yıllar önceden insanların yararlandığı bilgi kaynağıdır. ama hala meraklıları vardır bence. sabah gazetesi de meraklıları için 69 kuponla ansiklopedi veriyor. nostaljiyi yaşamak isteyenler için güzel seçenek. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2122905/+
babam özenle saklamış durur hala kitaplıkta, az ödev yapmadık ansiklopedilerden. sabah gazetesi temel islam ansiklopedisi veriyor bu sefer ben babama alacağım.
1. bütün branşlardan veya tek bir branşa sınırlı olarak bilgi sıralaması ve özetlemesi için kullanılan referans çalışması. basılmış olanların geçerlilikleri artık yoktur, yerlerini internet ve dijital ansiklopedilere bırakmışlardır. (bkz: dijital ansiklopedilerin yükselişi) genelde alfabetik bir şekilde maddeler halinde sıralanırlar. profesyonel amaçla kullanılanların neredeyse hepsi birden fazla ciltten oluşmaktadır.
Çocukluğumda tank hastasıyım. Ansiklopediden Tanka bakarken hoooop gözüme tabanca ilişiyor. Hoooop ordan revolvere bkz vermişler hemen r cildini kapıp sonra bakmak üzere kenara koyup tankı açıyorum. Tiger’lar, leopard’lar, merkava’lar derken Kıbrıs’ta dağa çıkarılan tank geliyor sonra. Gururlanıyorum.
Aradan yıllar geçiyor tnk. Astgm’im artık. etimesgutta zırhlı birlikler okulunda ilk kez tank görüyorum(haliyle başka nerde göreceksin) o kadar mutluyum ki o an dokunurken ellerim titriyor. Sanki ansiklopediden Çıkmış da gelmiş. Hayat güzeldir filminin son sahnesinde tank gören çocuk gibi heyecanlıyım.
çocukluğumuzda gazeteler kuponla ansiklopedi verirdi. gazeteler tiraj için vermiş, alan da vitrin süsü olsun diye almış olabilir ama biz bundan çok faydalandık be. şimdi ise bilgi kaynağı wikipedia falan yasak, nerden nereye... kafanıza meydan larousse kadar taş düşsün! ağırdır ha;)
zamanında neredeyse herkesin evinde bulunan, okumaktan ziyade dekoratif bir eşya mantığıyla alınan kitap silsilesi. gazeteler kuponla veriyordu bir zamanlar. hatta pazarlamacılar kapı kapı dolaşıp fahiş fiyatla geçirmeye çalışıyordu millete.
çocukluğumda evimizde olanları hatırlıyorum da, sayfalarını karıştırır, kimisinin resimlerine bakar, merak edip te okumazdım. bir tek yıllık ödev hazırlarken kullanmıştım. aslında şimdi olsa yine baştan sona okuyacağımı sanmıyorum. çünkü epey sıkıcı olurdu. fakat merak ettiğin bir kişi ya da konuyu öğrenmek bazında tabii ki okunur. zaten mantığı da odur.
internet bu denli yaygın değilken bilgi için başvurulan yegane kaynaklardı. alfabetik sıraya göre ilerler, derinlemesine olmasa da genelde ihtiyacı karşılayacak denli bilgi içerir. eğer akademik bir araştırma içerisinde iseniz sizi kesmeyecektir. genel ansiklopedilerin yanında sağlık ansiklopedisi gibi tematik olanları da mevcuttur.
neticede ansiklopediler gözümüze çarpmıyor artık. sağa sola dağıtıldılar. artık tuşların ardında hayvan kadar bilgi var.
bütün bilim kollarının en önemli yanlarını toplu olarak göz önüne seren kitaptır. Eski yunancadaki «enkuklospaideia» kelimesinden gelir. Bu kelime (en = içinde, . kuklos = daire, paideia = öğrenme) «bilgi çemberi» demektir.
insanlar gerek kendileri, gerekse çevreleri üzerinde bilgi sahibi olmaya başlayınca, bildiklerini yazarak kendilerinden sonra geleceklere bırakmayı, bilgilerini başkalarına da öğretmeyi düşündüler. Böylece, binlerce, yüz-binlerce kitap yazıldı. Bu kitaplarda bilgiler pek dağınık bir halde bulunuyordu. Bir konu üzerinde bilgi almak isteyen biri, büyük güçlüklerle karşılaşıyordu. işte, ansiklopedi buluşu bu ihtiyaçtan doğdu. insanın o güne kadar edindiği bilgilerin en seçme yanlarını bir araya toplayarak, derleyerek toplu bir başvurma kitabı meydana getirmenin çok yararlı olabileceği düşünüldü
Ansiklopediler aradığımız her konu üzerinde bizlere toplu bilgi verirler. Zihnimizi kurcalayan «Kim?», «Neden?», «Nasıl?», «Ne zaman?», «Nerede?» gibi soruların karşılıklarını ancak bir ansiklopedide bulabiliriz. Sözlükler yalnız kelimelerin anlamını verdiği halde, ansiklopediler konuyu doğrudan doğruya işlerler; gerektikçe de (bu maddenin başında olduğu gibi) kelimenin anlamını verirler. Ansiklopediler öğrenim bakımından çok yararlı sayıldıkları için, bugün bütün okullarda, kitaplıklarda, evlerde bulundurulmaları âdeta zorunlu hale gelmiştir. Zamanımızda büyük ansiklopediler her yıl gözden geçirilerek yeniden basılır, bir çok maddeler üzerinde yeni bilgiler verilir.
bir dönem gazetelerin kupon karşılığında verdiği, ev sahiplerinin dolaplarına dizdikleri ve bugün halen bir konu hakkında en doğru ve detaylı bilginin elde edilebileceği kaynaklardan biridir. ancak internetin yaygınlaşması sonucu eski önemini yitirmiştir.