Velev ki pahalı olsun. Atatürk mü dedi bana ihtişamlı mezar yapın, beni pahalı bir yere koyun diye sağlığında.
Eğer atatürk mezar yerine sağlığında karar verseydi, inanıyorum ki oldukça mütevazi ve yeşillik bir yere gönülmek isterdi. Misal çınar ağacı kesilmesin diye kaydırdığı köşkün bahçesi bence ona çok daha fazla hitap ediyordu. Ya da yeşillendirmek için onca emek verdiği atatürk orman çiftliğine de gömülebilirdi.
Atatürk'ün gerçek düşüncelerini bilen herkes onun israftan kaçan, mütevazi kişiliğini bilir. Atatürk kendi annesini dahi izmirdeki bir tepeye defnetmiş ve üstüne de bir kaya bulup atatürk'ün annesi zübeyde hanım yazın yeterdir demiştir. işte atatürk'ün mezarlık anlayışı budur. Sade ve mütevazi. Ya siz ne sanıyordunuz? Annesi için kabir taşı bile yaptırtmayıp bir kaya parçasının üzerine adını yazdıran bir insan kendisi için yapılacak pahalı ve heybetli bir anıtmezar'a razı gelebilir miydi sizce?
abisi bunların beyincikleri gasp edilmiş.
http://belgelerlegercekta...aturkun-maasi-15000-lira/
bak bakalım atatürkün aldığı maaşlara kaç aksaray yapılırmış ve o zamanki gelir düzeyi neymiş. bir tarafı görüp haksızca eleştiren ve bir tarafa göz yuman insan bana göre bağışlayın ya vatan haini, ya takım tutar gibi parti tutuyor ya da mal. başka seçenek düşünemiyorum.
bu yapı milletindir.
ben böyle güzel bir yapıdan gurur duyarım.
ülkenin gücünü, ihtişamını, büyüklüğünü temsil eder.
adamın binayı satacak, kiraya verecek, mezara götürecek hali yok ya.
neyin kafasını yaşıyonuz bilmiyom ama türkiye cumhuriyeti devletinde yaşadığınızı unutmayın.
kendinizi devletinizi milletinizi küçük görmeyin.
fena mı oldu toplantı yeri oldu atatürkçülerin bari eski türkiyeden bişey kalsın görkemli. ama hak da vermiyor değilim şimdi düşününce gercekten çok para harcanmış olmalı.
Dönemine göre şimdikinin 10 misli pahalıdır. Ama tabi bir wonder niteliği taşıdığıda söylenebilir.
(bkz: age of empires ta wonder dikmek)
400 yıl tutarsak dünyanın süper gücü olabiliriz.
Şimdiden etrafına kale kurmaya başlayalım.
türkiye cumhuriyeti'nin kurucusunun anıtının maliyetini dillerine dolarken, 1 milyar 370 milyon liralık bir binanın maliyeti hakkında edebilecekleri tek kelam erdoğan'ın söylediği gibi "itibar" olan sığırların zoruna giden durum.
velev ki pahalı, velev ki sizin o ak saray dediğiniz aptal binayı kat be katlıyor; ee? bu size neden batıyor. bahsi geçen kişi bu ülkenin kurucusu amk kurucusu. yattığı ebedi ikametgahı da mı size batıyor amk lan. e hadi onu geç, peki ankara halkının paralarıyla yaptırılan ve bugünkü parayla değeri 102 bin lira olan çankaya köşkü'nün maliyetini nerenize sokacaksınız merak ediyorum. ulan insan hazımsız olur da bu kadar mı olur lan.
bizim embesil de ikiyüzlüler demiş yine. ben bayılıyorum bundaki hazımsızlığa. git bi soda iç.
kaynak kıçım tarzı iddia. anıtkabir'in mâliyetine dair ben bir kaynak bulamadım ki şu iddiayı ortaya atanların da "şıh bilmemkim öyle didi"den öteye bir kaynakları da yoktur. gelin gelelim...
anıtkabir'i atatürk istemediği gibi yapımı da atatürk'ün ölümünden sonra gerçekleşmiştir. 1944'te temeli atılmış bir yapıdır. yani atatürk'e atılan her türlü iftira gibi anıtkabir'le ilgili suçlamak da en hafif tabirle mesnetsizdir.
