Antik kültürlerde tıpkı günümüzde olduğu gibi doğum kontrolünde dikkatli olmuş ve zevk faktörü ile üreme arasındaki istenmeyen doğum ve gebelik sorunlarına karşı tedbir almıştır.
kılıf diye tabir edilen ilkel prezervatiflerin Sümerliler devrinde bile; özellikle domuz, keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanların bağırsaklarından yapıldığı ve kullanıldığı bilinmektedir.
Zevkine düşkün ya da işkembeden yapılmış bir kılıf kullanmak istemeyen insanlar zamanla bu etkili doğum kontrol yöntemini kadınlar üzerinde de denemeye başlamış ve isa dan önceki Yahudi toplumları limon suyu ve asit özelliğini kullanarak, kadınların vajina boşluğuna limon suyu dökmek sureti ile, istenmeyen gebelik sorunu ortadan kaldırılmıştır.
Belki de en ilginç yöntem antik arap kültüründe denenmiş ve başarıya ulaşmıştır. Deneysel olarak ilk olarak dişi develerde denenen yöntem sonrasında özellikle köle kadınlarda uygulanmaya başlamıştır. Hamile kalması istenmeyen kadın, ameliyat edilerek yani rahim kanalına yüzük benzeri bir metal takılarak bu sorun ortadan kaldırılmıştır.