Yağmur sürekli yağmadığı için Ankara da deniz yok. Yağmur her yağdığında gondolları çıkarıyoruz. Yağmurdan sonra da belediye çalışanları ikişerli gruplar halinde dağılıp çalışıyormuş gibi çek pampa diyerek resim çekinip evlere dağılıyorlar.
çünkü ankara'da şayet deniz olsaydı, ankara başkent olamazdı, dolayısıyla ankara ankara olamazdı, kırıkkale, çankırı ya da yozgat gibi siktiriboktan bir yer olurdu.
bir şehrin deniz kenarında olması başkent olmasına mani mi?
tabi ki değil.
lakin bir ülkenin başkenti, o ülkenin kalbidir, o ülkenin bütün stratejik kurumlarının bulunduğu yerdir.
o yüzden özellikle bizim gibi devletlerde, hele hele tam 224 sene boyunca sürekli geri çekilerek sınırları küçülmüş ülkelerde başkent seçiminde "shgt kriteri" aranır.
sevgili arkadaşlar, istanbul, osmanlı'nın başkentiydi.
zira osmanlı'nın sınırlarını düşündüğümüzde, istanbul ülkenin ortası sayılırdı.
yani seferberlikte hazırlık ve toplanma güvenliği kriterlerine uygun bir başkentti. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2164654/+
tabi özellikle balkan savaşlarının kaybedilmesi ve denizcilikte geri kalmamız dolayısıyla, osmanlı'nın son dönemlerinde başkent istanbul, shgt kriterleri açısından uygun olmayan bir başkent haline düştü.
örneğin 93 harbinde rus ordusu kolayca yeşilköy'e dayandı. keza balkan savaşlarında da düşman orduları çatalca'ya kadar kolayca gelebildiler.
işte bu sebepten dolayı, yeni türkiye cumhuriyeti sınırları göz önüne alındığında, eski başkentimiz istanbul, seferberlikte hazırlık ve toplanma güvenliği açısından uygun olmadığı için, ankara başkent yapılmıştır.
şayet 1923 yılındaki şartlar göz önüne alınırsa, işte bu shgt kriterleri açısından deniz kenarında bulunan bir şehrin başkent yapılamayacağı anlaşılabilir.
işte ankara'yı ankara yapan şey de budur. bir denize sahip olmaması...
O da bir şey mi! Milyonlarca yıl önce tüm dünya komple denizlerle kaplıymış. Suların çekilmesiyle karalar görünür olmuş. Falan, filan, fistan... Biliyoz da konuşuyoz pehhh! Sonra Ankara yamuk yapmış, deniz hakkını kaybetmiş.