80' kuşağı bünyesidir. dönemin askeri yönetimi ve ondan sonra gelen asker destekli iktidarlar tarafından eğitilmiş, popüler kültürün kucağına itinayla itilmiş; ideolojisi "converse-adidas-nike" üçgeninden ibaret olan, "deniz gezmiş' i dizi oyuncusu zannedip dursun önkuzu' yu hiç bilmeyen. acınılası insancıktır, başka bir şey değil.
sözlüğümüzdeki kavram karmaşası yaşayan bir çok kelimeden biri.
şimdi apolitik demek politikayla hiç alakası olmayan demek.
politika ne demek; insanların genel kuralları yapması, koruması ve düzeltmesi aktivitelerinin bütünü demek en genel haliyle.
yani bir "örgüte", partiye, ideolojiye bağlı olmak demek değil.
yani "daha önyargısız ve daha tarafsız" da olsa hayata, ülkesine, dünyaya dair düşünenler apolitik değil politiktir.
bir apolitik insan konuşmasına örnek verelim: "ay şekerim ayakkabı sayım 23e düştü, ne giyceeaam yarın partide bilmiyorum. alışverişe çıkalıaam mıı?"
şimdi yukarıda örneklediğimiz tipleme hangi konuda "daha tarafsız ve önyargısız" olacak sorarım?
hayatı algılamak ve hayata dair söz söylemek için ilk şart kavramları netleştirmektir.
politikayla, siyasetle ilgilenen insanlara göre daha genç kaldıklarına şahit olmuşluğumun olduğu insanlardır. nadir bulunurlar. haberleri hebele hübele yapmadan sakince izlerler.
"Siyasi görüş ve olaylardan habersiz veya onlara kayıtsız kalan." sözlük anlamında olup dünyada olup bitene kayıtsız kalan insan modelidir. bu model gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülke gençlerne özellikle 1980 sonrasında sürekli olarak pompalanmıştır. güçlü ülkelerin uzun yıllar güçlü ve hakim kalabilmesinin temel dayanaklarından biridir.
her seyden once apolitiklik bir tutumdur, tercihtir, tavirdir. zannedildigi gibi ilgisizlik, odunluk degildir. karistirilmamasi gerekir. zircahil, laylaylom tiplerin bir boktan anlamadiklarina kilif hic degildir
politikayla alakası olmayan kişi olarak tanımlanacağı gibi başka şekilde de tanımlanabilir. mesela; bazı insanlara "çok politik hareket ediyor" diyebiliyoruz. neden? çünkü kişiye ve duruma göre hareket ederler. (bkz: nabza göre şerbet vermek) kimisi ise "ben böyleyim, herkese aynı muamele" der ve işi olduğuna da aynı şekilde davranır işi olmadığına da, bunlar da "apolitik" insan vasfıyla anılabilirler.
rahat insandır. işine bakar, gerisi için kafa patlatsa da hiçbir şey değişmez zaten. tıpkı benim gibidir. bir dünya görüşüm yok mu, elbette var ancak siyaset o kadar berbat bir arena ki bu işin içinde olanlar bile ne olup bittiğini anlayamazken bizim haberlerde gördüğümüz ve her kanalın kafasına göre lanse ettiği siyasi olayları anlamamız pek de mümkün değil.
tercihleri sebebiyle yargılanması düpedüz eblehlik olan insandır. zira başkasının tercihleri ya da seçimleri ile ilgilenen ve bunu kendine meşgale edinen ördeklere gülüp geçer. nitekim bu kişiler insanlara ve seçimlerine dahi saygı duymayı öğrenememiş cahil provakatörlerdir. ve evet cahil provakatörler için sık kullanılan bir kelime de 'maşa' dır.
haydi biz aristoteles' i referans alalım;
"kimilerinin gerçekten özgür olabilmesi için ötekilerin köle olması gerekir"
bu sözün sahibi aristoteles' dir. fakat ünlü bir manken kendi oyu ile bir çobanın oyunu kıyasladığında veryansın edip de ''nietzsche çok iyi abi yeaa'' diye serzenişte bulunabilen bir ahmak sürüsü için nihilizm ile aşk-ı memnu dizisindeki nihal arasındaki farkı bulmak uzun yıllar alabilir. oysa ki illa bir konsensus hedeflenmemektedir...
üstinsan olayı ile de açımlanabilir tabi ama fazla rencide etmek istemiyorum şimdi.*
buradan çıkan sonuç bir kişiyi örnek alarak toplumu ya da mevcut değer yargılarını eleştirmeye kalkmak pazar banyosunu yaptıktan sonra 'yatmadan sözlüğü manipüle edeyim' isyanında olan bluğ çağı düşünürünün fikri şaheserinin ürünüdür. zira mesnetsiz sallamak kolay iken savunduğu fikirlerin arkasında durmak zordur.
seksenleri görmüş insanların yetiştirdikleri insanlardır. aile politikanın gencecik çocukların ölümüne nasıl sebep olduğunu, kardeşi kardeşe düşman ettiğine hatta kıydırdığına şahit olmuştur. bu nedenle üniversiteye kadar çocuğunu politikadan uzak tutmayı, sınavlarla falan bir şekilde becerir, üniversiteye gönderirken de ''aman yavrum! sakın sen öyle olaylara yürüyüşlere falan katılma. bak biz seni babanla ne şartlarde okuttuk. sen okulunu bitir hayatını kazan'' diye gönderir. bunun sonucuda binlerce apolitik insana sahip olmamızdır.
tarafsiz bireydir. Siyasete ilgisi olabilir, partiler ve yonetim hakkinda bilgisi olabilir fakat kendinin savundugu bir siyasi gorus veya parti yoktur.