Kars merkeze yaklasik 40 km kadar uzaklikta ermenistan sinirinda bulunur. Karstan gunluk gidis gelis icin belediye tarafindan seferler duzenlenmektedir. Icerisinde cok guzel tarihi yapilar bulabilirsiniz. Ipek yolunun baslangicidir ve eskiden cok buyuk bir medeniyete ev sahipligi yapmistir. Emre Aydin bi klibinde burayi kullanmistir. Kesinlikle gidilip gorulmesi gereken tarihi yer.
Kürt medeniyetinin dünyaya kazandırdığı harikalardan biridir ama ermeni diasporasının gücü sayesinde tarih ermeniler tarafından saptırılarak bu eserler ermenilere mal edilmiştir.
Bugün gezip gördüğüm yer. Kendi açımdan söylemem gerekirse şu ana kadar gezdiğim en güzel tarihi yer diyebilirim. Çoğu yapı hala ayakta ancak maalesef çoğunun içinde ki duvar yazıları insanın moralini bozuyor.
Karşı ki dağlar cidden jenderme ama ermeni. Harabelerin hemen yanından Aras nehri geçiyor. Karşı tarafta kuleler içlerinde ermeni askerleri. Türk ve ermeni bayrakları karşılıklı.
Bunun dışında bizim gittiğimiz saatten midir bilinmez. Koca yeri 2 kişi gezdik. UNESCO ya daha yeni alınmış. Bu biraz şaşırtıcı çünkü gerçekten gidip gördüğünüzde manzara karşısında şaşırıp kalıyorsunuz.
Bir başka sorunu ise ulaşım tur bulamadık. Bir tane tur şirketi kendisinin götürebileceğini söyledi. istediği ücret 250 tl. Kars ta olduğumuzu belirtmem gerek ve araları 40 km yaklaşık.
Sonuçta yolunuz Kars'a veya o taraflara düşerse kesinlikle gidip görün!
sahip olduğu fresklerin üzerine karslıların adlarını yazdığı tarihi bir kiliseyi bulunduran, içinden ipek yolu geçen, çok iyi değerlendiremediğimiz açıkça ortada olan ören yeri.
karşısında taş ocakları var. ermeniler; dinamitlerle küçük-büyük patlamalar yapıyorlar. eski sovyet arabalarını görmek mümkün. kalıntılar titreşime dayanamayıp yavaş yavaş tahriş olmaya başlıyor. küçük bir çay, sınırı oluşturuyor. hatta bu çayın altından ani ile, ermenistan arasında bir tünel olduğu rivayet edilir. ermenistan hükümetinin ne kadar içten içe kendini yediğinin göstergesi. ayrıca burada türk bayrağı var, ileride bir kale.
bakireler kilisesi, büyük katedral, giriş, anadolu'nun en eski camii'si...
çok büyük bir alan üzerinde. hazineciler deşmiş vakti zamanında ama bazıları büyük zarar görmüş. hala ayaktayken, görülmemesi bence eksiklik özellikle bu bölgeye geliniyorsa. ...
askerler var bir de, definecilere izin vermiyorlar. kars şehir merkezine arabayla 25-30 dk uzaklıkta.
ermenistanla arasında sadece bir nehir olan harabelerdir. nedense türkiye-ermenistan ilişkilerine vurgu yapacak tüm siyasetçiler gider şöyle bir ermenistana bakar ve "bu kadar yakın olduğumuz bi ülkeyle neden kavgalıyız "der.en son alman büyükelçisi oraya gitmiş şöyle uzunca bir ermenistana bakmıştır.
turistlerin yaz aylarindaki,ozellikle ermeni turistlerin, inanilmaz akinlarindan dolayi iki gidis iki donus otoban gibi yapilmis yola sahip eski bir ermeni sehridir.
anadolunun en eski ermeni kentilerinden biridir ve çağının en görkemli şehirleri arasında yer alır. ermenilerce kutsal kabul edilen bu şehirde çok sayıda kilise bulunmaktadır. ancak günümüzde bakımsızlıktan ve restorasyon adı altında yapılan kültür katliamından dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
turizme açıldığı takdirde bölge ekonomisine çok büyük bir ivme kazandıracaktır ancak günümüz koşullarında bu durum imkansızdır, bölgenin terk edilmiş kalmasında türkler kadar ermenilerinde suçu vardır. bana yar olmayanı kara toprağa gömerim zihniyeti ile ermeniler de bölgenin turizme açılmasına engel olmaktadır.