o kadar uzun boyları oluyor ki bu cinslerin... bizimkisi zıplayarak kapı açıyordu. kapıların tepesinde enine doğru yatıyordu. koltuklardan birini sahiplenmiati ve kimseyi oturtmuyordu.
Öyle böyle değil aşırı tatlılar. Özellikle sarmanları. Hem gocamanlar (aslan yavrusu gibi) hem de uysal, sevecen ve sırnaşıklar. Gece sarılıp uyuyun şu yumuş yumuş kedilerle ve güne neşe ile uyanın. Garantisini de veriyorum. *
insanları neredeyse %100 anlayabilen bir kedi türüdür. Gel dersin gelir dur dersin durur. Kendisine aşık edecek kadar sevdirir bu gıcık şeyler. Ben bunu yolda buldum yavruydu, hayvan barınağına bırakmak için arabaya aldım ve yol boyunca kucağımdan inmedi, hep gözlerimin içine baktı. Sonra eve aldım. Meğer bizimkisi kendine 3+1 ev bakıyormuş ve beni kullanmış. ismini " mutlu " koydum. Siz siz olun, gözlerine bakmayın. Bir bakmışsınız eve çöreklenmiş. Seviyorum ulen seviyorum!
Ankara kedisi, dünyaca tanınan bir kedi ırkıdır. Anavatanı Anadolu olan Ankara kedisi, en eski uzun tüylü kedi soylarından birisidir. Kuzenleri Van kedileri kadar kıpır kıpır değildir. ilgi görmeyi severler.
Ankara kedisi doğal bir türdür. Ülkemizin ulusal hazinelerinden biri olarak görülür. Roma dönemindeki adı Angora olan Ankara şehrinden ismini alan bu kedicik, zarif desenli ve uzun postludur. Bu kedilerin hala iç Anadolu bölgesindeki bazı köy ve kırsal alanlarda gezmekte, yüzyıllardır neredeyse hiç değişikliğe uğramadan dolaşmakta olduğu rivayetleri vardır. Ben hiç rastlamadım.
içgüdülerine bağlı ve son derece zeki hayvanlardır. Günümüzde, özgür yaşamak yerine insanlarla yaşamaya alışmış olsalar da, kendilerine özgü güçlü kişilik özelliklerini korurlar. Bir Ankara kedisi beslemiş ya da görmüş olan biri bu gerçeği bilir.
Ankara kedileri çok zeki, cesaretli, atletik ve sahiplerine bağlı kedilerdir. Çok asil bir duruşları vardır. Hırçın kuzenleriyle (Van) kıyaslandıklarında genellikle iyi huyludurlar ama zannetmeyin ki çok da munis karakterleri vardır. Kızdıkları zaman çok inatçıdırlar. Sudan pek hoşlanmazlar ki bu durum Van kedilerinde tam tersidir.
Ankara kedisi, sahibiyle hayatın ve evinin her yerinde birlikte olmak ister. Birlikte yaşadığı kişiye derin bir sevgi duyar ve karşılığında da aynı sevgiyi almaktan hoşlanır. Sahibi nerede olursa olsun ve ne yaparsa yapsın, yaptıklarından haberdar olmak için yanında olur. Hem erkeği, hem de dişisi harika ve sorunsuz üreyen kedilerdir.
Ankara kedisinin vücudu uzundur. Uzun bacaklara, uzun bir kuyruğa ve yine uzun ve kaslı, narince yapılanmış bir gövdeye sahiptir. Çok düzgün bir kemik yapısına sahiptir ve zarif bir görüntüsü vardır. Erkek kediler dişilerden daha iridir. Arka bacaklar, ön bacaklardan uzundur. Parmaklarının arasında küçük tüyler bulunan, küçük ve yuvarlak patileri vardır.
Kürk, tek tabakadan oluşan bol uzun ipeksi ve beyaz yapıdadır. Alt tüyler denilen ikinci bir tabaka yoktur. Kuyruk bol tüylü, kabarık ve uzundur. Tüylerin olgunlaşarak en güzel forma bürünmesi için üç yaşını beklemek gerekir. Düzenli olarak tarandıklarında daha da etkileyici görünür.