haydi diyelim ki anıtkabir ciddi ciddi daha pahalı olsun. ankara'yla ilgili yabancıların "görülecek yerler" listesinde anıtkabir tektir. başka bir yer de yoktur çünkü ankara turistik bir kent değildir. yani konu yalnızca kurgan değil. sonuçta yurdumuzun kurtarıcısı ve devletimizin kurucusu lahitin 7 metre altında, toprakta yatmaktadır. mezarının çevresi anıtkabir değil de türbe olsa kendisi için bir şey değişmezdi.
anıtkabir aynı zamanda önemli bir müzedir. girişi ücretsizdir. yapımındaki her ayrıntının bir nedeni vardır. gereksiz taramalardan kaçının düsturuyla yaratılmıştır. üstelik mimarlara da öyle âhım şâhım bir para verilmemiştir. tasarım yarışmayla belirlendiği için cüzî bir ödül verilmiştir. tıpkı mehmet akif ersoy'a verilen ama o'nun geri çevirdiği gibi.
halka açık olacağı söylenen tek yeri camidir. onda da vip cami hizmetlerini ve yağmalanan her yeşil alan için cami bahanesi kullandıklarını hatırlatırım. tbmm'nin da yemekhanesinin halka açık olduğu söylenir ama sıkıyorsa gidip yemeğe oturun.
türk milleti farkında mısınız, iki yüzyıl aradan sonra lale devri'ni yaşıyoruz. 2023'e varmadan yeni bir patrona halil isyanı çıkacağını da buraya yazıyorum.
Kemalistleriinin sessiz kaldıkları konulardan biridir. bir tarafta millet açlıktan kirilirken milletin kursagindan kesilen vergilerle yaptırilan anitkabir diğer yandan MuhasirMuhasiprlasmanin modernitenin güçlü devlet olmanın gereği olan aksaray, takdir sizlerin bu kemalistleri milletin vicdanina havale ediyorum...
Ayrica aksaray ile alakali hz muaviye ve hz omer ile alakali bir olaydan seriat delili de getiririm ama neyse...
kardeşim Atatürk kendisi mi yaptırmış sanki. senin için düşünüp savaşmış ve halk tarafından saygıyla karşılanan birine yapılmış anıt kabir. ki o dönemde yaşayanların hiç biri buna karşı çıkmamış sana mı kaldı karşı çıkmak? sen kimsin?
Son günlerde Anıtkabir ile Ak Sarayı kıyaslayan öküzler peydah oldu bu diyarda.
Öküz terimi biraz ağır oldu değil mi?
Olsun.
Olsun ki insanlar bazılarının nasıl birer öküz olduğunu görsün.
Evet, bazı gerçekleri bu öküzlerin kafasına vura vura çakmamız gerekiyor malesef.
işte bu saçma kıyas da onlardan biri.
Ne yazık ki böyle bir kıyaslama yaptığım için, böyle saçma bir şeyi araştırdığım için utanıyorum şu an.
Ama malum, bazı öküzler anıtkabir latife hanımın bilezikleri bozdurularak mı yapıldı tarzı saçma sapan yorumlar ile ortaya çıkınca, bu konuya parmak basmak farz oluyor.
Latife Hanımın, daha doğrusu latife uşakizadenin bileziklerine bilahare değineceğim.
(bkz: latife hanım ın bilezikleri)
Her neyse.
Biz asıl konumuza dönelim.
Efendiler, son günlerde fevkalade tartışılan ak sarayın maliyeti nedir?
1 milyar 300 milyon Türk Lirası.(resmi rakam bu, gayrisi dedikodu olur)
Bu paranın dolar bazında karşılığı ise yaklaşık 650 milyon dolardır.(bunu aklınızda tutun, soracağım daha sonra)
Ak Sarayın bu inşa maliyeti dışında, yapıldığı arazinin kamuya ait olduğunu da buraya bir dip not olarak düşüyorum, daha sonra bunu da kullanacağız zira.
Evet,
Gelelim bazı öküzlerin Latife Hanımın bilezikleri ile mi yapıldı diye sorguladığı Anıtkabire
Anıtkabir,
Türk milletini yoktan var eden Ulu Önderimizin ebedi istirahatgahı.
