babasına atfen isimlendirdiği aleksiad adlı eseriyle dikkat çeken bizans prensesi. eser tarihi bir çalışma olmakla birlikte duygusal ve edebi derinliğe de sahiptir.
Bizans imparatoru Aleksios Komnenos'un istanbul doğumlu kızı Anna Komnena, Zamanının coğrafi, felsefi, mitolojik ve edebi eserlerini çok iyi öğrenmiş bir tarihçidir ve on beş kitapçıktan oluşan Aleksiad adlı eser yazmıştır. Bu eser olmasa belki de biz bugün Çaka Bey ile ilgili bilgiler bu kadar ayrıntılı bilinmeyecekti. .
Antik Yunan dilinin Attic diyalektinde yazmış olduğu, genel olarak babasının dönemini anlatan ve Bizans tarihi araştırmaları yapanlar için temel bir kaynak oluşturan Aleksiad adlı eserin sahibi; Sokrates, Homeros, Polibius gibi dönemin yazarlarına hâkim bu prenses, kendisine koca olarak dönemin ünlü tarihçisi Niceforo Brienio'yu seçmiştir.
Kendisini babasından sonra ülkeyi yönetecek olan kişi gibi görmesine rağmen imparatorların erkek olması gerektiğine inanılan bu dönemlerde tahta küçük kardeşi II. Yannis' in geçeceğini anlayınca, babası hasta yatağında can çekişirken, annesiyle birlik olup kocasını imparator yapmak istemiş ve bunda da başarılı olmuştur.
Ancak kocası bu unvanı reddedip imparatorluğun gerçek sahibi II. Yannis'tir deyince, Anna: "Tanrı cinsiyetleri şaşırdı, aslında o benim karım olmalıydı" diyerek tarihe geçmiştir.
Kardeşi ise tahta çıkar çıkmaz ablası Anna'nın kocasını konsey üyesi seçip, ablası, annesi ve onları destekleyen kız kardeşini bir manastıra sürgün göndermiştir. 1118 yılından 1148 yılına kadar bu manastırda yaşayıp burada ölen Anna Komnena, ünlü eserini bu inzivada tamamlamıştır.
" barbarlar, hünerli aktörler onun acılarıyla dalga geçtiler. gut hastalığı alay konusu haline geldi. doktor ve hemşire gibi rol yaptılar ve imparator u bir yatağa yatırarak onunla dalga geçtiler ve bu çocukça gösteride kahkahalar attılar. "