-Adam çok düşünceliydi.
-Onun sana çocuk gibi davranmasından hoşlanmıyorum.
-18 yıl önce yaşanan olayları yazmış,
gibi sağlam örnekleri pek çözülemeyen gramer konusudur.
22.12.2010 tarihinde milliyet.com.tr nin anasayfasındaki "kiminle evlendiyse öldü" başlığı, anlatım bozukluğuna çok güzel bir örnektir. bu cümleden evlenen kişinin ölüp ölüp dirilen bir necromancer olduğu sonucu da çıkartılabildiğinden anlatım bozukluğu vardır. doğrusu "evlendiği herkes öldü" şeklinde olmalıdır.
şimdi örnekler bunlar. birincisinde, bir "o" var ve kitabını almış. ikincisinde "o" işaret sıfatı kullanımında. buraya kadar bi şey yok. ama ikincisini anlatım bozukluğu diye veriyorlar. neden? çünkü virgül eksikliği varmış. iki anlam çıkıyormuş bu ifadeden. bence bir anlam çıkıyor. o da, "o kitabını" aldı. yani işaret sıfatıyla kullanıldığı biçim. yani virgül eksikliği diye düşündüğümüz olay, saçma bir şey çıkarmıyor ki meydana. bizim ikinci anlamı, yani "o, kitabını aldı" cümlesinin anlattığını anlamamız için, kendimizi zorlamamız gerekiyor. niye zorla anlam çıkaralım ki? ortada bi anlam var ve bunu anlamamız gerekiyor. bu cümleyi yazan kişi ikinci anlamı anlatmak isteseydi oraya virgül koyardı. bunu dediğim zaman, konuşarak örneklendiriyorlar bunu. e tama konuşarak örneklendirince bi sakatlık var ama noktalama işareti dediğimiz şey, yani 'yazı dili' dediğimiz şey boşuna mı var? o işaret varsa, kullanılacak. e bu kullanılmadığı zaman, bi de kullanıldığı halini bize düşündürtmeleri saçma değil mi?
şahin k filmlerindeki repliklerin neredeyse tamamı anlatım bozukluğuna örnektir. ben üniversiteyi şahin k eğitim cd leri ile kazandım. bizzat kendim. şahsen.. (dikkat ediniz,entry de anlatımı sonlara doğru güçlendiriyorum!)
günlük hayatta kesinlikle uyulmayan kuralların ihlal edilmesi olayı. bok varmış gibi her öss'de de çıkar. zaten zayıf nokta burasıdır. çoğu kimse cümleleri anlatım bozukluğu ile beraber kullandığı için cümle garip gelmez.
Sıkça yapılan anlatım hatalarıdır. oldukça kaliteli soruların da çıkabildiği sınav sorularıdır. günlük yaşamdan yanıt bulmaya çalışılınca ikileme düşülen dikkat isteyen konudur.
hayretle ve sevinçle dinlediğim konudur. hayret ederim, doğru gibi gelen yanlışlara...
türkçe'yi bu kadar yanlış kullanıp, doğru anlamamız, saadetimdir.
Derslerle pek de alakası olmayan Trabzonlu bir arkadaşım üniversiteye hazırlık için aldığı Türkçe soru bankasında anlatım bozukluğu testine bir göz atar. ilk soru: "aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır."dır. şıkları okuduktan sonra bana döner ve der ki "ha bunların hepsi birbirinden güzel cümlelerdur, nasıi iştur bu yaa??". anlatım bozukluğu dendiğinde direkt kendisi gelir aklıma.
bu konuyu anlatırken kendi konuşmalarınızdan bol bol örnek verebileceğiniz, sinirden gülme krizlerine girdiğiniz, bir an gelip konuşmaktan vazgeçirten, ilginç bir dil ve anlatım dersi konusudur.
ne........ ne....... kalıbından sonra yine olumsuz bir eylem kullanırsanız çıkan anlam olumludur olumsuz değil.
örneğin; ben ne futbolu ne basketbolu oynayamam. olumsuz bir anlam vermez tam aksine bu iki oyunu da oynayabildiğini anlatır halbuki ben ne futbolu ne basketbolu oynayabilirim denirse anlam olumsuzdur kişi basketbolu da futbolu da oynayamadığını anlatır ama biz de cümlenin sadece sonuna bakılıyor ama cümle bütündür.