarlığı yanlış anlamışlardır. milliyetçiliği ırkçılık, muhafazakarlığı dincilik olarak görürler. onları siyasi anlamda ilgilendiren şeyler ise anlaşılacağı gibi din ve etnik kökendir. şöyle ki; dinci bir hükümet var ise başta(ya da öyle görünen) veya tam tersi din işleriyle uğraşmayan bir hükümet var ise tavırlarını ona göre alırlar. gözlerinin önünde ülkeyi soysalar hükümetin din anlayışına göre tavır alırlar. ilgilendikleri şey dindir. milliyetçi yani ırkçı tiplerinde bunlardan farkı yoktur, liderin ırkçı mesajlar vermesi yeterlidir. gözlerinin önünde adam öldürseler etnik kökenine göre siyasi tavır alırlar. bunların üçüncüsü ise laik kanattır. kendilerini ülkenin aydınları olarak görürler, sözde ileri görüşlülerdir. ama bu saydığım gruplardan hiç bir farkları yoktur. en sevdikleri liderler katliamlar yapar ama görmezler.
not: bunların türkiyede ki karşılıkları ise şu partilerdir:(her partili aynı değildir çoğunluktan bahsediyorum.)
milliyetçiler: bdp, mhp ve türevleri
dinciler: akp, sp ve türevleri
laikler: chp, tip, dsp ve türevleri
apolitiklik gençlik bu ülkede 80 darbesinden sonra oluşan bir olgu.politik insanlara da bu apolitik kişiler kötü gözle bakıyorlar buda üniversiteler de kürt terörünün alıp başını gitmesine sebep oluyor.80 darbesini yaşamış büyükler çocuklarını siyasetten uzak tuttukça bu böyle devam edecek gibi gözüküyor.Apolitik insanın seçim zamanları konuşmaları şöyle olur.akp'ye oy atacak ise chp dinsiz,chp'ye oy atacak ise akp dini kullanıyor bize baskı yapıyor.mhp'ye ve bdp'ye oy atacak insanlar politika'nın ucundan köşesinden tutmak zorunda olduklarından dolayı böyle bir sorun yaşamıyorlar. apolitik bir insan mhp'ye veya bdp'ye oy atmıyor çünkü ülkü ocakları-türkçüler ve bu kürtçü-sosyalistler apolitik kişilerce öcü olarak görülüyor.
politik bir karışıklık, ayaklanma, iç savaş, darbe, falan fıstık olduğunda en birinci olarak ortamdan sıyrılıp "işte bunlar hep politik olaylar, olaylar" diye hayata başka bir noktadan devam edecek tiplerdir aynı zamanda. yahu hani sen apolitikdin, nasıl aldın kokuyu, nasıl burnun bile kanamadan soluğu monaco'da paris'te aldın?
kesinlikle samimi olmayan tiplerdir. (farkindaysaniz tip yazilmis karakter degil)
bir insanin belli bir dunya gorusu, vizyonu, hayat felsefesi , yasadigi cevre, gordugu egitim, toplumsal ahlak anlayisi, etkilendigi isimler, aile yasantisi vs. dogrultusunda belli bir de siyasi gorusu olmali.
en sevdigin renk? sorusuna mavi diyecek kadar net bir insanin siyasi gorusun ne? sorusuna ya ben siyasetle ilgilenmiyorum deme luksu yok.
hele ki turkiye gibi siyasal acidan oldukca garip(?) bir ulkede yapilan yasa degisikliklerine, zamlara, yasanan yolsuzluk iddaalarina(!), yapilan eylemlere, yerel/ genel secimlere vs. olumlu ya da olumsuz tepki vermek yerine tepkisiz kalmak beni ilgilendirmez demek ne bileyim sey gibi bi'sey*.
Ya ben bu benzine kol gibi para ödüyorum ama sanki doğru değil gibi diye düşünemeyen, bizim paramızla bu devlet napıyo ne ediyo merak etmeyen, akşamları herkes haber izlerken ntvsporda takılan tiptir. Bi gün birileri kızına tecavüz edip sonra da elini kolunu sallaya sallaya gezmeden de oturup yargılamayacaktır hiç birşeyi.
en nefret ettiğim insan tipidir. herif her şeyden şikayetçi, yok zam yapmışlar yok o öyle olmuş yok bu böyle olmuş ama iş politik konulara gelince benim politikayla işim olmaz diyor. lan yavşak madem politikayla işin olmaz şikayet etmeyeceksin o zaman. kuyruğunu bacaklarının arasına alıp itaat edeceksin.
tarafsiz bireydir. Siyasete ilgisi olabilir, partiler ve yonetim hakkinda bilgisi olabilir fakat kendinin savundugu bir siyasi gorus veya parti yoktur.
seksenleri görmüş insanların yetiştirdikleri insanlardır. aile politikanın gencecik çocukların ölümüne nasıl sebep olduğunu, kardeşi kardeşe düşman ettiğine hatta kıydırdığına şahit olmuştur. bu nedenle üniversiteye kadar çocuğunu politikadan uzak tutmayı, sınavlarla falan bir şekilde becerir, üniversiteye gönderirken de ''aman yavrum! sakın sen öyle olaylara yürüyüşlere falan katılma. bak biz seni babanla ne şartlarde okuttuk. sen okulunu bitir hayatını kazan'' diye gönderir. bunun sonucuda binlerce apolitik insana sahip olmamızdır.
tercihleri sebebiyle yargılanması düpedüz eblehlik olan insandır. zira başkasının tercihleri ya da seçimleri ile ilgilenen ve bunu kendine meşgale edinen ördeklere gülüp geçer. nitekim bu kişiler insanlara ve seçimlerine dahi saygı duymayı öğrenememiş cahil provakatörlerdir. ve evet cahil provakatörler için sık kullanılan bir kelime de 'maşa' dır.
haydi biz aristoteles' i referans alalım;
"kimilerinin gerçekten özgür olabilmesi için ötekilerin köle olması gerekir"
bu sözün sahibi aristoteles' dir. fakat ünlü bir manken kendi oyu ile bir çobanın oyunu kıyasladığında veryansın edip de ''nietzsche çok iyi abi yeaa'' diye serzenişte bulunabilen bir ahmak sürüsü için nihilizm ile aşk-ı memnu dizisindeki nihal arasındaki farkı bulmak uzun yıllar alabilir. oysa ki illa bir konsensus hedeflenmemektedir...
üstinsan olayı ile de açımlanabilir tabi ama fazla rencide etmek istemiyorum şimdi.*
buradan çıkan sonuç bir kişiyi örnek alarak toplumu ya da mevcut değer yargılarını eleştirmeye kalkmak pazar banyosunu yaptıktan sonra 'yatmadan sözlüğü manipüle edeyim' isyanında olan bluğ çağı düşünürünün fikri şaheserinin ürünüdür. zira mesnetsiz sallamak kolay iken savunduğu fikirlerin arkasında durmak zordur.
rahat insandır. işine bakar, gerisi için kafa patlatsa da hiçbir şey değişmez zaten. tıpkı benim gibidir. bir dünya görüşüm yok mu, elbette var ancak siyaset o kadar berbat bir arena ki bu işin içinde olanlar bile ne olup bittiğini anlayamazken bizim haberlerde gördüğümüz ve her kanalın kafasına göre lanse ettiği siyasi olayları anlamamız pek de mümkün değil.