senaryoda karakterler kahraman ve anti-kahraman olarak ikiye ayrılır. fakat bunun iyiler kötüler olarak anlaşılmaması gerekir. kahraman diye tabir edilen karakter hiç bir toplum karakterine aykırı değil, kendi halindeyken, anti-karakter ise bunun tam tersi, pek çok şeyi takmayan, toplum kurallarını hiçe sayabilecek karakterlerdir. kötü karakterler kahraman olabilecekken iyi karakterler de anti-kahraman olabilirler. senaronun akademik anlamda ayırdığı iki kavram böyledir.
mesela anti-kahraman için trainspotting'deki Renton karakterini örnek verebiliriz. hikayemizin baş rolündedir fakat bir anti-kahramandır. uyuşturucu bağımlısıdır, hayatı pek sallamaz.
veya daha ilginç bir örnek verirsek a clockwork orange*'daki Alex de large ise filmin en başında anti-kahraman iken film boyunca bir kahramana dönüştüğünü görürüz.
bunlar en sevdiğim anti kahramanlardır. sadece sempati duymakla kalmam, aşırı bir sevgi beslerim. mesela iron man i idölüm, deadpool u kankam, zoom u akıl hocam, snape i de öğretmenim olarak görürüm **
entry lere baktım ve kavram karmaşası yaşandığını gördüm.
Antikahramanlar filmlerde ya da romanlarda ana karakter olan kahramanların yanında olan beceriksiz yan karakterler değildir. Aksine bizzat baş rolde yer alan karakterlerdir. Bu yüzden antagonist karakterler asla antikahraman olmaz. onlar da protagonist karakterlerdir.
süpermen ya da spider man gibi kahramanlar gerçek yaşamda olmaz ve toplum olarak sadece hayran oluruz bu kahramanlara. Buna karşılık az önce entry girdiğim zebercet gibi karakterler için insanlar içten içe kazansın ister, içten içe sever çünkü kendinden bir parça bulur bu karakterlerde. Gerçi zebercet uç bir örnek olabilir çünkü kendisi kült bir protagonist karakterdir tüm sapık ruhuyla ama biraz zorlasak bu sözlükte bile bir zebercet vardır.
elric gibi meşhur bir anti kahraman ile kuyucaklı yusuf arasında mantık olarak ne fark var ki? işte tam olarak anti kahraman olmak budur.
kahramanlara sadece hayran olunur, anti kahramanlarsa sevilir çünkü öz yaşamında herkes biraz olsun anti kahramandır.