20. yüzyılın fransız yazar ve oyuncularından biridir.
Hayatı çok zorlu geçmiştir.4 yaşında menenjite yakalanmış ve bu hastalık ergenliğe kadar devam etmiştir.ondan sonra depresyona yakalanması onu hayatının sonuna kadar etkilemiştir.
Kendisi ayrıca genç yaşlarından beri şizofrendir.Ürettiği eserlerin şizofren olmasından dolayı kaliteli olduğunu savunan bir kesim var.
Sürrealizm akımını başlatanlardan biridir ama ondan sonra bağını koparmıştır.
Tiyatro ve ikizi, yaşayan mumya ve Toplumun intihar Ettirdiği Van Gogh okunması gereken eserleridir.Toplumun intihar Ettirdiği Van Gogh beni çok etkilemişti açıkcası.
Bağırsak kanserinden ölmüştür kendisi.Bugün doğum günüdür ayrıca.Toprağı bol olsun.
varlık ve hiçlik üzerine en sıradışı cümlelerin sahibi...
"çektiğim korkunç acı, yaşamdan geliyor. benim erişebileceğim hiçbir durum yok. kesin
olan şu ki ben, uzun zamandır ölüyüm, çoktan intihar etmişim. intihar ettirildim, demek
istiyorum. ölüme açlık duymuyorum, varlık
olmaya açlık duyuyorum."
"Yaşamı hissetmiyordum; değer yargılarıyla ilgili her kavramın dolaşımı, bende, kurumuş bir ırmaktı. Yaşam, bir nesne, bir biçim değildi bende; bir dizi mantık yürütmeydi yalnızca "
devrik gibi görülen ama devrikliği cümleden değil yaşamdan kaynaklı olan bir antonin artaud tümcesi. Peki bu özne, yüklem uyumsuzluğu nereden geliyor? Camus'nün bahsettiği "uyumsuz" kavramıyla ilgili gibi görünse de tam olarak onunla ilgili değildir bence. Bahse konu cümledeki "uyumsuzluk" öznenin doğasından kaynaklıdır. Bir özne olarak insan zaten her durumda kendiyle çelişir. En klasik cümleyle ifade etmek gerekirse;
madem öleceksin neden doğuyorsun?
veya;
doğumun senin elinde değilken yaşamın senin elinde olduğunu nereden biliyorsun?
Elbette bu "farazi" örnekler çoğaltılabilir. Buradaki özne-yüklem uyumsuzluğu gilles deleuze'ün bahsettiği türden bir yersizyurtsuzlaşmayla da açıklanabilir. Çünkü mevcut cümlenin kuruluşundaki devriklik, sistemin kendisine bir başkaldırıdır.
1896 Marsilya doğumlu yazar. la révolution surréaliste dergisinin üçüncü sayısını hazırlamış ve o sayıda, akıl hastaneleri baş hekimlerine açık mektup adlı ünlü bildirisini yayımlamıştır. 1928 de bréton tarafından topluluktan uzaklaştırıldı. Çoğu eleştirmenler asıl gerçeküstücü olarak Artaud'u gösterirler.
Hayır uyumuyorum
yememeyi bilmek için tertemiz olmak gerekir
ağzı açmak, bir yığın pis kokuyla karşılaşmak demektir
iyisi mi kapamalı ağzı
o zaman artık ne ağız
ne dil
ne diş
ne gırtlak
neemek borusu
ne mide
ne karın
ne makat
Heliogabalos taçlı anarşist kitabıyla sınırları zorlayan Vahşet Tiyatrosu kuramcısı ayrıca akıl hastanesinde yatarken arkadaşının yaptığı, beyine eloktro şok gönderen bir aleti gönüllü olarak test ediyor bu üst insan; Benim nickimin de çıkş noktası olur kendileri.
Antonin Artaud yüzyılımızın ilk yarısının en özgün sanatçılarından biri,
şiiri ve oyunu kendi kendini aşıp başkasıyla kaynaşma, kendi kendini ve
başkasını tanıma yolu olarak görmüş ve düşündüğünü sonuna dek uygulamış
bir öncü ozan, oyuncu ve kuramcı.*
marsilyalı bir baba ve izmir rum kökenli bir annenin marsilya doğumlu oğludur.
fransız oyun yazarı, aktör, direktör ve şair olarak anılır.
arkadaşları tarafından yatırıldığı özel bir klinikte kanser tanısı konulmasının ardından 52 yaşında odasında ölü bulunur. kimi kaynaklar kendini seine nehrine atarak intihar ettiğini yazar.