Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime işlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir.
Özgür Apache Lisansı ile lisanslanmış olup herkes tarafından (ticari, devlet kurumları, belediyeler ve eğitim kurumları vb.) kullanılabilir, istenildiği kadar sayıda bilgisayara tamamen ücretsiz olarak kurulabilir.[1] Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerini destekler.
Apache OpenOffice, IBM Lotus Symphony kodları temel alınarak geliştirilmeye başlanmıştır. IBM Lotus Symphony ise, ilk sürümü 1985'te yayınlanan StarOffice'e dayanır.
OpenOffice'in 1. sürümü için Java Runtime Environment (JRE) gerekmekteydi ve bu ise Sun Microsystems firmasına bağlı olmak anlamına geldiği için 2. sürümden itibaren farklı ve açık kaynak kodlu Java ürünlerinin altında çalışması (örneğin GNU Classpath) için çabalar yoğunlaştı. Sonucunda Red Hat, Fedora'da bunu başardı ve Sun ileride Java'yı da GPL lisansı altında dağıtacağını duyurdu.
Telif hakları yasalarından dolayı yazılım "OpenOffice" değil, "OpenOffice.org" olarak anılmaktaydı. Genel olarak OO.org veya OOo olarak kısaltılmaktaydı. Apache Yazılım Vakfı'na devredildikten sonra Apache OpenOffice olarak kullanılmaktadır.
Apache OpenOffice, ISO onaylı uluslararası tekbiçimlere dayalı belge biçimi olan ODF (Open Document Format) biçiminin yanı sıra, Microsoft Office dosyalarını da kullanabilmektedir. OpenOffice belgeleri PDF ve Macromedia Flash dosyaları olarak kaydedilebilir; bu dosya biçimlerinin yaygınlıkları, söz konusu belgelerin taşınabilirliğini arttırır.
Apache OpenOffice'in Türkçe arayüz ve dil denetim desteği bulunmaktadır.