" Sovyetler Birliği döneminde insanlar çok zengin değildi ama sovyet halkı sanatsal faaliyetlere katılıyordu ve konserlere ellerinde çiçeklerle geliyorlardı. "
Sözün tam hâli bu değildi belki ama buna benzer bir şeydi ve bu sözü beni çok etkilemişti.
sunucusu olduğu "anjelika akbar ile sesler" programında, konuklarını tüm nezaketi ve zarafetiyle ağırlayan, ve program bitimine doğru konuğuna özel doğaçlama piyano performansında bulunan mümtaz şahsiyet. konuğunun, kendisinde yarattığı duygu ve düşünceleri o an kafasında harmanlıyor ve notalara aktarıyor. tamamen doğaçlama. muhteşem bir jest.
google görsellerde hiç dekolteli fotoğrafı olmayan bir ünlü piyanist. açıkçası çok şaşırdım. bugüne kadar dekolteli ya da çıplak poz vermeyen tek ünlü rahmetli savaş ay zannederdim. ikincisini tanımaktan mutluluk duydum.
Radyo voyage sayesinde rainbow parçasını dinlediğim şahıs. Kadının Adını hep duyardım hatta rainbow parçasını da dizilerde mi ne duymuştum ama ne olduğunu bilmiyordum. Bence herkes dinlemeli. Bir de Türk sanıyordum bu kadını değilmiş. Hakkında okuduklarım da barışçı biri olduğunu kanıtlar nitelikte. Bach ın müziğini oryantal dans ile birleştirmiş. Tıpkı the piano guys mantığı gibi. Bu da burada dursun. http://youtu.be/uDB3a8VI0Y8 hatırladım güllerin savaşı dizisinde çalmıştı müzik. Arp eşliğinde piyanolu müzik ve bence rahatlatıcı bir şey bu.
çok kültürlü harika bir hanımefendi, harika ötesi bir piyanist ve tam anlamıyla gerçek bir sanatçıdır, ama maalesef türkiye'de çok underrated bir sanatçıdır.
hep demişimdir, anjelika akbar bir cebinden 3, diğer cebinden 5 fazlo* çıkarır. neden mi? buyrun...
- fazıl say ne kadar iticiyse, anjelika akbar o kadar hoş ve saygılıdır.
- fazlo ne kadar terbiyesizse akbar o kadar kibardır.
- ortaokul 3 - lise 2 arası ergen formatında twit atan bir fazlo'ya karşı, anjelika akbar'ın istisnasız tüm twitleri benim diyen edebiyatçı kadar türkçe hassasiyeti taşımaktadır. hiçbir imla hatası, yanlış noktalama işareti vs göremezsiniz.
- fazlo hayatında piyano dinlememiş arabesk birine "yavşak" der, anjelika akbar'i dinleyen hiç piyano dinlememiş bir arabesk, "piyano meğer ne güzel birşeymiş" der.
- fazlo saygısızlığın vücut bulmuş halidir, akbar sevginin.
- fazlo halkın değerlerine laf eder, sıkışınca "vay ben gidecem buralardan", "aman beni hapse atacaklar" diye trip atar, anjelika akbar rus vatandaşı olarak geldiği bu ülkede türk vatandaşığına geçerek gerçek anlamda milliyetçilik dersi verir. hiçbir zaman da gidecem edecem tribini göremezsiniz, çünkü hanımefendi bir kişiliktir.
- fazlo sadece kendi güruhuna hitap eden bir piyanocudur, anjelika akbar ise sanatını herkese yaymaya çalışan bir sanat elçisidir.
- fazlo bach çalar, kendi söyler kendi dinler; anjelika akbar bach çalar, ona oryantal bir yorum katar (bkz: back a l'orientale) ve sanatını icra ederken asena'yı bu olaya dahil eder. yani asena gibi "avam" kabul edilen bir figürü bach ile aynı potada eritebilecek kapasitede bir sanatçıdır.
- fazlo gerek twitterdan gerek başka ortamlardan paso halkın sevdiği ögelere küfür eder veya oryantalist bir edayla aşağılayarak dalgasını geçer, anjelika akbar kendisine atılan her türlü twite saygısını hiç bozmadan yanıt verir.
- fazlo içine kapanıktır, kendi cemaati haricinde sevilmez, anjelika akbar aktivisttir, kendi mantığında açılışlara gider, dernek yararına konserler verir, hayran kitlesi istedi diye taa nerelere üşenmeden imza gününe gider.
- fazlo ömer hayyam, aşık veysel gibi gerçek hayatta karşısına çıksa "yürü lan yavşak" diyeceği tipte adamları sömürür allah sömürür, anjelika akbar, yunus emre'yi necmettin şahinler'den refere edecek kadar üst düzey kültüre sahiptir.
- fazlo kötümser, mutsuz ve negatif bir tiptir, anjelika akbar, mutlu, iyimser ve bu iyiliğini ışıltılı olarak çevresine saçabilen bir sanatçıdır.
- fazlo sadece piyano çalar, sanatçı falan değildir, anjelika akbar sadece piyanist değil, çok yönlü, çok kültürlü, çok milliyetli ve harikulade bir sanatçıdır.
ve maalesef...
bu hanımefendi gereği kadar tanınmaz, benim de buna yanar içim köynür özüm...
-pek beğenilesi bir kişiliğe ve sanata sahip kişi.
-toplumlardan önce, toplumların müziklerini kaynaştıran birleştiren nadide bir sanatçı-henımefendi..
kendi sevdiği eserleri likafoni isimli albümünde çellist rahşan apay ile seslendirmiş sanatçıdır. küçükken adını telaffuz edemeyenlerce "lika" olarak çağırılmasından ötürü albümüne bu ismi vermiştir. özellikle chopin yorumları dikkat çekicidir.
bach a la orientale'de bach ezgilerini oryantale çevirmesi ve klibinde asena'yı oynatması ile akıllara kazınandır.
Love bestesi muazzamdır. Ney tam zamanında devreye girer ve müziğe aşık olursunuz. Çamur atanlara sormak lazım böyle piyano çalabilirler mi; ya da böyle beste yapabilirler mi. Eleştirinin de bir dozu var.
"mutlak kulak" sahibi bir insandir kendisi. * 5 yasinda iken besteler yapmistir. piyano calmaya 2 bucuk yasinda baslamistir. "ask'in evrimi" isimli calismasi yanibasinizda piyano caliniyormus hissi yaratir ki tuyleriniz diken diken olur. yeryuzunde saygin bir yer edinmistir sanat dunyasinda. onu kesif edecegimiz gunu* sabirsizlikla bekliyorum.