insan ve toplumların neden ve nasıl değiştiği sorusuna cevap arayan sosyal bilimlere benzeyen fakat doğa bilimi biyolojiyle sıkı bir ilişki içinde olan bilim dalı. (bkz: bozkurt güvenç)
antropoloji, ilk insanlardan, insansılardan günümüz modern insanına giden evrimsel hattaki tüm türlerin sosyo kültürel biyolojik evrimlerini ve dünya üzerinde yaşamış tüm insan topluluklarının kültürlerini inceleyen disiplinler üstü bir bilim dalıdır.
eric wolf' ın dediği gibi "insani bilimlerin en bilimseli ve bilimlerin en insanisi"dir
ırk bilimi. temelde şu üç soruya yanıt arar:
insanlar ve toplumlar neden birbirlerine benzer
insanlar ve toplumlar neden birbirlerine benzemezler
insanlar ve toplumlar neden ve nasıl değişirler...
ruh hastalıklarıyla ilgilenen herkesin çalışmak zorunda olduğu bilim dalıdır aynı zamanda.
psikopati ve depresyonun uzmanlarca birbirine karıştırılması, batı ruhbiliminde kötü sonuçlar vermeye başlayınca meselelere kültür, tarih, coğrafya açısından yaklaşmaya başladı uzmanlar.
misal uzakdoğulu bir hasta ile alman bir manyağı aynı kefede incelemek mümkün değil. akıl bozukluklarının hemen her kültürde karşılıkları aynı değil yani.
hastalıkların adlarının yanısıra o hastalığı farklı kültürdeki insanların nasıl algıladığına bakılıyor artık. hastanın hangi kültürden geldiği ya da etnik kökenlerini araştırmanın tedavi aşamasında önemi büyük.
daha iyi açıklayabilmek adına yazmak isterim bir yerde okuyup öğrendiğimi.
japonya'da yaygın olan bir çeşit ruh hastalığı: taijin kyofushe. "insan korkusu" demekmiş. başkalarını utandıracak bir eylemde bulunmaktan aşırı derecede korkanların hastalığı. toplumsal utanç kavramında şekillenen bir belirti. batı psikolojisindeki karşılığı ise: "sosyal korku". ama bu rahatsızlık bambaşka bir telaştan kaynaklanmakta batı toplumlarında. insanların sizi eleştireceği korkusundan. oysa japon toplumunun bireylerinde bu hastalıktan müstarip kişiler, kendilerinin değil başkalarını gülünç duruma düşürmekten korkup rahatsızlanıyorlar. batı'da ise başkalarını gülünç duruma düşürmek korkusu bir psikolojik rahatsızlık olarak görülmüyor uzmanlarca.
adli tıpta, iskelet olarak bulunan ve normal yollarla kimliği belirlenemeyen kurbanların kimliğini tespit edebilen bilim dalı. dizimax kanalında yer alan bones adlı dizide detayları öğrenilebilecek olandır.
antropoloji latince anthropos (insan-adam) ve logos (bilim) kelimelerinden oluşur. insanın dünü, bugünü ve yarınını sosyo-kültürel, biyolojik, morfolojik ve fiziksel açıdan ele alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.en kısa şekliyle insan bilimi olarak açıklanabilir.günümüzde çeşitli kısımlara ayrılmıştır.
objektif olması nedeniyle sosyal bilimlerde yeterince var olamamıstır. 21 yy dünyasında giderek önemi anlasılmakta ve yerini saglamlastırmaktadır. türkiye'de "sen bu bölümü bitirince ne olacaksın?" sorusu ile en cok karsılasan bilim dalıdır.
dünden bugüne insanı ve içinde insan olan her şeyi inceleyen, sosyoloji, antropoloji, iktisat, sosyoloji, psikoloji, tarih, sanatla işbirliği içerisinde çalışan bilim dalı.
alt dalları:
-kültürel antropoloji,
-arkeolojik antropoloji,
-fiziksel antropoloji,
-dil bilimi antropolojisi,
-uygulamalı antropoloji.
insanın hayvanlar dünyasındaki kökenini ve yerini, bir birey olarak gelişimini, tarihsel süreç boyunca geçirdiği fiziki ve zihinsel değişimleri konu alan disiplin; bir toplumsal varlık olarak insanı, insanın toplumsal yaşamıyla ilgili fenomenleri, zaman ve mekan sınırlaması olmadan araştıran, farklı yerlerde ve zamanlarda ortaya çıkan ırkları, dilleri ve kültürleri inceleyen bilim.
insan bilimleri arasında, insanı hem fiziki ve hem de sosyo-kültürel yönleriyle ele alan tek bilim olarak antropolojinin farklı dalları, 1- Bir insan doğası kuramı geliştirme uğraşı içinde olan felsefi antropoloji; 2- Farklı ve çok çeşitli insan gruplarının üyeleri arasındaki fiziki farklılıklara dair bilimsel araştırmalardan meydana gelen fiziki antropoloji; 3- insan gruplarının ve toplumlarının sosyal adet, örf ve kurumlarıyla ilgili bilimsel araştırmalardan oluşan sosyal antropoloji; 4- Kültürlere, özellikle de Batı uygarlığının etkisi altına girmemiş toplumların kültürlerine dair bilimsel araştırmalardan meydana gelen kültürel antropoloji olarak sınıflanabilir.