antibiyotik

    66.
  1. antibiyotik hakkında yeni gelişmeler:

    antibiyotikler, bakterilerin sebep olduğu çoğu hastalıkların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılır. çoğu zaman önerilen dozdan daha fazla kullanılması, zamanla bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına yol açabileceği gibi, antibiyotiklerin etkinliğini de azaltmaktadır. bilinen yöntemlerle yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi ilaç endüstrisi için pek karlı bir iş değildir.
    yeni yöntem ve çözümler arayan ilaç endüstrisi; entomoloji(böcek bilimi) ve biyoteknoloji disiplinlerinin bir araya gelerek ortaya koydukları çalışmaları yeni antibiyotiklerin ekonomik üretimi için umut kaynağı olmuştur.
    birçok böcek türü her ortama adapte olabilme ve bu ortamlarda yaşamlarını sürdürmede oldukça yetenekli olmanın yanı sıra inanılmaz derecede güçlü bağışıklık sistemine sahiptirler. insan ve diğer canlılardaki bazı hastalıkların kaynağı olan bakteri ve mantarlar, bu böceklerde herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır. hastalıklara karşı mücadele yetenekleri iyi olan böceklerin salgı ve protein yapıları bilim insanları tarafından incelenmektedir. örneğin; uğur böceğinin bir türü olan asya uğurböceğinde sıtma ve tüberküloza karşı etkili olabilecek bir molekülü izole ettiler. yine arı kovanlarının tahribatına neden olan petek güvesi böceği, hastalık yapıcı patojenlere karşı mücadele edebilen bir salgı üretebilmektedir.
    böcekler üzerinde yapılan bu araştırmalar yeni antibiyotik üretiminde ve birtakım ilaçların geliştirilmesine çözüm kaynağı olacaktır.
    10 ...
  2. 106.
  3. doktorların yazmamakta direndiği ilaç. 10 gündür sürünüyorum. acile kadar gidip burun açtırdım. oksijeni iğne deliğinden çekerek akciğerlere atıyorum hala yazmıyor adam. basmış bana bir ibucold. neyse en son özele gittim . bir tahlil verdim meğer bakteriyel bir enfeksiyonmuş. antibiyotiğimi de aldım. yaşasın antibiyotikler.
    7 ...
  4. 52.
  5. yuttuktan sonraki 2 gün boyunca insan içine çıkılamayacak kadar berbat duruma getiren ilaç.
    6 ...
  6. 55.
  7. başlanınca bitirilmesi gereken şeyleri öğretmesi için güzel bir araç.
    5 ...
  8. 87.
  9. gelişmemiş, eğitim düzeyi düşük toplumlarda kullanımı yasaklanması gereken küf temelli maddedir. kullanımında belirli prosedürlere uyulmadığı takdirde, faydadan çok zarar getirecektir.
    antibiyotik tedavisi uzman hekimin belirlediği süre zarfı içerisinde ve düzenli kullanımla uygulanır, akabinde hastalığa neden olan bakteri ölür. yanlış ya da eksik kullanım sonucu tedavi süreci tamamlanmazsa sözkonusu bakteri ölmez, ölmediği için de söz konusu antibiyotiğe bağışıklık kazanır. bağışıklık kazanmış bakteri daha sonra farklı taşıyıcılara bulaşır, ve siz antibiyotik tedavinizi gereğince tamamlamış dahi olsanız başka bir taşıyıcının bünyesinde sözkonusu ilaca bağışıklık kazanan bakteri sizi yeniden hasta edebilir ve akabinde kullanacağınız ilaç da bir fayda sağlayamaz.
    bu ciddi bir konu, zira tüm insanlığı tehdit etmekte. ilaç sektörü durmadan yeni antibiyotikler üzerine çalışmalar yapıyor ve yeni antibiyotikler üretiyor da. fakat üretilen her daha güçlü antibiyotik, daha da güçlenmiş bakteriler demek. korkarım bir gün bakterilerin gelişimi önünü alamayacağımız bir düzeye gelecek ve bizim ilaç sektörümüz sınıfta kalacak. işte o zaman -sevdiklerinizi boğaz ağrınız geçti diye tamamlamadığınız antibiyotik tedavileriniz yüzünden kaybettiğinizde-, prospektüs okumayı anlayacaksınız.
    4 ...
  10. 3.
  11. zamanında kullanılmasi gereken ilaçlardır. eğer zamanında kullanılmazlarsa durum aynı şuna benzer.

    düsmanla savasan bir ordunuz vardır. ve siz de orduya mühimmat ve erzak sağlıyorsunuzdur. bu erzak ve mühimmat her 12 saatte bir bitmektedir. ve yenisi gelmesi gerekmektedir. siz eğer 13 saat sonra erzak ve mühimmatı ordunuza gönderirseniz ordunuzun cephelerini ve koordinatlarini ele geçirmiş bir tümen düşman askerine erzak ve mühimmat sağlamış olursunuz. böylece artık bir önemi kalmamıştır sizin erzağınızın ve mühimmatinizin gelip gelmemesi. ordunuz hızla geri çekilir ve uzun sure yine savaşir. ve eğer yenilirse siz de ölmüş olursunuz.

    tamamen böyle olmasa da durum bundan ibarettir.
    6 ...
  12. 43.
  13. ıv yapılınca taa omza kadar yakma etkisi olan ilaçtır.
    4 ...
  14. 27.
  15. tıp tarihinin morfinden sonra ki en büyük ve en önemli buluşudur.
    morfinden önce de olabilir emin olamadım bak şimdi.
    3 ...
  16. 96.
  17. Dünya genelindeki bilinçsiz kullanımı sonucu mikroplara karşı güç kaybeden ilaçların genel adı.

    Dünya Sağlık örgütü antibiyotik cephesindeki bu güç kaybını "küresel bir tehdit" olarak tanımlamıştır.
    3 ...
  18. 61.
© 2025 uludağ sözlük