bazılarının evde okuyacak kitap kalmadığı için, bazılarınınsa kültürlenmek(!) için yaptığı iş.genellikle ansiklopedinin orada burda dağıtılmış olarak bulunduğu evlerde görülür. çoğu zaman eve misafir geldiğinde toplanmış olsalar da siz ansiklopedinin üstünde toz olup olmadığına bakarak şıp diye ''vah yazıık!'' deyip demeyeceğinize karar verebilirsiniz.
çoğu zaman ansiklopedinin içerisinde bulunan dinazor resimlerinin dikkat çekmesi sonucu kaza ile meydana gelen olaydır. amaç kültürlenmek falan değildir efendim. yalnış biliyorsunuz siz.
başlarda ağzın suyu akarak başlanılıp iştahla okunsada aradan geçen 15dk sonunda beyin alakasız farklı bilgilerin hücumundan dolayı dumur olur çöle döner.
kim 500 milyar ister gibi bilgi yarışmalarından bir şeyler elde etmek amacıyla yarışan yarışmacının, yarışmadan eli boş dönüp, saftirik insanlardan "ahahaa bi şu soruyu bilemedin" gibi tepkiler almamak için yapması muhtemel (olasılığı % 21,2563 civarı*) döt kurtarma korkusudur.
Cocuklukta yapilirsa eger faideleri zamani geldiginde daha iyi anlasilacak olan aktivitedir. O taze kafa ile edinilen her bilgi ne kadar zaman gecerse gecsin unutulmuyor ve hic umulmadik zamanlarda ise yariyor.
bir çok kişinin isteyerek yapmamasından dolayı, o bir çok kişiye, anlamsız gelen oldukça yararlı aktivite. aslında şunu da anlamak gerek en baştan, istemeden yapılan bir şey kişiye ne kazandırır?
benim ansiklopediyle tanışmam biraz kaderin cilveleri sayesinde oldu. ilkokul 3. sınıf'a gittiğim senenin yarıyıl tatilinde, karnemdeki notlar, aile standartlarının biraz altındaydı. bizim ailede nedense, 4'ün altında notun olunca başarısızlık abidesi sayılıyordu. bu olayın üstüne giden yakın akrabalar, zeki ama çalışmıyor rütbesini omuzuma işlemişlerdi. ben de çocuk olmanın vermiş olduğu gazla "hepinizin yüzünü kara çıkaracağım" diye ant içmiştim.
babamın zamanında kıraathane işletmesinden dolayı evimizde bir sürü ansiklopedi bulunuyordu. meydan larousse, gelişim hachette, gelişim ansiklopedisi, peygamberler tarihi ansiklopedisi, dini terimler sözlüğü, temel britanica, genç larousse, islam fıkhı ansiklopedisi, hadis ansiklopedisi, islam alimleri ansiklopedisi'ydi bunlar. ama hiçbiri okunmuyordu gerçekten kimse tarafından. gelişim hachette'den başlayarak a harfinden okumaya giriştim. derslerimle hiç bir alakası olmayan bir çok başlık, konu okudum. bu şartlanmayla belgesellere karşı kısa sürede yakınlığım oluştu. çizgi filmleri bırakıp belgesel izler olmuştum. belgeselde anlatılan konuyu ansiklopedide bulup karşılaştırmaya başlamıştım. daha sonra baktım bu böyle olmuyor, ansiklopediyi kullanmasını öğrendim. kısaltmaların anlamı, alfabetik sıra kullanımı gibi. okudum, okudum, okudum... yarıyıl tatili bitti, ben hala okumaya devam ediyordum. gezegenler, yıldızlar, uzay, evren, sonsuzluk, mekanizma, elektronik, bitkiler, böcekler, icatlar, coğrafya, tarih, hangi ülke nerede, nereden gelmiştir, metoorolojik olaylar, savaşlar, dinler, ırklar, soğuk savaş, darbeler artık bir çoğunan haberdardım bu konuların. benden habersiz gelişen bir çok meselenin farkındaydım artık.
sene sonunda notlarım daha iyi olmuştu ama ansiklopedinin pek yardımı olduğunu söyleyemem bu konuda. zira, ansiklopediden aldığım bilgilerin meyvelerini şimdi topluyorum, ve her sorumun cevabını ansiklopedilerde detaylı bir şekilde bulabileceğimi de biliyorum.
baştan sona okuyabilmek için sağlam bir irade ve aynı sağlamlıkta sabır gerekir.
bilgi hamallığına giriş 101 manasındadır. şayet, zamanı gelince o bilgiyi kullanabilecek derecede fil hafızası varsa tadından yenmez. kalabalık ortamda dikkat çeker. göt kaldırır.
çocukken ve bir pc'ye de akıllı telefona da sahip değilken kesinlikle sevdiğim bir eylemdi. alfabetik sıraya göre dolaşırken ilgimi çekenleri okur, çekmeyenleri atlardım ve özellikle resimler falan hoşuma giderdi.
benimki temel britanica'ydı, eski, kırmızı kapaklı olanından. zaten yıpranmış olan ciltleri biraz daha kullanıldıkça iyice dökülmeye başlamıştı. ben de çıkan yerlerini evdeki artık kumaşları kesip kaplayarak onarımdan geçirmeye çalışmıştım, * biraz daha kullanılabilir hale gelmişti ve biraz daha kullanmıştım.
sonrasında da attık hepsini, mal gibi.
şayet bir gün büyük kütüphaneye yolum düşerse, kesinlikle temel britanica' nın eski tasarım
kırmızısından olup olmadığını soracağım. ve de göz göze gelmek istediğim birkaç başlık var hatırımda kalan..
A ile başlayıp inat edip z'ye kadar tüm maddeleri okuma inadı buralara kadar getirdi. Üstüne bir de sözlük okuma eklendi. Her bir kelime, madde içinde bir evren barındırıyordu. Beynin hava almasına neden olabilecek şeylerden biridir. Son zamanlarda her kitap, dergi, gazete, yazı da eklenince ama ben tüm bunlara vakit bulamıyorum serzenişine neden olur.