Apandis, kendisinden büyük bir organa bitişik dar ve uzun eklentidir. Körbağırsak apandisi, körbağırsağın körelmiş uzantısıdır. Körbağırsak apandisinin yanı sıra vücutta bir de göğüs kemiği apandisi ve kuyruk apandisi de bulunur. insanlarda olduğu kadar, maymunlar,vombatlar (Avustralya'ya özgü keseli hayvanlar), bazı kemirgenler ve birkaç başka memelide daha bulunmaktadır.*
bugune kadar tam olarak ne işe yaradığı bilinmeyen organ... fakat son günlerde yapılan bir araştırma sonucu apandisin ne işe yaradığı bulunmuştur. vücuttaki zararsız mikro organizma ve bakteriler yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı oluyor. ancak bu organizmaların sayısı hastalıklar ya da dışarıdan etkilerle azalabiliyor. apandis burada devreye giriyor. yararlı organizmaların üremesini ve saklanmasını sağlıyor. böylece sindirim sistemine yardımcı oluyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
zararlı bakterilerin yerleşmesini ve çoğalmasını önleyen faydalı bağırsak bakterilerinin korunma bölgesi olarak işlev gören organ. şöyle ki, bağırsak florası sürekli anüse doğru ilerler ve dökülür; ancak sürekli çoğalan yeni bakterilerle kayıp yerine konulur. ishal gibi durumlarda yaşanan hızlı kayıp nedeniyle, bakterilerin bağırsak akışından korunabilecekleri ve ihtiyaç halinde tekrar bağırsağa yayılabilecekleri bir bölgenin varlığı gereklidir. işte bu bölge apandistir. Kaynak: http://sciences.surgery.d...lSection1SecondInsert.pdf
ameliyat dışında çare yoktur. belirtisi mide bulantısı baş dönmesi aşırı ateş ve hareket etmekte isteksizlik ve yürürken karnın sağ alt tarafında hafif bir sızlama hissetmek ayrıca yediğiniz herşeyi istifra edersiniz. çok zor duruma düşersiniz o yani. iyice emin olmak için sırt üstü yatıp dizleri karna doğru çekip karnın sağ alt tarafı yani apandistin olduğu yere bastırılır eğer ağrırsa sorun vardır. yada topuklar havaya kaldırılır ve hızlıca yere vurulur aynı sonuç bunda da çıkarsa hastasınız. ameliyatı kolay bir ameliyattır sadece bi hafta yürümekte zorluk çekersiniz. ayrıca 1 ila 2 ay süreyle cinsel ilişkiye girmeniz tehlike yaratabilir. ameliyattan sonra doktorun verdiği beslenme reçetesine harfiyen uymak gerekir şakası olmaz. son olarak sorun hoplamak zıplamakla değil yuttuğunuz çekirdek ve sert yiyeceklerden oluşur. mesela karpuz çekirdeği....
6-8 saat karın ortalarında başlayarak devam eden, bunu takiben sağ alt karına yayılan ve şiddetlenen bir ağrı ile karakterizedir. bu ağrının sağ alta doğru hareketlenmesi ve şiddetlenmesi önemlidir. ayrıca bu ağrı böbrek ya da safra ağrısı gibi artıp azalan şekilde değil, sürekli devam eder şekildedir. yani ağrı hiç bir zaman ortadan kaybolmaz. genelde ağrı şiddetlendikten sonra acile doğru yol alınır.
eşlik eden 2 önemli şey vardır.
1- sıçma hissi (defekasyon dürtüsü); yani her an sıçmaları gerekiyormuş gibi hissederler. kabızlıkla karıştırılmamalıdır.
2- iştahsızlık. bu kişilere zorla yemek yedirilmeye çalışılır zeki toplumumuz tarafından ve neticede hasta yediğini kusar.
hastalığın fizyolojisinde lenf nodları dolayısıyla tıkanan apendiks lümeninin önemli bir yeri vardır.dolayısıyla lenfatik sistemi daha aktif olan çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür.erişkinlerde ise daha nadirdir.
evrimsel artık değildir. üstelik tıp cahilleri üç kuruşluk bilgileriyle dalmasınlar bu mevzulara, hadlerini bilsinler. önemli bir lenfoid dokudur. terminal ileum son absorbsiyon işleminin yaıldığı yerdir. bu yerin sonunda da apandis yer alır ve lenfoid ilfiltrasyonda rol alır. apandisi alınanların kolon kanseri riskinde artış vardır.
eskiden zaten tuhaf bir şekilde her karnı açılanın apandisi de alınırdı, hoş dalak da alınmaya kalkılırdı kolaylıkla. o da yeni yeni anlaşılan organlardan..