Gözler geniş, göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir. Renkleri mavi, yeşil ve ela olabilir. Anakara kedileri de kuzenleri gibi iki farklı ya renkte göze sahip olabilir. Ancak kehribar renk bulunmaz. Ya yeşil, ya mavi ya da mavi yeşil renkte gözleri bulunur. Mavi renkli gözlerin olduğu taraftaki kulakta sağırlık olabilir. Bu durum beyaz renk tüylere sebep olan w geni ile de yakından bağlıdır.
Geniş ve sivri uçlu, dik kulakları vardır. Orta boyda bir buruna sahiptirler. Kuyruklarını yürürken vücut hizasında tuttukları görülür. Keskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan Ankara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır. Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir.
Bu gün Amerika ve Avrupa'da saf Ankara kedisi olarak üretimi adı altında, soyu iran kedileriyle melezlenmiş pisiler üretilmektedir. Bu sebeple farklı renklerde uzun tüylü kediler elde edilmiştir. Soyu tükenme tehlikesi yaşayan Ankara kedilerinin saf ırk özelliği olan beyaz rengin korunması ve neslinin tükenmemesi için son yıllarda üretimine özen gösterilmiştir. Bu bağlamda Ankara Hayvanat bahçesi sorumluluk almıştır. Eğer hayatınıza gerçek bir Ankara kedisi sokman ve size ev arkadaşlığı yapsın isterseniz, Ankara hayvanat bahçesine gidin. Dünyanın en muhteşem Ankara kedileri orada sizleri bekliyor olacaktır.
Keskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan Ankara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır. Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir. Kulak uçları dik ve tüylüdür. Gözler iri ve yuvarlak yapıda göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir. Çoğunlukla mavi göz rengi ile karşılaşılmakla birlikte kehribar sarı, yeşil-sarı tonları ve sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte olabilir. Uzun ve adeleli bir vücuda sahip olan Ankara kedileri duruş ve hareketlerinde oldukça zarif bir yapıdadır. Tüyler tek tabakadan oluşan bol uzun ipeksi ve beyaz yapıdadır. Alt tüyler denilen ikinci bir tabaka yoktur. Kuyruk bol tüylü, kabarık ve uzundur. Yürürken kuyruğunu sırtına doğru yatay olarak kıvrık tutan Ankara kedileri bu özellikleri ile spesifik bir görünüm ve tek olma özelliği kazanmıştır. Ankara kedilerinin kalıtsal olan en karekteristik özelliği sağırlıktır fakat bazı Ankara kedilerinde gözlenmeyebilir.
Karakteri:
Tam anlamı ile sahibine tapan ve onu her yerde takip eden Ankara kedisi enerjik, oyuncu, zeki ve meraklı bir kedidir. Evine oldukça düşkün olan Ankara kedileri insanlar ile ilişkilerinde oldukça yakın ve uyumludur. Meraklı ve araştırmacı yapısı ona oyuncu özelliğide katmıştır. Bunun yanında kararlı bir yapısı olması da meraklı kimliğinin bir sonucu olarak görülebilir. Eğer aklına bir şey koyduysa mutlaka yapacaktır. Kendine özgü eğlence anlayışı ve gösteri merakı nedeniyle onu evde mobilyalar üzerinde gezinirken, hayali avını yakalarken veya yumaklar ile oynarken görmek ve onunla hiç sıkılmadan eğlenceli dakikalar geçirmek mümkündür.
Renkleri:
Ankara kedisinin tüy rengi uzun yıllar tartışma konusu olmuştur. Çünkü melezlemeler nedeniyle farklı renklerde, bol tüylü Ankara kedileri yetiştirilmiştir. Ancak ırk özelliği olarak beyaz renk kabul görmüş ve literatürlere saflığının belirtisi olarak geçmiştir.
Tüy Bakımı:
Uzun ve ipeksi tüyleri sık tarama gereksinimini doğurmaktadır. Düzenli olarak taranması gerekir. Aksi halde açılması güç kıtık problemi yaşanabilir.