Kuşkusuz ki bazılarına batıyor. Hem de yıllardır batıyor.
Ama bakalım Anıtkabirin inşası bu millete ne kadara mal olmuş?
anıtkabirin 1944te başlayıp, 1953te sona eren 9 senelik inşaatının toplam maliyeti 27 milyon Türk Lirasıdır.
Bu 27 milyon Türk Lirasının yaklaşık 7 milyon lirası da, Anıtkabirin inşa edildiği Rasattepedeki arazinin kamulaştırma bedelidir.
Bakınız bu noktada özellikle duruyorum.
Zira Anıtkabir inşasında harcanan para kalemlerinden biri kamulaştırma bedeli iken, Ak sarayın inşasının maliyetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Yukarıda da bahsettiğim üzre, Ak sarayın inşa edildiği arazi kamu malıdır. Ama Anıtkabirin inşa edildiği arazi için bedel ödenmiştir.
Şimdi anıtkabirin maliyet fiyatına dolar bazında bakalım.
1944 yılı itibariyle dolar kuru:
1 Abd doları=4,35 Türk Lirası.
Yani, Anıtkabirin maliyeti 1944 yılı itibariyle; 27.000.000/4.35= 6.206.896 dolardır(altı milyon ikiyüz altı bin sekiz yüz doksan altı dolar)
Ak sarayın maliyetinin yüzde biri.
1953 yılına göre hesaplayacak olursak;
1 Abd doları=4,35 Türk Lirası.
1944 ile aynı.
Ha bu arada, çankaya köşkünün toplam maliyetinin de sadece 140.000 dolar olduğunu off the record bir bilgi olarak vereyim.
Ayrıca, Ak saray tam 300.000 metrekare yeşil alan katledilerek inşa edilirken, Anıtkabirin inşasından sonra 120.000 metrekarelik kel bir tepe olan Rasattepe tamamen yeşillendirilmiştir.
Bilale anlatır gibi anlatacak olursak;
Ak sarayın yapımı için 3000 ağaç katledilmiş, bu 3000 ağacın dışında da Ak saraya dikilmek için tanesi 2000 euro bedelle ithal edilen 250 ağaç da dikilmeden(dikilemedi) kurutulmuştur.
Anıtkabir inşası sonrası ise toplam 48.500 ağaç ve bitki dikilmiştir.(inanmayan gidip saysın)
Yani Anıtkabirin maliyetinin içerisine bu yeşil alan çalışmaları da dahildir.
Ak sarayın ise daha henüz peyzaj çalışmaları tamamlanmamış, dolayısıyla maliyet fiyatına dahil edilmemiştir.
Bu arada, Ak sarayın inşaat alanının toplam 180.000 metrekaresi betonarme alandır. Anıtkabirin ise betonarme alanı yaklaşık 750.000 metrekaredir.
Bu durumda Anıtkabire harcanan beton-kalıp-demir maliyeti normal şartlarda Ak sarayın aynı maliyetinin yaklaşık 4 katına tekabül etmektedir.
Yani, Latifenin bilezikleri(!) ile yapılan Anıtkabir, inşaat olarak 4 misli daha büyük olmasına rağmen, Ak sarayın maliyetinin yüzde birine tekabül etmektedir.
Bugün Atatürkün 6 milyon dolarlık ebedi istirahatgahını tartışanlar bu gerçekleri görmek zorundadırlar.
Şu da bir gerçek ki, utanmadan Ak saray ile kıyasladığınız anıtkabirin maliyeti, sinpaş gyonun Bilal Oğlanın türgevine yaptığı bağış ile eşittir.
Evet.
Hem Anıtkabir milletin parası ile yapıldı, hem de Ak saray.
Ama ben, kafama estiği an gidip Anıtkabiri ziyaret edebilir, istediğim gibi gezebilirim. ama Ak saraya böyle bir gezinti yapabilmek için ya deli meczup, ya da yandaş olmak gerekir.
anasını aksarayda siktiricek olan bundan da ama cımhırbışkınım sikti diye gurur duyacak sahtekar hırsız sevici ve burası mühim- ivedikle gerizekalı- ak itlerin son zırvası.
gurur duyuyormuş aksaraydan kodumun beyinsizi, sıçmaya bile giremiyeceği yerden gurur duyuyor öküz.