benim için türkiye'deki sağlık sekterünün dibine vurduğunu bir kez daha gözler önüne sermesine sebebiyet veren bir hastalıktır, teşhisi yaklaşık 3 senede koyulabilmiştir, gidilmedik özel hastane, prof kalmamıştır. bir servet harcanmıştır. kronikdir tedavisi şuan için malesef mümkün değildir ancak ilerleyici bir romatizmal hastalık olduğu için ilerleme önlenebilmektedir. tabi belinizi doğrultmayı başarabilirsiniz.
Ankilozan Spondilit (AS) özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Tanı Modifiye New York kriterlerine göre konulur. AS de ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır.
AS'de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.
Genetik yatkınlık AS'nin bilinen özelliklerindendir. HLA-B27 doku antijeni beyaz ırkta % 95, Afrikalı siyahlarda % 50 pozitiftir. HLA B27 pozitif AS'li babanın HLA-B27 pozitif olan çocuğunda AS gelişme riski %25 dir. Yani ailede birden fazla AS li olabilir.
yaklaşık 10 yıldır benimle olan insanı zaman zaman çileden çıkartan, sabahları yataktan sağa sola tutunarak kalkmanıza sebep olan, ağrılı(yok böyle bi ağrı) romatizmal hastalık.
genelde genç erkekleri tutan omurgalarda radyolojik olarak bambu kamışı görüntüsü veren kronik hastalıktır. nedeni tam bilinmez ama bazı immunolojik markerların pozitif olduğu , bu hastalığın tam anlamıyla genetik değil ama aile hikayesine bağlı olduğunu düşündürmüştür. hasta zamanla öne eğilmeye başlar ve doğrulması zorlaşır. kadınlarda görülmesi nadirdir. gözde de üveit bu hastalıkla beraber görülebilir.
nedeni tam olarak bilinmeyen, ağrılı, ilerleyici, romatizmal bir hastalıktır. çeşitli nedenlerle tetiklenip ortaya çıkabilir.
Tipik belirtileri şunlardır :
Haftalar ya da aylar içinde yavaş yavaş artan bel ağrısı ve sertlik.
Gün içinde hareket etmekle ya da egzersizle azalan sabah sertliği ve ağrısı. Egzersizlerden sonra daha iyi, istirahatten sonra daha kötü hissedilmesi (mekanik karakterli bel ağrılarının tersine -sözgelimi bel fıtığı-).
3 aydan uzun süredir belirtilerin varlığı.
Özellikle erken dönemlerde, kilo kaybı.
Yorgunluk.
Ateş ve gece terlemesi.