aort

entry19 galeri0
    19.
  1. Aort vücudumuzdan çıkan ana damar. Çapı yaklaşık 3 cm. Genişlemesi durumunda aort anevrizması adını alır. Oldukça tehlikeli bir hastalıktır.
    0 ...
  2. 18.
  3. Tüm amniotların bir dizi bireysel farklılıklar olsa da, insanlarla genel olarak benzer bir düzene sahip olan arterdir.
    1 ...
  4. 17.
  5. vücudumuzun en büyük ve en önemli atardamarıdır.
    0 ...
  6. 16.
  7. aort, vücudumuzdaki en büyük atardamardır. 2.54 santimetreyi geçebilen çapıyla, bir bahçe hortumu kadar kalın olabilmektedir. Kalbin sol karıncığından çıkan aort, aralarında "şah damarı" olarak bilinen karotit damarları da barındıran beyne gidecek damarlara dallandıktan sonra, bir kıvrım yaparak karın bölgesine iner ve burada iki ufak atardamara dallanır. Bu iki dala iliyak atardamarlar adı verilir. Aortun ana görevi, akciğerlerde temizlenip kalbe dönen temiz kanı vücuda taşımaktır.

    aynı zamanda aort, birçok farklı hastalığa açık bir yapıdır. aortik genişleme, aortik yırtılma, aortik daralma, aort tıkanması, marfan sendromu, ehlers-danlos sendromu, aortik stenoz bu hastalıklardan sadece bazılarıdır.
    0 ...
  8. 15.
  9. akciğerde oksijence zenginleştirilen kan akciğer toplardamarıyla kalbin sol kulakçığına atrium, oradan ise karıncığa ventrikül geçer ve en büyük atardamar olan aort ile dokulara iletilir.
    1 ...
  10. 14.
  11. kalpten kanı alarak vücuda götüren ana atardamar.
    Kalbin sol karıncığından çıkar, bir yay çizerek aşağıya doğru döner, diyaframı geçerek karna girer, burada bütün karın organlarına dal verdikten sonra uyluk atardamarlarıyla sona erer. Aort anevrizması özellikle patladı­ğı zaman çok
    tehlikelidir. Tek çaresi cerraha tedavi, yani ameliyattır. Aort darlığı doğuştan bir şekil bozukluğudur, atardamarlarda erken hipertansiyona yol açar. Ameliyatı on on beş yaş arasında yapılmalıdır.

    Kaynak: http://www.yeniansiklopedi.com/aort/#ixzz2OPdxTRb4
    1 ...
  12. 13.
  13. hiç bir işe yaramaz
    şah damarı olmasa.
    0 ...
  14. 12.
  15. aort anevrizması bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biridir.
    0 ...
  16. 11.
  17. Es kaza başına bir iş gelirse babayı göreceğimizin kesin olduğu damarımız. Zira kan adına ne varsa, vücuda burdan gider, çapı da yaklaşık 2 cm. kadardır.
    0 ...
  18. 10.
  19. kalbin sol ventrikülünden çıkıp yukarı doğru gider. baş ve boyuna dallar verdikten sonra aşağı doğru bir ark yapar. sonra karın içi organları beslemek üzere vücut orta hatta ilerler, gider. *
    0 ...
  20. 9.
  21. fakir ama gururlu bir atardamar.
    2 ...
  22. 8.
  23. gerçekten çok kalın ve büyük, bakınca dayanıklı görülen , ama bir anevrizma ile patlarsa etrafı kan gölü yapan , ağır sonuçlara mal olan , kalın boru.
    1 ...
  24. 7.
  25. kalpten çıkan vücuda temiz kan pompalayan atardamardır. ayrıca içinden çıkıp ayrılan kroner damarlarla da vücudun beslenmesini sağlar.
    1 ...
  26. 6.
  27. Kalpten çıkan, vücudun en büyük damarı, kalpten çıktıktan sonraki kavisli bölümüne arcus aort, göğüs kafesi içersinde seyreden kısmına torasik aort ve karın içersinde seyreden bölümüne de abdominal aort denir.
    0 ...
  28. 5.
  29. 4.
  30. diyaframı da delen yapılardandır.

    (bkz: hiatus aorticus)
    0 ...
  31. 3.
  32. pars ascendens, pars descendes, arcus aortae olmak üzere 3 bölüme ayrılır.
    1 ...
  33. 2.
  34. vücuda temiz kanın yola çıktığı ilk arterdir.*
    1 ...
  35. 1.
  36. Kalbin sol karıncığından çıkan ve vücuda kırmızı kan dağıtan büyük atardamar.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük