Acaba o çağlarda şişman insan yok muydu sorusunu akla getiren bir durum. Tabi gerçek o ki elbet o dönemde de şişman insan vardı. Bu da gösteriyor ki ilk çağlardan beri sanatçılar estetik kaygisi tasiyorlardı.
haha, onlar insan figürü değil zaten tanrı figürü ama insan üzerinden ifade edilmiştir. semboliktir yani. mesela bir nehir var ve sen o nehri bir tanrıyla ifade ediyorsun gibi düşün.
ayrıca idealist formlarla yapılmış heykeller.( realist değil yani)
sonuçta tanrı mükemmeldir o halde görüntüsü de mükemmel olmalı kafasından giderek onları en ideal şekilde yapmışlardır.
Antik dönemde yapılan heykeller ve o dönemi yansıtan resimlerin hepsinde kadınlar geniş kalçalı ayva göbekli ve iridir.
Hatta o dönem selülit zenginlik belirtisi olarak görülmektedir.
antik heykellerden ziyade yunan heykellerinde görülür. kişiler kusursuz ve güzel olarak tasvir edilir. yaşlı bir adam dahi güçlü kaslarla resmedilir. altın oran heykellerin her noktasında kullanılır. ama roma heykelleri son derece gerçekçidir. ne iseniz o şekilde tasvir edilirsiniz. diğer medeniyetler de ise heykeller genellikle hayali ve doğa üstüdür. gerçekçi heykellere pek rastlanmaz. ve yunan ve roma heykelleri kadar da güzel ve gelişmiş de değillerdir. sebebi ise tamamen coğrafidir. yunanistan ve roma zengin mermer yatakları ile heykelciliğe ve mimariye son derece uygundur. bu yüzden kültürleri binlerce yıl hiç kayba uğramadan günümüze gelebilmiştir. aynı dönemin çağdaşı olan hititler'den ise kayalara kazınmış kabartma ve kerpiçten inşa edilmiş şehirlerin temellerinden başka pek bir şey kalmamıştır. keza sümerler'in akıbeti de aynı olmuştur. ama onlardan da geriye milyonlarca yazılı tablet kalmıştır...