Kökeni:
Uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen ve Avrupa da Angora olarak tanınan Ankara kedisi çoğu zaman iran kedileri ile karıştırılmış ve Amerika da iran kedisi olarak tanınmıştır. Türkiye de üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Ankara yöresidir. ilk kez 1620-1625 yılları arasında Haçlı seferleri döneminde bir Fransız bilim adamının ülkesine dönerken götürdüğü bir kaç beyaz Ankara kedisinin üretilerek seçkin bir şekilde dağıtılması ile Avrupada tanınmış ve büyük ilgi görmüştür. 17.yy.da italyada tanınan Ankara kedisi için özel dernekler kurulmuştur. Bu derneklerden en önemlisi olarak sayılabilecek ve halen çalışmalarını sürdüren Club Angora Turco Pietro Della Valle isimli dernek Ankara kedilerinin üretimi ve gelişimi için çalışmakta ve yarışmalar düzenleyerak ırkın gelişimine katkıda bulunmaktadır. 18. yüzyılda Marie Antoniette ve 14. Louis gibi pek çok asil Ankara kedisinin hayranı olmuş ve Avrupada üretimi devam ettirilmiştir. 1962 yılında Amerikan askeri personeli tarafından bir çift Ankara kedisi Amerikaya götürülerek bu ırkın Amerikada da tanınmasını ve sevilmesini sağlamıştır. Bu gün Amerika ve Avrupada saf Ankara kedisi olarak üretimi yapılmaktadır. Ankara kedileri uzun yıllar boyunca iran kedisi ile melezlenmiş ve farklı renklerde uzun tüylü kediler elde edilmiştir. Bu nedenle soyu tükenme tehlikesi yaşayan Ankara kedilerinin saf ırk özelliği olan beyaz rengin korunması ve neslinin tükenmemesi için son yıllarda üretimine özen gösterilmiştir.
Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
Boyut Orta boy
Kafa Biçimi Takoz şeklinde, öne doğru uzun ince
Kulak Biçimi Büyük
Göz rengi Mavi, Kehribar, Yeşil-Altın Sarı
Kuyruk uzunluğu Uzun
Tüy Özellikleri
Tüy Boyu Yarı uzun tüylü
Tüy yapısı Tek tabakalı ipeksi yapıda
Tüy Bakımı Ara sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı Renkler Beyaz
Irk Özellikleri
Yaşam alanı içeride
Yaşam süresi 13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar Sağırlık
Diğerleri
Diğer isimleri Angora, Turkish Angora
Köken Türkiye
Dışarı çıkmayı kafaya koymuşsa her yolu deneyecektir, denemekten hiç bıkmaz.
Banyo penceresinden kaçma çalışmaları. Tabi cam arkasında sinek teli olduğunu bilmiyor, atlıyor ve bam! Pencere ve sinek teli arasında kalıyor sonra imdat, mauwww. https://www.uludagsozluk..../r/ankara-kedisi-1577280/
Coco sıkışmasın diye pencereyi çıkarıp kendisini oradan aldık. Bir daha dener mi? Hiç sanmıyorum çünkü bunu unutmayacak kadar akıllıdır.
insanlarla arası son derece iyi,sıcakkanlı,uysal ve çocuklara karşı sabırlı olmasına karşın diğer kedilere karşı aslan kesilen kedi ırkıdır.
Geçenlerde evime misafir gelen ankara kedisi, evdeki bebeğimi gördüğü anda kıhlayarak ev sahibi kesildi.Benim saftirik tıslamak şöyle dursun hayatında ilk kez kedi görmüş gibi neye uğradığını şaşırarak kaçtı.2 gün boyunca çıkmadı yatak altından.Ne zaman gittiler o zaman atlattı travmayı.Mecbur ayırdım zaten de 3 4 defa karşılaştılar her seferinde benimki pısıp kaçtı.
Hem bebeğimin mamasını,tuvaletini,evini kullan hem de korkut.Oh ne ala.Bundan ötürü antipatik gelmeye başlayan kedi cinsidir.
O da can neticede,ben de bir hayvanseverim fakat bu ankara kedisinin diğer kedilerle olan ilişki tabiatını değiştirmiyor.
aslında suçlu kedi değildir.insanlar onu milliyetçi yapmıştır. Kediye sorsanız o yine kediyim der.Onun için memleketi farenin yada kedi mamalarının bol oldugu yerlerdir.