ilk başlarda portresine baktığımda kadın sandığım ve her portresine baktığımda yine kadına benzettiğim sanatçı. Antonio'yu görmesem hep de kadın olarak bilecektim kim bilir. Hayır vikide falan cinsiyeti de yazmıyor ki..
italyan barok klasik müzik bestecisidir. keman virtüözüdür ve rahiptir. Kızıl rahip lakabıyla tanınmaktadır. 500'den fazla konçerto bestelemiştir. en bilinen eseri '' dört mevsim konçertosu '' isimli eseridir.
tüm besteleri birbirine armonik yönden benzeyen besteci. dediği gibi bir eseri 200 kere yazmışsa, helal olsun büyük yetenektir. konçertoları süperdir ayrıca.
Huzur dolu kanallarıyla, loş caddeleriyle italya'nın incisi, Venedik'in Prensi. Tam anlamıyla müzikal melankoliyi yaşamış olan ve 21. yüzyıl'da bile tapıcılarına fazlasıyla yaşatan, inanılmaz besteci. ''Kızıl Papaz'' (Red Priest) diyorlar ona; saçları acayip bir kızıl çünkü. Papaz, zira kilisede rahiplik de yapıyor. Hem bunun yanı sıra, ''Ospedale Della Pieta'' adlı yetimler yurdunda kurduğu orkestrasına, ayda 3 konçerto* besteliyor ve yetim kızlara keman öğretiyor.
Sonatlarının şöhreti, daha matbaada mürekkepleri kurumadan yayılmış. O kadar beğenilmişler ki, Vivaldi için soylu biri tavsiye mektubu yazsaymış bu kadar etkili olamazmış. Böylece Antonio Vivaldi, Ospedale della Pieta'nın seçkin kişilerinden biri oluvermiş.
1705 yılında sonatların ikinci baskıları yapılmış. Derken Vivaldi ve yayıncısı bir reklam kampanyasına girişmişler. Ellerinde bestecinin Danimarka ve Norveç kralı 4. Frederik'e yazdığı son derece saygılı bir mektup varmış.Bu mektubu, Vivaldi'nin 12 sonatının başına koyunca, bestecimizin itibarı biraz daha artıvermiş. 29 Aralık 1708'de Venedik'e gelen Kral 4. Frederik, görkemli Venedik karnavalından sonra 6 Mart 1709'da, soğuk ülkesine doğru yola çıkarken bavulunda, Venedik'e uğrayan büyük ailelerin pek çoğunun yaptığı gibi, Vivaldi'nin sonatlarını götürüyormuş.
Özellikle ''Op. 3'' (Qpus - 3, yani ''Eser-3'') ile başlayan konçertoları, öteki adıyla ''L 'Estro Armonico'', Kuzey Avrupa'yı fethetmek ve Londra ile Amsterdam'ın zengin yayıncılık pazarında boy göstermek üzere büyük yürüyüşlerine başlamışlar ve Avrupa'yı fena halde sallamışlar. Kimileri fena halde rahatsız olmuş, kimileri öve öve bitirememiş. Kimi de taklit etmeye kalkmış.
Velhasıl, sayamayacağım kadar çok bestesi (500 civarında konçerto) olduğu bilinmesine rağmen, şu günlerde bile yeni besteleri keşfedilmeye devam ediliyor. igor stravinsky denilen besteci, her ne kadar Vivaldi hakkında, ''O aslında 500 beste yaratmadı, 500 kere kendisini tekrarladı.'' demişse de, Vivaldi, Stravinsky'nin eleştiri okları tarafından hırpalanmayacak kadar güçlü bir kompozördür. Bestelerindeki melodilerin özgün yapısı, doğanın konuştuğu dili tam anlamıyla yansıtması, onu hep diğer besteciler arasında bir adım önde tutmuştur. Çok meşhur four seasons konçertosu, Beethoven'ı Pastoral Senfoni'sini yaratırken etkilemiştir. Aşağıda Vivaldi'ye dair üşüdüklerim, Vivaldi'ye dair sevdiklerim, Vivaldi'ye dair kederlendiklerim, Vivaldi'ye dair var olduklarım olacak. Bir gün deneyen birileri olur diye umuyorum:
saçları kırmızı gibin olduğundan "il prete rosso" denmiştir. bir eleştirmen tarafından aynı eseri
200 kere yazdığı söylenerek suçlanmıştır. bence yine de beethoven'in pastoral senfonisine kadar
döneminde natürellikte bir numaradır.
kızıl rahip olarak tanınan italyan barok klasik müziği sanatçısı. bu dönemde klasik müziğin almanyadaki temsilcisi bach, italyadaki temsilcisi ise vivaldi'dir.
Cogu barok bestecisinin yaninda besteleri form olarak tirt kalsa da, melodi ve armoni konusunda en iyilerden olan italyan besteci.
Canim rv 580'ini cektim simdi.
Ayrica uber gereksiz bir bilgi olarak; nick'im bu zatin "la stravaganza" koncerto dizininden araktir. 2009'da almistim nicki, o zaman favori bestecimdi tabii. Hala sevirim ayri.
1678' de venedik' te doğmuş ve 1741 yılında viyana' da ölmüş, 500' den fazla konçerto besteleyerek konçertonun babası olarak anılmıştır. en ünlü eseri " four season" olarak gösterilmiştir. ayrıca kendisinin türk tarihi içerisinde önemli bir yeri vardır. kendisi yıldırım beyazıt' ın kişiliğinden, timur' a yenilerek hayatının son dönemlerinde yaşadığı sıkıntılardan etkilenmiş ve yıldırım beyazıt için - hem de beyazıt' tan 300 yıl sonra- " bajazet" senfonisini bestelemiştir. eserde ağırlıklı olarak yıldırım beyazıt' ın timur' la mücadelesi, ankara savaşı, beyazıt' ın esareti ve ölümü işlenmektedir.
1-2 hafta önce, hiç bilinmeyen ve kayıp olan bir operasının notaları bir kütüphanede bulunmuştur. bulunan operanın notaları vivaldi'nin el yazmalarında bulunmuştur. bulunan opera 1714 yılında yazılmış ve Orlando furioso ismini taşıyor. aynı isme sahip, 1727 yılında bestelediği bir başka operası daha bulunuyor kızıl papazın. yeni bulunan operanın vivaldi eserleri katalog numarası RV 819'dur. 1727 bestelenen kayıp olmayan operasının katalog numarası ise rv 728. yeni bulunan opera 20 temmuzda ilk seslendirildi.
ayrıca burdan da belirtelim. vivaldi her ne kadar konçertolarıyla ve dini eserleriyle anılsa da operaları da çok önemli ve başarılıdır. hatta yaşadığı dönemde opera bestecisi kimliği daha öndedir. Ottone in villa, Tamerlano, Orlando finto Pazzo, Griselda gibi güzel operalar vardır.
ilk müzik eğitimini; önceleri berberlik yapan, daha sonra ise başarılı bir kemancı olan babasından alan kızıl rahip lakaplı virtüöz kemancı, besteci ve rahip.
eskilerde o özel kemanıyla dinlebenisi olan eserler yaptığı halde yeterince saygı görmediğini bugün boxer markası oluşundan anlayabildiğimiz usta müzisyen.