emile durkheim'in ele aldığı şekliyle, organik dayanışmanın hüküm sürdüğü toplumlarda baş gösteren, örf, gelenek ve göreneğin anlamını yitirdiği durumlarda gerçekleşir.
bir diğer adı, kuralsızlaşmadır ancak bu kuralsızlık; hukuk alanında değil, sosyolojik alandadır.
En kısa tanımı 'toplumsal yabancılaşma' olan terimdir. Birey toplumdan soyutlanır, ümitsizliğe kapılır ve yalnızlık duygusuna yenik düşer. intihar ve suç buna bağlanır çoğu zaman. Hatta Cyber-punk akımının distopyasında da öngörülür bu kavram.
anomi, bir kuralsızlık, normsuzluk duygusu olup intihar ve suç gibi yıkıcı davranışları sonuçlar. kayıtsızlık, kargaşa, düş kırıklığı, yabancılaşma ve ümitsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. mertona göre ise, gerçekleşmeyen istek ve arzular kişilerde sapıcı davranışlara ve topluma hakim olan ahlak reddine, anomiye yol açar.
Bir toplumda normların etkisini, geçerliliğini yitirmesi, değer ve normların hiyerarşisinin bozulması gibi durumlara anomi denir. Kuralların geçerliliğini yitirmesi ve herkes tarafından benimsenecek toplumsal bütüne bağlayan bağların kopması durumudur.
durkheim in toplumsal dönüşüm modeline göre, organik toplum modelinden mekanilk toplum modeline geçiş sürecinde bireyin değişen konumuna uyum sağlamak yaşadığı geçiş sancısı, şiddet, alkolizm, suç oranı gibi dengesizliklerin artması.
Konuşmada kelime bulamama veya bir objeyi isimlendirme bozukluğudur. Konuşmada duraklama, atlama, yanlış veya benzer kelime seçme şeklinde konuşma olur.
robert king merton'a göre anomi sosyolojik bir açıklamayı gerektiren kültürel ve yapısal bir sorundur. anomik koşullarda birey toplumu yöneten/yönlendiren liderlerin kendi ihtiyaçlarına duyarsız kaldıkları sonucuna varır, toplumsal hedeflere ulaşmanın imkansız olduğunu düşünür, bireyde boşluk ve hiçlik duygusu ortaya çıkar. bu da kaçınılmaz olarak kişiyi isyana ve suç işlemeye yöneltir.