doksanlı yılların başından itibaren bir nesli kendinden merak ettirmiş, zamanla sadece simgesel bir kalıntı olarak kalmış, vurduğunda adamın kafasını dağıtacak güçte bilgi kaynağıdır.
bilgi içeren kitaplar takımı.bir ciltlik bir ansiklopedi olmaz,ya da "şurda şu ansiklopediyi getir" denmez,"ansiklopedinin şu cildini getir" denebilir.
2003e dek evimizde bulunan ve kardeş okul organizasyonu ile dopdoğu'da biyerlere gönderilen örneği için;*
a-ame
ame-bağ
bağ-buz
buz-den
den-evr
evr-gün
gün-ira
ira-kız
kız-mek
mek-pan
pan-sal
sal-zwr
şeklinde belirtilen harfler aralığında ve hürriyet gazetesinin meşakatli kupon biriktirimi sonucunda elde edilen, 12 adetten oluşan kalın bilgi kitaplarıdır. *****
yıllar önce antredeki kitaplığın bütün raflarını süsleyen olağanüstü bilgiler topluluğudur kendileri. harf harf ciltlenmiş, yine harflere göre sıraya dizilmişlerdi. gün içerisinde gözüme ne çarparsa itinayla bulur ve okurdum. ebeveynlerimin, kardeşlerimin, arkadaşlarımın isimlerini falan arardım. iyiydi, hoştu, kraldı meydan larousse.
bir zamanlar evlerin vitrinlerini süsleyen, hatta evlere vitrin, salon takımı alırken ansiklopedi koyma rafı olanının tercih edilmesine neden olan, o raflar doldurulsun diye en okumayacak insanların dahi evlerine aldığı, bunların içinden bir bölümünün de olsa "ulan bi bakayım ne varmış şunun içinde" diyerek eline alıp bilgiye boğulduğu kalın kitaplar bütünü.
hiç unutmam evimizdeki ansiklopediler tümilköğretim hayatım boyunca ödevlerimde en büyük yardımcılarım olmuştur.
dünyayı bizlere tanıtmıştır ansiklopediler. bir meydan larusse, temel britanica, hayat ansiklopedisi, ana britanica...
sonracıma genel kültür ansiklopedilerine ek olarak çeşitli teknik ve tarihi ansiklopediler, atlaslı coğrafya ansiklopedisi vesaire...
şimdilerde yerini vikipediye bırakmıştır ansiklopediler...
zaten şimdi salon takımlarında öyle kitaplık raflı ürünler de tercih edilmiyor, dul karı beslemesi gelinlik kızlar gümüşlüklü salon takımlarını tercih ediyorlar ekseriyetle.
sanırsın babalarının gümüş madenleri var. tabii bu durumda parayı yatırıyorlar gümüşe, çanağa çömleğe...
uf çok mu uzattık ne?
sözün özü, ansiklopedi iyidir, hoştur, güzeldir.
ansiklopedi başlı başına kültürdür.
ha pahalıdır orası ayrı, zaten artık gazeteler de kuponla vermiyor. kim kitabevine gidip ansiklopedi alacak ki?
bu kültürde insan kaldımı ki?
evet ansiklopediler pahalıdır son tahlilde. ama gümüşlükler de pahalıdır...
gazetenin verdiği saman kağıda basılı dandik ansiklopedilerden kurtulmak için anneyle yapılan mücadele galibiyetle sonuçlanır. dışarı çıkartılan kitapları gören komşu kadın "abla dolap kitaplarını atıyosan bana verirmisin" der. akabinde şaşkın bakışlar ve beyinde yankılanan "dolap kitabı ne lan" repliği eşliğinde bir an dumur olunur, derken aynı dili konuşan anne atılır. "al kızım al bu manyak atıyor bunları al bari vitrine koyarsın" der.. **
Diderot ve d'Alembert'in Ansiklopedi'si, kendinden önceki aynı türden yapıtlardan, hem biçim hem de içerik bakımından nitel olarak ayrılır. Bu Ansiklopedi'nin biçimsel özellikleri arasında, kendisinden önce pek az örneği olan abece düzenine göre gerçekleştirilmesini, hacmi bakımından Zedler'in altmış sekiz ciltlik Universal Lexicon'u (1732-1750) dışında kendinden önceki bütün ansiklopedilerden daha büyük olmasını, iki yüzden fazla yazın adamı ve bilginin katkısıyla hazırlanmasını sayabiliriz. **
Belli bir yönteme göre düzenlenen, bilim, sanat ve uğraş dallarının tüm bilgilerini ayrıntılı olarak bir arada bulunduran, genellikle birkaç ciltten oluşan kitap, bilgilik.