Roma'da yapılan yeni bir araştırmaya göre; 34 sağlıklı kadından alınan anne sütü örneklerinden %75'inde mikroplastik tespit edilmiş. Pek de şaşırtıcı bir durum değil. Soluduğumuz hava, yediğimiz yemek...
kadının çocuğunu beslemek için memelerinden gelen besleyici beyaz sıvı. yeni dünyaya gelen çocuğun hayatını devam ettirebilmesi beslenmesine bağlıdır. bebek için iyi beslenmede en önemli besin kesinlikle anne sütüdür. bu süte basit bakmak yerine, bilimsel ve gerçekler ışığında bakmak hem anne hemde bebek için çok önemlidir. çeşitli tıp makaleleri ve tıp doktorları bilimsel ve gelişimsel olarak anne sütünün önemini vurgulamaktadır.
anne sütünü basit bir sıvı olarak görmemek gerekiyor gerçekten. eğer anne sütü, yeterli mikdarda geliyorsa, çocuğa ilk altı ay hiçbir ek gıda vermeye gerek yoktur. anne sütü, çocuğun gelişimi için gerekli bütün maddeleri içinde barındırmaktadır zaten.
anne sütü yeni doğan bebeğin en ideal besinidir. 1970’lere kadar suni mamalar ve inek sütü ile beslenme giderek artmışsa da, günümüz son yıllar içinde anne sütü ile beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmıştır her yönden. ve bu doğrultuda anne sütüne verilen önemde artmıştır.
bu sütteki proteinlerin hazmı oldukça kolaydır. inek sütündekilerin ise daha zordur. inek sütünde, iyi kaynatılmadığı takdirde allerjiye (egzama, ishal, kansızlık) yol açan bir madde (yani lakto globülin) vardır. anne sütünde ise böyle bir madde yoktur. anne sütünde laktofferin isimli bir madde, bağırsaklarda mikropların çoğalmasını önler ve vücut için gerekli olan demirin daha kolay emilmesini sağlar. inek sütünde ve hazır mamalarda ise böyle bir madde yoktur.
ayrıca anne sütünde, bebeği mikrobik hastalıklara daha dayanıklı hale getiren immünglobulinler ve lizozim isminde bazı maddeler vardır. inek sütünde ise bu maddeler yoktur.
anne sütü ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenmeyen bebeklere oranla daha az ishal oldukları bir gerçektir. çocuk için enerji kaynağı olan laktoz isimli madde, anne sütünde inek sütüne oranla daha fazla miktardadır.
anne sütündeki mineraller (kalsiyum, fosfor vs) yeterli ve dengeli olduğu halde, diğer sütlerde bu
denge yoktur.
anne sütünün yağı, inek sütünden oldukça üstündür. linoleik asit isimli madde, anne sütünde bulunur ve bu asit bulunmadığı hallerde çocuğun büyümesi yavaşlamakta, ciltte kuruluk ve kalınlaşma olmaktadır.
anne sütünün yağı, kolay hazmedilmektedir. çünkü bu hazmı kolaylaştıran lipaz isimli madde, süt mideye inince etkili olmaktadır. halbuki mamalarda ve diğer sütlerde bu madde bulunmamaktadır.
ilk beş günlük anne sütü “ağız” (tıp dilinde kolostrum) çok zengin bir gıdadır. kolostrumda, çocuk için çok önemli olan laktoferrin ve bifidium veya diğer adıyla bifidus faktörü bol bulunmaktadır.
çocuğun emzirilmesi anne sağlığı açısından da önemlidir. yapılan araştırmalar göstermiştir ki, meme kanserleri, çocuklarını emzirmeyen kadınlarda, emzirenlere oranla daha fazladır.
çocuk dünyaya geldikten sonra, iki saat içinde anne, çocuğunu emzirmelidir. böylece anne sütünün gelmesi oldukça çabuklaşmaktadır. süt dönemindeki çocuklarda böbrekler tam fonksiyon göstermediği için fazla tuzun atılması ancak fazla su atılması ile olur. fazla tuz alınması çocuklar için tehlikeli olan su kaybına sebeb olabilir. anne sütündeki tuz ve mineral miktarı inek sütünün üçte biri kadardır. eğer annenin sütü yoksa veya miktar olarak yetersizse ve bir doktor tarafından karar verilmişse (çocuğun kilo almadığı tesbit edilerek) ancak o zaman uygun ölçüde hazırlanmış mama ve inek sütü verilmelidir.
anne sütüyle beslenenlerde, ilk aylarda pişik, grip, farenjit ve süt allerjisine, ilerleyen yaşlarda da astıma daha az rastlanır.
bütün bunlardan başka, çocuk ruh sağlığı için önemli olan anne-çocuk sevgi ve yakınlığı kadının çocuğunu emzirmesi ile başlar. çocuğun ileride bağışıklık sisteminin güçlü olması adına, mutlaka yeni doğanlar o süreler içinde anne sütü ile beslenmelidir.
gün geçtikçe bebeğin alması gereken besin oranları farklı olduğu için anne sütü içeriği de değişir.
her annenin sütü kendi bebeğinin ihtiyaçlarına göre birbirinden farklıdır.
bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir,hastalık risklerini azaltır.
anneyi meme kanserinden korur,annelik duygusunu arttırır ve anne için doğal sakinleştiricidir.
ilk 6 ay bebekleri sadece anne sütü ile beslemek gerekiyor.
sonra da, farklı metodlar ile annenin süt vermesi 2 yıla kadar uzatılabiliyormuş. deniyor ki bu, bir çok enfeksiyonu ciddi oranda ortadan kaldırıyor, anneden çocuğa hiv geçmesi riskini azaltıyor.
wikipediada konu hakkındaki ingilizce kaynaklardan en rahat anlaşılır bilgiyi alabiliriz. çok sayıda araştırma bu bilgiyi doğrular nitelikte. ilk kez 1993 yılında fark edilmiş bu olumlu etki. http://en.wikipedia.org/wiki/Breastfeeding
bebeğin ihtiyacı olan herşeyi içerir. yani bebek bir aylıkken anne vücudunun ürettiği sütle bebek 6 aylıkken annenin ürettiği süt birbirinden farklıdır. o yüzden süt bankacılığı falan gereksiz işlerdir.
bebek ağlamaya başladığında annenin vücudu refleks olarak bunu üretmeye başlar ve sütler göğüslere saldırır.
belki tek başına allah u zülcelal in varlığına delil olan rahmettir. ya bütün organlar akıllı, şefkatli olacak ve her hücre profesör gibi kanı süte çevirmeyi bilecek yada allah hazretlerine teslim olunup bu şefkat sıvısını allah a verecek.tabi muzaaf bir eşşek değilse adam.
sütü kısıtlı olan annelerin veya bebeğinden belli bir saat uzaklaşacak olan annelerin biberona sağdıkları ve belirli bir süre bekledikleri taktirde biberonun en altında su, ortada süt ve en üstünde yağ fazlanmasını gözlemleyecekleri süttür. doktorların bebeklere ilk 6 ay su vermenin gereksizliğini vurgulaması da bundandır; anne sütünde hem su hem yağ vardır bebeğin yararlanacağı. **
ha bunun ilk sütüne "kolostrum" denir. lisede kopya çekeceğim derken kolostrum yazacağım yerde "kara süt" diye anlamış ve öyle geçirmiştim kağıda. bu da böyle bir anımdı işte. ah "ilk süt" aah diyorum şimdilerde. büyük rezillikti.